Borbely spune ca "geologistilor" le e greu sa comunice cu vulcanul

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 18:03
2068 citiri
Borbely spune ca "geologistilor" le e greu sa comunice cu vulcanul

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a explicat luni cum sta treaba, de fapt, cu norul de cenusa, ce impact are asupra aerului pe care il respiram si cat de greu este sa comunici cu un vulcan ca sa afli cand are de gand sa erupa din nou.

Astfel, ministrul UDMR al Mediului a aratat cu "geologistilor" (n.red., geologilor) le e greu sa anticipeze urmatoarea miscare a vulcanului.

"E foarte greu sa discuti cu vulcanul, nu putem stii daca o sa mai erupa. Nu este totusi activitatea vulcanului foarte puternica in acest moment", a spus Borbely, la Antena3.

Totodata, Borbely pare sa nu fi fost foarte la curent cu ce se intampla in Islanda, el dand drept informatie de ultima ora faptul ca vucanul Katla, cel care se afla langa Eyjafjallajokull, vulcanul care a perturbat traficul aerian de miercuri incoace, poate erupe si el.

"In legatura cu celalat vulcan, Katla, spun geologistii (sic!) ca ar fi posibil sa erupa si el", a mai anuntat drept stire de ultima ora Borbely.

Autoritatile sufla si in iaurt

Borbely a declarat ca situatia este stabila, in ceea ce priveste norul de cenusa care a traversat Europa, precizand insa ca autoritatile au inchis spatiile aeriene pentru a evita orice probleme.

"Evident, noi apreciem in primul rand prin prisma a ceea ce spun specialistii. Sunt de acord ca in aceste conditii sa se testeze siguranta avioanelor, dar din punct de vedere al deciziilor se sufla si in iaurt", a spus ministrul Laszlo Borbely, la Realitatea TV.

Ministrul a explicat ca particulele din norul de cenusa pot afecta functionarea avioanelor, motiv pentru care tarile din Europa de Vest nu pot redeschide inca aeroporturile, fiind mai aproape de zona eruptiei.

Specialistii de la Minister monitorizeaza constant situatia si asigura ca particulele din norul de cenusa vulcanica nu prezinta un risc pentru sanatate, a adaugat Laszlo Borbely.

Norul de cenusa a plecat, vezi situatia traficului aerian

Norul de cenusa format in urma eruptiei vulcanului din Islanda a traversat majoritatea tarilor europene, perturband traficul aerian si anuland mii de zboruri. In Romania, o parte dintre aeroporturile inchise inca de samabata s-au deschis luni dimineata.

Franta vrea sa testeze zboruri comerciale sub norul de cenusa

Un pilot al Blue Air a realizat, luni, un zbor de test si a aterizat avionul in conditii de siguranta.

L.S.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#cenusa vulcanica, #Laszlo Borbely, #Borbely nor cenusa, #nor cenusa vulcan , #autoritati