Cum se construieste babeste o autostrada

Duminica, 28 Mai 2017, ora 16:05
6663 citiri
Cum se construieste babeste o autostrada

Dupa o vizita inopinata facuta pe bucatica neterminata a autostrazii Bucuresti-Ploiesti, ministrul transporturilor, Razvan Cuc, anunta cu satisfactie, sambata dimineata, un mare succes constatat la fata locului: lucrarile merg bine si s-a inregistrat un progres de la vizita sa anterioara.

Ca asa-i la noi. Ca sa mearga bine lucrarile, nu trebuie o buna organizare, nu trebuie un grafic de asigurare cu forta de munca si cu materiale, nu trebuie contracte pentru procurarea acestora, nici dispecerizarea livrarilor, nici monitorizarea pe calculator a executiei si nici macar un bun profesionist in fruntea santierului.

Mai importanta decat toate este prezenta ministrului, care dintr-o singura ochiada isi da seama ce-i de facut, iar de la a doua ochiada da indicatii la fata locului. La a treia ochiada, ii baga in sperieti pe executanti, ca sa nu cracneasca.

Incantat de cele vazute la a doua ochiada, domnul ministru Cuc a si declarat ca de randul acesta "Muncitorii si utilajele erau pe santier intr-un numar mult mai mare, iar progresul fata de ultima mea vizita era vizibil. Mi-as dori sa nu fie nevoie de amenintari pentru ca antreprenorii sa-si faca treaba".

Asa dar, ministrul a recunoscut: pentru dansul cheia succesului in profesia asta de constructor a fost pana acuma amenintarea, iar de acum incolo ar putea fi vizitele inopinate.

In opinia mea, domnul ministru Cuc calca pe carari deja umblate. Dupa ce Ceausescu vizita un santier, totdeauna veneau utilaje mai multe, personal mai numeros, iar progresul devenea vizibil. Nu-i greu de explicat: daca la respectivul santier veneau utilaje mai multe, inseamna ca la un altul, nevizitat, ramaneau mai putine. La fel si cu personalul, cu materialele si cu toate celelalte. E ca in snoava populara cu anteriul lui Arvinte.

N-am de unde sa stiu daca utilajele aduse la santierul vizitat de ministrul Cuc lipsesc pe alte santiere, dar parca nici nu-mi vine sa cred ca ele stateau de izbeliste undeva pe un maidan si nu asteptau decat vizita inopinata a ministrului la autostrada Bucuresti-Ploiesti, ca sa fie aduse, la repezeala.

Nu ma deranjeaza modul de a actiona al ministrului, dar ma deranjeaza ca acest mod e contagios. Chiar nociv. Dupa exemplul sau, s-a pronuntat neintarziat si principalul yesman din anturaj, directorul general al CNAIR, domnul Stefan Ionita:

"Am constatat un progres al lucrarilor fata de vizita anterioara, dar cred ca este posibila o mobilizare mai buna. Voi monitoriza in continuare situatia...".

Iata cum si directorul general din subordinea ministrului, in loc sa pretinda de la fiecare antreprenor executia conform graficelor pe care le au (daca le au), dispecerizarea resurselor materiale si a fortelor de munca, monitorizarea pe calculator a lucrarilor la nivelul conducerii fiecarui santier in parte, a hotarat sa faca si el vizite aidoma ministrului sau, in baza principiului: prima data ii amenint, a doua data ii laud.

Dar mai jenanta decat orice mi se pare intentia domnului ministru Cuc de a-si face publicitate din ce nu trebuie. In grija ministerului nu se afla numai cumplita intarziere a acestei autostrazi (intarziere la care au contribuit si functionarii ministerului) ci si alte numeroase lucrari, pe care nu le poate cuprinde ministrul, tot dintr-o ochiada.

Linia de centura a Capitalei pare principala cauza a traficului infernal din oras, autostrada A4 se executa pe tronsoane, pe loturi, pe bucatele, iar segmentul Sibiu-Ploiesti nu se executa deloc, apoi modernizarea cailor ferate bate pasul pe loc, avioanele TAROM sunt insuficiente, aeroporturile se cer dezvoltate, nimeni nu ne informeaza care este stadiul viitoarelor aeroporturi de la Brasov, Alba Iulia, Deva, Galati-Braila, iar despre magistrala 5 de metrou, inceputa cu un deceniu in urma la extremitatea Drumul Taberei, nici Nostradamus n-ar putea spune cand va ajunge la cealalta expremitate, Pantelimon.

Nu stiu daca echipa din varful ministerului se intreaba cate din lucrarile de mai sus sunt prevazute cu fonduri in programul de guvernare si in buget, dar socot ca asemenea probleme sunt prioritare sa intre in vizorul unui ministru al trasporturilor, nu dispecerizarea lucrarilor intr-un santier, ceva care-l priveste pe antreprenor si pe dispecerul sau.

Dar stilul in care ditamai ministrul, in loc sa se concentreze pe problemele majore ale ministerului, isi uzeaza energia impulsionand activitatea intr-un punct de lucru al unei autostrazi, mi se pare vecina cu eventuala incercare sa tratezi cancerul nu cu chimioterapie si radioterapie, ci cu ceai de musetel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#autostrada Bucuresti Ploiesti, #magistrala 5 metrou, #Razvan Cuc Ministrul Transporturilor , #autostrada
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Vrednicii urmasi ai lui Ceausescu uzeaza de aceleasi metode ca si