SUA domina bugetele mondiale ale Apararii - cine vine din spate si ce tari au progresat cel mai mult

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 19:43
5167 citiri
SUA domina bugetele mondiale ale Apararii - cine vine din spate si ce tari au progresat cel mai mult
Foto: Facebook/ U.S. Army/ Maj. Taylor

Statele Unite ale Americii domina de departe clasamentul celor mai mari bugete destinate Apararii, urmata la mare distanta de o alta mare putere mondiala. Doar trei tari europene se afla in top 10.

Astfel, bugetul Apararii americane este de aproape 570 de miliarde de dolari, in anul 2015, scrie The Telegraph.

Pe locul doi se afla bugetul Apararii din China, la o treime din cel american - putin peste 190 de miliarde de dolari in 2015.

NATO: 6 state scad bugetul apararii, Romania e printre cele care isi sporesc cheltuielile

Pe locul trei, Marea Britanie, are de asemenea aproximativ o treime din bugetul Apararii din China - 66,5 miliarde de dolari.

Urmeaza sase state cu un buget al Apararii de peste 40 de miliarde de dolari, Rusia fiind pe locul 4 (53,2 miliarde de dolari), apoi Franta, India, Japonia, Arabia Saudita si Germania.

Congresul american a aprobat bugetul Apararii pentru 2015: Cati bani se duc in razboaie

De asemenea, singurele tari care mai au un buget al Apararii de peste 20 de miliarde de dolari sunt cele din Coreea de Sud, Australia, Brazilia si Italia.

Un oficial SUA ne cearta: Europa scade bugetul apararii, cand amenintarile cresc. Uitati-va la Statul Islamic!

Bugetul SUA destinat Apararii este mai mare decat al celorlalte tari, de multi ani, insa, potrivit sursei citate, cifrele recente arata ca alte tari incep sa prinda din urma.

In plus, in 2015 au fost alocati cu 18 miliarde de dolari mai putin bugetului Apararii din America, fata de anul 2014. Alte state care au inregistrat mari scaderi ale bugetelor sunt Japonia si Brazilia.

In schimb, China a inregistrat o crestere cu 15 miliarde de dolari fata de anul trecut. Si bugetele Apararii din Coreea de Sud si Marea Britanie au crescut semnificativ fata de 2014.

Dintre cele mai mari 25 de bugete destinate Apararii in 2015, 13 apartin unor tari asiatice. Alte 7 tari provin din Europa si doua din America de Nord. Celelalte trei continente au cate o reprezentanta - Australia, Brazilia si Algeria.

Trebuie spus insa ca topul este alcatuit folosind ca moneda dolarul american, in conditiile in care, spre exemplu, estimarea bugetului Rusiei tine cont si de faptul ca rubla a scazut mult comparativ cu valuta americana.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#top bugete Aparare, #SUA buget Aparare, #cele mai mari bugete Aparare , #armata