De la cititori: Victimele violentei moderne - de ce sa iti cumperi pistol?

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 15:21
2636 citiri
De la cititori: Victimele violentei moderne - de ce sa iti cumperi pistol?

Saptamanalul australian Green Left (Stanga Verde), un ziar de orientare neo-comunista, a publicat recent un articol privind victimele civile si militare din razboaiele din Irak si Afganistan.

Intre altele se citeaza ca in Irak au fost detasate, in medie, 160.000 de trupe ale Coalitiei NATO, inregistrandu-se 2.153 de morti, din randul acestora. In acelasi timp, la o populatie de 32,1 milioane de locuitori, s-au inregistrat 12.168 de morti din randul civililor, pana la 1 august 2010.

In Afganistan, la o medie de 120.000 de soldati, au fost 2.450 morti. Intr-o tara cu 29,1 milioane de locuitori, populatia civila a suferit 9.312 victime, in total, pana la 1 august 2010.

In Irak avem, astfel, 13,4 militari ucisi, pentru fiecare 100.000 de persoane, respectiv 25,6 civili ucisi, la 100.000 de locuitori.

In Afganistan, au fost 20 militari ucisi la 100.000 de locuitori, iar din randul civililor si-au pierdut viata 31,9 persoane, la suta de mii de locuitori.

Demn de remarcat este faptul cum editorii acestui ziar interpreteaza datele statistice calculate de ei si concluziile la care ajung, comparandu-le cu numarul de persoane ucise de criminali, in capitala Statelor Unite, Washington DC, unde numarul victimelor ajunge la 60,6 persoane la suta de mii de locuitori.

Pentru a nu fi acuzati de erori tendentioase, acestia precizeaza, cu font ingrosat, ca aceste statistici privesc intreaga metropola americana, cu toate suburbiile dimprejurul ei.

Cu o mandrie nationala greu de inteles, acestia se lauda ca in Australia, unde posesia de arme de foc e total interzisa, rata uciderilor este de "numai" 12,8 persoane la o suta de mii de locuitori.

Concluziile la care ajung par sa fie un umor macabru:

1. In orice conflict militar, cele mai multe victime provin din randul civililor, ceea ce face orice interventie armata sa fie echivalenta cu terorismul.

2. SUA trebuie sa-si retraga imediat trupele din... Washington, DC, capitala Statelor Unite inregistrand mai multe victime din randul civililor decat se pot numara in Irak si Afganistan.

3. Interzicerea posesiunii oricaror arme de foc e unica solutie, care poate scapa civilizatia moderna de haos si criminalitate.

Jurnalistii de la Green Left nu mentioneaza insa nimic despre cele doua situatii antitetice reprezentative pentru discutiile si controversa privind posesia armelor de foc.

In prima parte pot fi incluse Rusia, Anglia, Japonia si Australia, unde populatia civila nu are dreptul sa posede arme de foc, tari in care indexul crimelor nu a scazut deloc, ca urmare a legii de interzicere. Ba, chiar mai mult, criminalii au devenit mult mai indrazneti, formand vaste retele organizate si crescand numarul de victime, exponential.

In SUA, India, China si unele tari europene, unde se elibereaza, sever monitorizate, premise de port-arma civililor, activitatile criminale au inregistrat o scadere spectaculoasa, reducandu-se numarul de victime. (In Washington DC, nu se elibereaza premise de port-arma.)

In opiniile sefilor din politie, o persoana care a trecut cu succes prin procesul de verificare pentru permisul de port-arma e o persoana care nu este inclinata sa incalce legea, iar criminalii nu vor da buzna peste niste oameni cinstiti, pentru a-i jefui, cand se pot astepta sa fie primiti de o persoana inarmata, care stie cum sa se apere.

In Louisiana, un condamnat la moarte, pentru jaf, viol si uciderea unei femei, a fost surprins in timpul atacului si s-a ales cu doua gloante in piept, cand sotul victimei s-a intors acasa pe neasteptate. Criminalul, in ironia sistemului legal de acolo, a petrecut un an intreg in spital, din care a iesit paralizat, numai pentru a fi judecat si condamnat la moarte.

Ucigasul a declarat: "S-au dus zilele cand numai noi aveam pistoale. Acum e extrem de periculos pentru talhari sa mai castige un ban, cand fiecare Dick, Tom sau Harry te pot impusca, de indata ce le-ai trecut pragul".

Adevarul e ca societatea umana a fost intotdeauna violenta. Singura diferenta, in ziua de azi, consta in viteza cu care circula informatiile ce pot cadea in mainile criminalilor si tehnologia folosita de ei.

Dictonul american conform caruia se spune ca: "Daca toate armele se scot in afara legii, atunci numai cei in afara legii vor avea arme!" are astfel mai mult decat un sambure de adevar.

Un celebru doctor englez, prins cu un revolver, a fost amendat si i s-a confiscat arma. Intrebat de un ziarist de ce a avut o arma in casa, a raspuns nonsalant, zambind, dar foarte serios:

"Exista doua scenarii posibile. In unul, eu sunt interogat la politie, pistolul meu e intr-o punga de plastic, drept corp delict, si bastarzii care mi-au invadat casa, ca sa ma jefuiasca, sunt la morga. Al doilea scenariu, eu sunt la morga si criminalii se bucura de ce mi-au luat. Dumneata ce scenariu ai prefera, in locul meu?".

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
#drept port arma, #magazin arme foc, #victime violenta sua, #criminalitate sua , #arme