Ziare.com

Guvernul a schimbat modelul pentru declaratia pe propria raspundere. Trebuie tiparita sau scrisa de mana!

Joi, 26 Martie 2020, ora 12:50

   

Guvernul a schimbat modelul pentru declaratia pe propria raspundere. Trebuie tiparita sau scrisa de mana!
Grupul de Comunicare Strategica anunta ca modelul declaratiei pe proprie raspundere cu ajutorul careia poti iesi din casa a fost actualizat, precizand ca acesta trebuie tiparit sau scris de mana.

Reprezentantii grupului spun ca declaratia a fost simplificata, in privinta datelor care necesita a fi completate.

Documentul poate fi redactat/completat de pe PC/laptop in campurile predefinite, in formatul PDF, necesitand ulterior tiparirea si semnatura olografa a titularului.

De asemenea, documentul poate fi tiparit si completat olograf ("de mana") in campurile predefinite, necesitand totodata semnatura olografa a titularului.

Totodata, reamintim faptul ca declaratia pe proprie raspundere poate fi redactata integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declaratiei pe proprie raspundere pus la dispozitie.

Iata de unde puteti descarca cele doua formulare:
- Declaratie pe proprie raspundere

- Adeverinta angajator

Precizam ca orice alte initiative de a dezvolta platforme electronice folosite pentru completarea declaratiilor pe proprie raspundere/adeverinte de angajator NU beneficiaza de acordul autoritatilor guvernamentale si nu se realizeaza in colaborare cu acestea, arata comunicatul GCS.

In acest sens, avertizam asupra riscului folosirii, in mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea si folosirea fara drept a datelor personale.

In privinta prezentarii declaratiei pe proprie raspundere/adeverintei eliberata de angajator personalului abilitat sa verifice documentele, de pe dispozitive electronice (conform art. 4, alin 4, din Ordonanta Militara 3/2020), precizam ca aceasta se va realiza in sensul prezentarii fotografiei documentului mentionat, pe care trebuie sa figureze semnatura olografa a titularului (declaratia pe proprie raspundere) sau autentificarea angajatorului (adeverinta angajator), adauga GCS.

Persoana va prezenta declaratia pe proprie raspundere/adeverinta de la angajator impreuna cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia.

Faptul ca acum declaratiile trebuie tiparite sau scrise de mana ar putea sa fie o problema pentru multe persoane. Initial, in ordonanta militara la articolul 4, scria ca pentru verificarea motivului deplasarii "se prezinta o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil. Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei, motivul si locul deplasarii, data si semnatura. Adeverinta eliberata de angajator sau declaratia pe propria raspundere pot fi prezentate personalului autoritatilor abilitate si prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar".

A.G.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre declaratie modificata
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 136952 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Macar astea raman definitive?

Ca pana acum s-au schimbat tot la doua zile, de parca le e teama sa nu fie falsificate.
Si de ce nu se permite varianta electronica?
Nu se mai taie padurile pentru austrieci, le taiem sa facem declaratii pe proprie raspundere scrise!

 

Ar fi bine ca onor guvernu'

să se decidă odată asupra declaratiei pe care cetătenii trebuie s-o poarte cu ei si să specifice dacă trebuie si o adeverintă de la Soimii Patriei.
Că maine, precis va vei un birocrat cu altă idee genială ...

 

Ca la rebolutie in 1989 !

Mircea, fa-te ca lucrezi !
Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim !

Si, in final, la ce trebuiesc aceste hartii?

Raman la noi sau le opresc autoritatile?
Opresc aceste hartii raspandirea virusului?
Or sti aceste autoritati ca oamenii auntrecut de mult la comunicari online? Sau, poate isi imagineaza ca noi, acasa, avem topuri de hartie... asa cum au ei in faimoasele institutii...
Nu era suficient sa-mi verifice CI-ul, si daca era nevoie, sa ma intrebe ce caut in acel loc. Trebuie ca sa afle de pe foaie...

 

Era

CNP-ul este suficient, fara XH, ZH, samd. numai din hartiile economisite acum se strang bani de-o sectie de spital. dar au contract cu chinezii, prieteni vechi, pentru softuri de recunoastere faciala.
meteahna comunista veche: arata hartia !

declaratia

Cum se face cu declaratia, foaia?
O ia politia, in mana si se uita la ea?
Hartia nu transmite virusul?
Facem un fel de trenuletu? Eu o dau lor si ei mi-o dau mie?

 

Interesant

Trebuie sa-l pupam pe politist la sfarsit, dupa ce ne da declaratia inapoi ?

am scos 100 de bucati din cele vechi la imprimanta

ce fac cu ele?
astia de la interne n-au destul de lucru?

 

Mie mi s-a spus ca noul tip de declaratie estept format

Electronic (pe telefon , tableta),iar tipul vechi este valabil sa o ai la purtator!!!

cine ti-a spus ?

vasilica,dragnea sau ciolacul ?

sau putin+jin ?

Interesant

D-aia se raspandea coronavirusul deoarece nu era bun modelul de declaratie !
Ha, ha, ha !

 

Lipsuri in declaratie

Foarte multe situatii nu sunt prevazute in declaratie si unele dintre ele nu pot fi rezolvate de persoanele peste 65 ani, doar in intervalul orar 11 - 13:
- prezentare pentru tratament la o unitate medicala departe de domiciliu sau chiar intr-o alta localitate (de ex. pentru bolnavii de cancer - radioterapie, administrare de citostatice etc.);
- prezentare la organele de politie pentru a face o plangere;
- prezentare la judecatorie sau tribunal;
- ridicarea de bani de la ATM;
- ridicarea unor trimiteri de la un oficiu postal (la unele trimiteri externe, acestea sosesc doar la cateva oficii postale speciale, care pot fi departe de locuinta destinatarului);
- plata facturilor de utilitati (inclusiv plata intretinerii la blocuri, unde casieria te obliga sa iesi din bloc, cel putin pana la o scara vecina - ordonanta nu specifica ce se intelege prin "locuinta": apartament, scara de bloc, bloc in intregime... In cazul in care locuinta este strict apartamentul, cum se verifica la cutia de scrisori, corespondenta primita si cum se duce gunoiul la tobogan sau la ghena ?);
- ducerea gunoiului la ghena, daca blocul nu este prevazut cu tobogane pentru gunoi;
- apelarea la instalatori pentru probleme de instalatii electrice, de gaze, de apa etc. sau pentru inlocuire de geamuri sparte si alte servicii.
Si ar mai putea aparea si alte situatii, la care nu m-am gandit.

 

Atentie

Declaratia trebuie completata pentru fiecare zi cand este utilizata. Desi nu am gasit in mod expres prevederea asta in nici o ordonanta, ieri mi s-a spus ca declaratia prezentata nu e valabila si sunt pasibil de amenda. (era cu data de 26 Martie)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor