Time, despre scutul de la Deveselu: Apararea antiracheta a lui Dracula

Marti, 09 Iulie 2013, ora 21:13
4167 citiri
Time, despre scutul de la Deveselu: Apararea antiracheta a lui Dracula

Lucrurile au inceput sa avanseze in ce priveste planul Pentagonului de a construi un sistem antiracheta la sol, in Romania, pentru a proteja aliatii Statelor Unite ale Americii din sudul Europei, precum si trupele americane din regiune, de atacurile rachetelor Iraniene.

Intr-un articol cu titlul "Apararea antiracheta a lui Dracula", prestigioasa publicatie americana Time noteaza ca ultimul semn in directia avansarii planurilor scutului antiracheta de la Deveselu il reprezinta solicitarea Pentagonului de a avea acces la Internet la o viteza de 100 mbps, la baza de langa Caracal, "la circa 190 de kilometri sud-vest de castelul Contelui Dracula".

Baza antiracheta americana de la Deveselu va avea o suprafata de 174 de hectare, unde se vor afla in permanenta circa 200 de militari si personal civil auxiliar al SUA.

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a spus ca baza de la Deveselu este importanta pentru siguranta Romaniei: "Cele mai recente studii in aceasta privinta arata ca zona noastra geografica - sud-estul Europei - devine tot mai vulnerabila amenintarilor reprezentate de rachetele de raza scurta si medie".

"In plus, Romania este un partener strategic al SUA si un aliat de nadejde al NATO", a completat Corlatean.

Sistemul antiracheta nu este, prin definitie, directionat catre nimeni, fiind menit sa apere in fata oricarui atac, din partea oricui, cu rachete de raza scurta sau medie si, ulterior, sa apere de rachetele intercontinentale.

In plus, sistemul nu va costa Romania "niciun ban", potrivit ministrului roman de Externe, citat de Time.

"Romania nu va trebui nici sa cumpere interceptoare de rachete SM-3 si nici nu va trebui sa plateasca pentru producerea lor sau constructia bazei pe teritoriul Romaniei, cheltuielile fiind acoperite de SUA", a explicat ministrul de Externe.

La Deveselu vor fi instalate 24 de interceptoare de rachete SM-3 - Sistemul Aegis - si "va furniza protectie pentru teritoriile si populatiile europene ale NATO, crescand protectia Statelor Unite in fata amenintarilor tot mai mari ale proliferarii rachetelor balistice din Orientul Mijlociu", potrivit Departamentului de Stat.

"Interceptoarele SM-3 sunt destinate doar unor scopuri de aparare si nu au aptitudini ofensive. Nu transporta niciun fel de focos si se folosesc doar de energia lor cinetica pentru a se ciocni si a distruge focoase de rachete balistice", i-a asigurat Departamentul american de Stat pe romanii speriati.

De asemenea, interceptoarele nu vor fi folosite pentru zboruri experimentale si vor fi lansate doar in scopuri defensive impotriva unui atac efectiv.

"Riscul unor pagube sau victime din partea unui interceptor sau al resturilor sunt mici si reprezina o mica amenintare pentru oamenii si proprietatile acestora. Alternativa, ca urmare a lovirii unei tinte de catre o racheta, ar avea consecinte mult mai grave", mai asigura autoritatile americane.

"Si cand te gandesti ca a fost nevoie doar de de usturoi si/sau pentru a-i face fata lui Vlad", se incheie articolul din Time.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Time scut antiracheta Deveselu, #Pentagon scut antiracheta Deveselu, #Corlatean scut antiracheta Deveselu, #interceptoare antiracheta Romania , #armata