Autostrada Comarnic-Brasov, amanata din cauza pretului enorm

Sambata, 14 Februarie 2015, ora 16:42
7220 citiri
Autostrada Comarnic-Brasov, amanata din cauza pretului enorm

Proiectul autostrazii Comarnic-Brasov va merge mai departe daca se va reusi restructurarea acestuia, respectiv identificarea unui model financiar mai eficient pentru bugetul Romaniei.

La realizarea acestuia ar putea sa participe si institutii financiare internationale, precum BEI sau BERD, iar pe aceste coordonate ale restructurarii proiectului discutiile cu consortiul Vinci-Strabag-Aktor vor continua pana in luna aprilie, a declarat, sambata, ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

Seful de la Transporturi a dat asigurari ca nu se va renunta la construirea unei autostrazi intre Comarnic si Brasov si nici nu se abandoneaza ideea de concesiune, ci doar se cauta cea mai buna solutie care sa fie sustinuta atat de partidele aflate la guvernare, cat si de Opozitie, cu care sa fie de acord si populatia si care sa se incadreze in conditiile economico-financiare actuale ale Romaniei.

Ioan Rus a explicat ca, in urma dezbaterii publice la care a fost supus proiectul acestei autostrazi, au fost identificate pozitii pro si contra realizarii.

"Am avut o intalnire acum cateva zile cu grupul care a castigat acest dialog competitiv, respectiv Vinci - Strabag - Aktor. In acest moment, in urma deciziei pe care si primul ministru si eu am avut-o, aceea de a supune proiectul (de realizare a autostrazii Comarnic - Brasov - n.red.) dezbaterii publice, au aparut o serie de pozitii divergente. La acestea s-au adaugat concluziile parlamentarilor in urma discutiilor avute cu cele doua comisii (de transporturi - n.red.) din Parlament, respectiv mai multi parlamentari ai Opozitiei au spus ca proiectul acesta nu este bun.

Din pozitii publice, alti lideri, persoane neutre, sa spunem, au spus ca proiectul este dificil de sustinut financiar de bugetul tarii. Am discutat deja cu reprezentantii consortiului Vinci-Strabag-Aktor si, in varianta in care vom reusi sa restructuram proiectul, sa gasim un model financiar mai eficient, deci sa il aducem intr-o zona in care sa participe si institutiile internationale - BEI, BERD -, in conditiile in care si in scrisoarea cu FMI si Comisia Europeana sunt niste lucruri vizavi de aceasta autostrada, respectiv pozitia Eurostat, care trebuie sa spuna daca acesti bani - 1,8 miliarde (de euro - n.red.) sunt luati in calcul la stabilirea deficitului bugetar, pentru aceste lucruri ne-am dat ragaz inca o perioada sa le discutam, sa le incercam.

Daca gasim o varianta acceptabila pentru toata lumea, proiectul ar putea sa mearga mai departe. Daca nu, si se mentin datele actuale, va trebui sa gasim o alta constructie a acestui proiect. Pe aceste coordonate ale restructurarii proiectului continuam pana in luna aprilie discutiile cu partenerii din consortiul Vinci-Strabag-Aktor", a explicat ministrul Transporturilor.

Inca un drum national pentru a ajunge de la Bucuresti la Brasov

Acesta a adaugat ca, pentru a facilita legatura dintre Bucuresti si Brasov, se afla in analiza o noua ruta pe Valea Doftanei, intre Campina si Sacele, unde un nou drum national va fi finalizat pana anul viitor.

"In prezent, pentru a facilita legatura dintre Bucuresti si Brasov, se afla in derulare inca o ruta pe Valea Doftanei, Campina - Sacele. Astfel, intre DN 1 si DN1A mai apare probabil pana anul viitor, un nou drum national pe Valea Doftanei, deci circulatia va fi impartita la sase benzi, nu la patru, ca acum.

De asemenea, sunt studii avansate pentru posibilitatea realizarii unor centuri, atat la Comarnic, cat si la Busteni, astfel incat, pana la momentul la care Autostrada Comarnic-Brasov va fi finalizata - pentru ca, indiferent cum procedam, va dura cativa ani - sa avem solutii alternative care sa fluidizeze traficul intre Brasov si Bucuresti", a spus Ioan Rus.

El a subliniat ca proiectul autostrazii ar putea fi continuat daca se va reusi restructurarea acestuia, astfel incat sa fie acceptat de specialistii in domeniu, de populatie, de clasa politica.

"Daca vom reusi restructurarea proiectului de o maniera in care toata lumea sa fie de acord, vom putea merge cu acest proiect sau cu o varianta a acestui proiect mai departe. Nu renuntam la autostrada intre Comarnic si Brasov, ci doar ii cautam solutia cea mai buna, acceptata si de noi si de Opozitie, si de populatie si acceptata in conditiile economico-financiare pe care Romania le are in acest moment.

O autostrada foarte costisitoare

Daca reusim sa restructuram proiectul, sa fie acceptat de toata lumea, sa fie agreat si de institutiile financiare internationale, dar si cu participarea acestora, e in regula, putem gandi in continuare acest proiect. Fiindca toate acestea inseamna timp, cautam sa punem in aplicare solutiile alternative care rezolva partial problema, respectiv nationalul de pe Valea Doftanei si centuri ocolitoare pe unde se poate", a subliniat ministrul Rus.

Autostrada Comarnic-Brasov: Cati bani va da statul si cu cat vor fi taxati soferii

Valoarea actualizata neta a platilor de disponibilitate pentru Autostrada Comarnic-Brasov este de 2,732 miliarde de euro si reprezinta suma totala pe care statul roman ar plati-o pentru constructia, operarea si intretinerea acesteia, sub conditia ca aceasta suma sa fie deja disponibila.

Potrivit proiectului de concesiune al Autostrazii Comarnic-Brasov, publicat pe 14 ianuarie pe site-urile CNADNR si Ministerului Transporturilor, constructia ar dura patru ani, operarea si intretinerea sunt prevazute pentru o perioada de 26 de ani, iar tariful de concesiune ce va fi platit de un autoturism pentru intreaga lungime a autostrazii este preconizat a fi de 7 lei cu TVA inclus, supus indexarii. Nivelul tarifului perceput este stabilit in functie de distanta parcursa de vehicul.

Costul total de constructie a tronsonului de autostrada, de 53 de kilometri, in baza ofertei castigatoare este de aproximativ 1,8 miliarde euro, fara TVA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#autostrada Comarnic Brasov, #pret autostrada Comarnic Brasov , #autostrada