Autostrada incompetentei noastre

Autor: Hilde Brandl - arhitect
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 08:37
10201 citiri

Ultimele doua saptamani au adus o premiera pentru Romania europeana. A fost pentru prima data cand comisarul european ce a fost nominalizat in Comisia Europeana de Guvernul Romaniei a criticat public Guvernul Romaniei.

Si in mandatul domnului Ciolos au existat tensiuni intre Comisie si guvernele Romaniei. De fiecare data, comisarul trimis de Bucuresti a discutat cu guvernantii in spatele usilor inchise.

Desi se spune ca, atunci cand ajungi comisar european, "uiti" din ce tara provii, este evident ca oricine pastreaza, inclusiv la Bruxelles, o simpatie mai mare pentru tara lui. Ar fi si absurd sa nu fie asa. Ce nu poate face insa un comisar este sa intervina in deciziile Comisiei Europene, fie in zona portofoliului sau, fie in alte zone, pentru a oferi unui stat conditii speciale.

De aceea, cred sincer ca doamna comisar Corina Cretu a avut in ultimii doi ani discutii extinse cu reprezentantii Guvernului Romaniei. De altfel, ea s-a intalnit cu toti cei trei prim-ministri PSD din "epoca Dragnea", adica Grindeanu, Tudose si Dancila.

Cu doamna Dancila s-a vazut chiar la preluarea mandatului, tocmai pentru a da un semnal clar ca Comisia Europeana sustine eforturile Romaniei de a se dezvolta si de a atrage finantare europeana, capitol la care suntem de-a dreptul repetenti.

Relatia dintre cele doua doamne ar fi trebuit sa fie cu atat mai buna cu cat ele se cunosc de mai bine de un deceniu din PSD, ambele lucrand la Bruxelles din 2007.

Tocmai de aceea, declaratiile doamnei Cretu arata un conflict direct intre guvernantii romani si Comisie. Comisarul Cretu a lasat deoparte aproape orice uzanta diplomatica si a criticat Cabinetul Dancila.

"Nu inteleg aceasta tensiune care s-a creat intre mine si Guvern, spunand lucrurilor pe nume. Avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructura. Nu avem proiecte. Pentru Targu Mures-Iasi, in primul rand, este o prioritate a Comisiei Europene, avem nevoia de a completa proiectele de infrastructura care conecteaza Europa, mai ales Republica Moldova, Moldova, de Europa Centrala si de Est. Avem bani pentru studiul de fezabilitate, nu avem nicio solicitare pentru studiu de fezabilitate", spunea Corina Cretu intr-o declaratie publica.

Guvernul da cu piciorul banilor europeni

Autostrada Targu-Mures-Iasi face parte din Masterplanul pe care chiar Romania l-a trimis la Bruxelles. Viziunea de dezvoltare din acest proiect a fost adoptata de Comisie. Tot ce trebuia sa faca apoi Romania era sa puna la treaba o echipa de specialisti care sa prezinte un proiect clar pentru dezvoltarea autostrazii. Incepand cu studiul de fezabilitate.

Urma sa primim banii, sa ne apucam de treaba si in cativa ani sa circulam pe autostrada. Uniunea Europeana ne ofera 85% din necesarul de finantare, urmand ca doar 15% sa fie acoperit din fonduri nationale.

Pare simplu, nu? Ei, uite ca pentru Guvernul Romaniei nu este deloc. In loc sa construim autostrada cu bani europeni, Guvernul Dancila a anuntat ca vrea sa construiasca aceasta autostrada in parteneriat public-privat, adica cu 100% fonduri de la bugetul Romaniei!

De ce refuza administratia socialista sa construiasca autostrada cu bani europeni si vrea sa o construiasca cu finantare 100% interna? Pare un mister.

Guvernul sustine ca autostrada poate fi construita inclusiv cu bani privati si ca ulterior aceste companii isi vor recupera banii din "taxa de autostrada". Doar ca avem o problema: toate companiile care au fost intrebate de acest tip de proiect au spus ca acesta nu se sustine din punct de vedere economic. Romanii nu sunt dispusi sa plateasca "taxa de autostrada", asa ca vor merge tot pe vechile drumuri. Mai incet, dar mai ieftin.

Banii europeni se fura mai greu

In plus, acesta este un procedeu complicat, greu de finantat si aproape imposibil de explicat public. Singurul avantaj al acestui sistem este ca el poate fi mult mai rapid. Din toata perioada se scad aproximativ doi ani necesari studiilor de fezabilitate si studiilor de fundamentare.

Si mai e ceva, mult mai important pentru partidul care a "livrat" cei mai multi musterii pentru DNA: nu va veni nimeni sa controleze costurile. Singurii care o vor face vor fi chiar guvernantii.

Cei mai multi spun ca Guvernul Romaniei nu doreste sa construiasca autostrazi cu bani europeni pentru ca acestia se fura mai greu. Acest lucru poate fi partial adevarat.

Comisia Europeana urmareste inca de la inceput toate etapele, iar costurile nu pot fi depasite nici cu studii de fezabilitate, nici cu exproprieri, nici cu executia propriu-zisa. Putem accepta partial acest raspuns, insa cred ca este mai mult decat atat.

Orice s-ar zice, cred ca in momentul de fata nu avem in ministere experti capabili sa lucreze la astfel de proiecte. Politizarea acestor institutii a fost fara precedent in ultimii ani.

Birourile au fost impanzite cu persoane al caror singur merit era carnetul de partid sau originea teleormaneana sanatoasa. Da, haideti sa o spunem deschis. Avem un Guvern format de sus pana jos din incompetenti si analfabeti.

Cred sincer ca ar vrea sa faca si ei macar 100 de kilometri de autostrada cu care sa se laude in viitoarea campanie electorala, chiar cu "riscul" de a nu putea fura mare lucru.

Si nu m-as opri la Guvern. As merge la Bucuresti, acolo unde primarul Firea nu a inceput niciun proiect. Credeti ca nu ar vrea sa se laude si ea cu un pasaj, un pod, hai macar o trecere de pietoni vopsita? Dar nu poate. Oricat ar incerca, tot o petrecere cu mici si bere ii iese.

Am decretat pe buna dreptate coruptia amenintare la adresa securitatii nationale, insa am uitat de prostie si incompetenta. Iar astea chiar nu pot fi interzise prin lege. Doar la urne.

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Corina Cretu critici Guvern, #Corina Cretu autostrada Guvern , #autostrada
Comentarii
Poza tgg
tgg
rank 5
eu cred ca toatea mizeriile astea pot