Baconschi: Romania sustine controlul armelor conventionale in Europa

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 20:59
1304 citiri
Baconschi: Romania sustine controlul armelor conventionale in Europa

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a reafirmat, sambata, la conferinta de securitate de la Munchen, atasamentul Romaniei pentru consolidarea regimului de control al armelor conventionale in Europa pe baza reciprocitatii, transparentei si acordului statului-gazda.

Principalele subiecte dezbatute sambata la conferinta de securitate de la Munchen au vizat eforturile internationale in domeniile neproliferarii, dezarmarii si controlului armamentelor, securitatea cibernetica si evolutiile din lumea araba, informeaza MAE.

Ministrul Teodor Baconschi a vorbit despre rolul NATO in domeniul neproliferarii si cooperarii internationale pentru asigurarea securitatii si stabilitatii la nivel global. "Romania considera ca Alianta trebuie sa asigure un echilibru intre dimensiunea nucleara, cea conventionala si apararea antiracheta, in vederea asigurarii unei descurajari eficiente impotriva unei game largi de amenintari", a spus seful diplomatiei romane.

El a aratat, de asemenea, ca NATO are nevoie de un sistem de aparare antiracheta, capabil sa raspunda eficient riscurilor generate de proliferarea tehnologiilor pentru rachete balistice.

In ceea ce priveste securitatea energetica, ministrul Baconschi a subliniat importanta cooperarii atat intre organismele competente la nivel intern, cat si intre actorii statali si organizatiile internationale pentru prevenirea si combaterea acestui tip de infractiuni. Romania s-a aflat printre aliatii care au pus un accent deosebit pe asigurarea unei raportari adecvate a Aliantei la riscurile si amenintarile de tip nou la adresa securitatii.

Sesiunea de sambata a conferintei de la Munchen a fost deschisa de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, iar in cadrul sesiunilor au mai luat cuvantul secretarul american de stat Hillary Clinton, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, senatorul american John McCain.

Potrivit MAE, in cadrul sectiunii dedicate evolutiilor din lumea araba, discutiile s-au concentrat asupra situatiei actuale din Egipt. Vorbitorii au aratat ca evenimentele din regiune denota necesitatea implementarii unor reforme politice. Comunitatea internationala trebuie sa contribuie la procesele democratice prin mobilizarea si adaptarea instrumentelor de cooperare existente, in sustinerea reformelor politice, economice si sociale in tarile din zona.

Conferinta se va incheia duminica cu dezbateri in cadrul sectiunilor "Provocari la adresa securitatii globale si regionale" si "NATO si Afganistan: O abordare regionala?".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Baconschi controlul armelor Europa, #Baconschi conferinta securitate Munchen , #arme