PE cere un control mai strict al exporturilor de arme. Romania, din nou exemplu negativ

Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 20:45
3200 citiri
PE cere un control mai strict al exporturilor de arme. Romania, din nou exemplu negativ
Foto: Arhiva Pixabay

Parlamentul European le cere statelor membre UE sa instituie un control mai strict al exporturilor de arme, aratand ca esecul sistematic de a pune in aplicare regulile UE ar trebui sa declanseze un mecanism de sanctiuni si indicand Bulgaria si Romania drept tari care nu au reusit sa se asigure in mod eficient ca licentele de export nu sunt deturnate spre utilizatori nedoriti.

Intr-o rezolutie aprobata miercuri, Parlamentul European subliniaza ca statele membre au esuat in mod sistematic in aplicarea criteriilor stabilite privind cine poate obtine o licenta de export de arme, eurodeputatii cerand, in acest context, un mecanism care sa aplice sanctiuni statelor care incalca aceste reguli, arata un comunicat al PE remis joi seara.

In document, legislativul european subliniaza ca regulile comune in materie de export de arme sunt esentiale pentru evitarea incalcarii drepturilor omului si prevenirea folosirii armelor fabricate in Europa impotriva fortelor armate europene.

Europarlamentarii au evidentiat unele situatii particulare, precum faptul ca majoritatea exporturilor de arme catre Arabia Saudita primesc unda verde din partea statelor UE, desi incalca sase din opt criterii prevazute in Pozitia Comuna a UE privind controlul armelor, subminand astfel intregul efort european de control.

Potrivit rezolutiei, exporturile de nave de razboi au contribuit la intarirea blocadei asupra Yemenului, in timp ce avioanele si bombele au fost esentiale in campania aeriana, provocand suferinte ale caror victime au fost locuitorii acestei tari.

Rezolutia saluta deciziile Germaniei si Olandei de a stopa vanzarile de arme catre Arabia Saudita, criticand in schimb state membre care nu au luat inca aceasta masura si chemand la un embargou impotriva tuturor celorlalte tari din coalitia condusa de Arabia Saudita in Yemen.

Romania, data exemplu negativ

In rezolutie, eurodeputatii s-au declarat "socati de cantitatea de arme si munitii fabricate in UE si gasite in mainile Daesh (Statul Islamic - n.red.) in Siria si Irak". In baza Pozitiei Comune a UE, statele membre trebuie sa se asigure ca licentele de export nu sunt deturnate spre utilizatori nedoriti.

Cu toate acestea, unii membri, precum Bulgaria si Romania, nu aplica in mod eficient aceasta prevedere.

Citeste si

Pentru a evita riscul ca armele sa ajunga in maini gresite, Parlamentul European le solicita tuturor statelor membre "sa refuze transferuri similare in viitor, mai ales catre SUA si Arabia Saudita".

Rezolutia privind controlul exporturilor de arme a fost aprobata cu 427 voturi pentru, 150 contra si 97 abtineri.

"Exporturile de arme nu stabilizeaza tari straine sau regiuni, nici nu ajuta la crearea pacii. Armele amplifica conflicte. In Yemen, arme europene sunt fundamental responsabile pentru razboiul care are loc. Pozitia Comuna privind exportul de arme trebuie implementata eficient. Aceasta include, printre altele, un mecanism de sanctiuni", a aratat raportorul Sabine Losing.

Potrivit celui de-al 19-lea raport anual privind exportul de arme, Uniunea Europeana este cel de-al doilea furnizor de arme din lume (27% din exporturile globale), dupa SUA (34%) si inaintea Rusiei (22%) .

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Parlamentul European Romania export arme , #arme