De ce a vrut sa detoneze bomba teroristul din Iasi - a fost un semn divin

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 09:35
3498 citiri
De ce a vrut sa detoneze bomba teroristul din Iasi - a fost un semn divin

Barbatul care a incercat, luni, sa detoneze o bomba la Facultatea de Electronica din Iasi le-a spus medicilor Spitalului de Psihiatrie "Socola" ca a gasit proiectilul intr-o padure, in judetul Suceava, si ca initial a vrut sa-l detoneze in Carlibaba, dar ca ulterior a decis sa-l aduca in Iasi.

Oliver Stan a fost adus, marti seara, la Spitalul de Psihiatrie "Socola" din Iasi, fiind transferat din arestul Politiei iesene, dupa ce in noaptea de luni spre marti, procurorii DIICOT Iasi au emis pe numele sau mandatul de retinere, pentru 24 de ore.

Managerul Spitalului de Psihiatrie "Socola", Lucian Burlea, a afirmat ca, imediat dupa ce a fost internat, Oliver Stan a discutat cu medicii psihiatri din cadrul unitatii medicale, timp de ora si jumatate, barbatul urmand sa fie supus, joi, unei expertize psihiatrice.

Surse medicale din cadrul spitalului au declarat ca barbatul le-a spus medicilor ca a gasit bomba intr-o padure din judetul Suceava, in apropierea comunei Carlibaba, si ca initial a vrut sa o detoneze in aceasta localitate.

Bomba si semnul divin

"A spus ca a gasit bomba in varf de munte, el socotind asta ca un semn divin. Mai intai, a vrut sa dea bomba in sat, dar a renuntat si a decis sa o aduca la Iasi. Pacientul a declarat ca in amfiteatrul de la Facultatea de Electronica din Iasi ar fi activat declansatorul fara sa vrea", au precizat sursele citate.

Aceleasi surse sustin ca, prin gestul sau, barbatul a motivat ca a vrut sa atraga atentia celor din jurul sau.

Potrivit medicilor, barbatul a spus ca de la varsta de sapte ani vorbeste cu Dumnezeu, precizand, totodata, ca nu are o relatie prea buna cu mama sa, fiind batut de catre parinti in copilarie.

"Este un tip introvertit. El afirma ca s-a retras de lume, preferand sa locuiasca in munti, unde si-a amenajat singur o coliba. A adus aminte in cateva randuri despre prietenia sa cu o fata, pe cand avea varsta de 23 de ani. Se simte o frustrare la el ca de atunci nu a mai cunoscut o alta tanara", afirma aceleasi surse.

Medicii precizeaza ca, in cadrul discutiei, Oliver Stan a amintit si de calul sau alb pe care l-ar detine la Carlibaba, pe un varf de munte.

Aceleasi surse au mai declarat ca barbatul ar fi spus ca nu vrea sa primeasca medicamente pe perioada sederii sale in spital, intrucat "a ajuns deja la un echilibru, cu care este impacat".i

Oliver Stan a fost cazat intr-un salon din cadrul spitalului Socola, alaturi de alti bolnavi.

"Accesul in salon se face pe baza de cartela, nu exista niciun pericol de evadare", au precizat medicii spitalului iesean.

Oliver Stan fusese retinut in noaptea de luni spre marti, de catre procurorii DIICOT, pentru acte de terorism.

Potrivit managerului Spitalului de Psihiatrie "Socola", Lucian Burlea, atacatorul a fost internat de noua ori in acest spital, intre anii 2006 si 2013.

"Acest barbat a fost internat de noua ori la noi, intre 2006 si 2013, fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoida. Este una dintre cele mai grave boli psihice. Se poate ajunge la sinucidere sau crima, in conditiile in care pacientul intrerupe tratamentul. Exista riscuri majore in acest caz. Doar el decide daca ia sau nu medicatia", a afirmat Lucian Burlea.

Ultima data, barbatul a fost internat in acest spital in perioada 14 martie - 1 aprilie.

Luni dimineata, in jurul orei 9.30, Oliver Stan a intrat intr-o sala de curs a Facultatii de Electonica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Tehnice din Iasi, care functioneaza in Corpul A al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", unde se aflau patru cadre didactice si 41 de studenti din anul al patrulea care sustineau examenul de licenta. Barbatul, care avea in spate un rucsac, a inceput sa strige ca va detona o bomba, cerand sa vina Politia.

Potrivit unor surse judiciare, barbatul avea un proiectil de razboi, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, in jurul caruia a improvizat un trepied cu un cui care sa percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut intr-o geanta un bidon de cinci litri cu benzina, iar in alta geanta ar fi fost gasite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzina.

Oliver Stan ar fi activat declansatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizata, bomba nu a explodat, insa s-a produs o explozie de mica amploare la dispozitivul de declansare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#terorist Iasi bomba, #semn divin bomba Socola, #Oliver Stan internat Socola , #atac