Proiectul de raport in cazul armelor de la Babeni acuza presa de manipulare

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 20:00
2154 citiri
Proiectul de raport in cazul armelor de la Babeni acuza presa de manipulare
Foto: Realitatea TV

Proiectul de raport in cazul Babeni prezentat marti membrilor Comisiei de Aparare acuza presa de manipulare, sustinand ca afirmatiile privind traficul ilegal cu armament si munitie nu se confirma, iar rolul comisiei nu e sa verifice afacerile lui Cornel Purcarea, intrucat au fost verificate de ANCEX.

In draftul raportului Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor in cazul Babeni se arata ca, in urma audierilor, s-a ajuns la concluzia ca autorizarea companiei SC Oxo Network Corporation SRL, administrata de Cornel Purcarea, licentierea importului, transportul si delaborarea munitiei s-au defasurat cu respectarea prevederilor legale, iar afirmatiile privind traficul ilegal cu armament si contrabanda cu munitie nu se confirma.

Proiectul de raport cuprinde o serie de acuze la adresa mass-media care a relatat subiectul la acea vreme, sustinand ca "articolele de presa au fost deformate, incomplete si tendentios manipulate".

In proiectul de raport se mai mentioneaza ca, prin modul in care a prezentat faptele, mass-media a indus ideea "implicarii unor oameni politici intr-o operatiune clandestina, cu aspecte la marginea legalitatii, precum si transmiterea in randul opiniei publice a unei stari de slabiciune si vulnerabilitate a institutiilor statului".

Interesele presei

Proiectul de raport face referire si la interesele pe care "o parte a presei" le-ar fi avut in mediatizarea acestui caz, declansand cu "rea-intentie scandalul Babeni prin prezentarea de informatii false".

In privinta institutiilor statului implicate in aceasta afacere, raportul constata doar ca au existat deficiente la nivelul comunicarii publice, care au dus la exacerbarea si acumularea ambiguitatilor care au servit interesului presei, prin alimentarea pietei cu ipoteze nesustenabile.

Pe de alta parte, in proiectul de raport se mentioneaza faptul ca in privinta legaturilor de afaceri ale SC Oxo Network, administrata de Cornel Purcarea, deputatii ar fi ajuns la concluzia ca nu este rolul Comisiei sa cerceteze amanuntit aspecte privind actionarii si administratorii firmelor cu care Oxo a incheiat contracte.

De asemenea, in proiectul de raport al Comisiei se explica si graba prin care firma Oxo Network a obtinut de la ANCEX autorizarea si licentierea pentru importul de munitie din Taiwan.

"Din documentatie reiese ca autorizarea si licentierea OXO cu celeritate de catre ANCEX a fost posibila datorita faptului ca firma avea toate avizele necesare, eliberate de celelalte institutii", se scrie in draftul raportului.

Totodata, raportul sustine legalitatea transportului celor 105 containere cu munitie si elemente de munitie expirate, in total 1630 de tone, din Portul Agigea la Uzina Mecanica Babeni SA, prin faptul ca acesta a fost avizat de Inspectoratul de Politie al judetului Constanta, printr-un document datand din 19 februarie 2009.

In plus, conform datelor prezentate de raport, Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane ar fi cerut firmei transportatoare a munitiei - SC Break Bulk SRL, administrata de Daniel Roibu Asdrubal, sa prezinte mai multe avize si autorizatii inainte de a-i da avizul pentru paza incarcaturii.

In draftul de raport se precizeaza ca din portul Agigea catre Babeni s-au derulat 18 transporturi de munitie, asigurate de 86 de jandarmi si 16 masini de insotire, iar Inspectoratul pentru Jandarmi al Judetului Constanta ar fi incasat suma de 40.031,19 lei, reprezentand contravaloarea prestatiei.

In plus, raspunsurile primite de Comisie de la Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe au aratat ca toate procedurile de autorizare a firmei Oxo Network de catre ANCEX au fost indeplinite conform legii si ca cele doua Servicii nu detin date cu privire la existenta unor riscuri la adresa securitatii nationale.

Raportul, semnat de Canacheu si Badalan

Proiectul de raport raport este semnat doar de presedintele Comisiei de Aparare, Costica Canacheu, si de secretarul Eugen Badalan - ambii membri ai PD-L.

Presedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, Costica Canacheu, a declarat ca proiectul de raport era gata inca de acum doua saptamani si ca nu are nicio implicare in scrierea sa.

Intrebat despre intarzierea introducerii raportului pe ordinea de zi a Comisiei, Canacheu a replicat prin faptul ca a asteptat punctele de vedere ale PSD-ului si PNL-ului, care nu au mai fost formulate.

Deputatul PNL Mihaita Calimente a anuntat, marti, ca reprezentantii PNL-PSD-UDMR, alaturi de cei ai minoritatilor nationale, au decis prin vot continuarea audierilor in cazul transportului de munitie de la Babeni, cu Sorin Rosca Stanescu, cu fostul sef al jandarmeriei Constantin Silion, directorul de la UM Babeni, Ion Marculescu, dar si fostul director executiv al societatii Romagro, Cornel Purcarea.

Calimente a mai spus ca proiectul de raport in cazul Babeni existent este alcatuit "unilateral de presedintele Comisiei, democrat-liberalul Costica Canacheu" si ca acesta "nu are nicio semnificatie", nefiind discutat sau votat in acest for.

"Raportul l-am vazut prima data saptamana trecuta, azi deja este intr-o alta varianta, domnul presedinte l-a si pus pe site-ul Camerei. Poate face acest lucru in calitate de parlamentar, si nu de presedinte al Comisiei, pentru ca in Comisie acest raport ar trebui discutat si votat. Avem inca foarte multe nelamuriri asupra multor elemente, de aceea vrem sa continuam audierile si acest raport nu are nicio semnificatie", a subliniat liberalul.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#munitie Babeni, #trafic armament Babeni, #afaceri armament Mircea Basescu, #scandal armament Mircea Basescu, #raport Parlament trafic arme , #arme