Gandacii care pun in pericol realizarea autostrazii Pitesti-Sibiu vor fi mutati cu ajutorul feromonilor

Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 13:50
7156 citiri
Gandacii care pun in pericol realizarea autostrazii Pitesti-Sibiu vor fi mutati cu ajutorul feromonilor
Foto: Arhiva Pixabay

Romania a propus Comisiei Europene mutarea speciei de gandac Morimus Funereus de pe traseul viitoarei autostrazi Pitesti-Sibiu cu ajutorul feromonilor, metoda folosita cu succes si in alte tari care au intampinat probleme similare, a precizat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.

"O delegatie a ministerului discuta cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a le prezenta solutiile pe care le propunem vizavi de scrisoarea de clarificari. Sper sa se intoarca cu vesti bune, pentru a continua procesul de evaluare si inchidere a finantarii pentru autostrada Sibiu-Pitesti", a spus Bolos, miercuri, la Digi24.

Ministrul a subliniat ca aceasta este o solutie practica, folosita deja si in alte tari.

"Sunt si alte state care au intampinat astfel de probleme si a adoptat astfel de solutii, pentru eliminarea unui impediment minor pentru o problema majora, respectiv proiectul de investitii pe care il avem. Germania a avut un hamster si un gandac, de asemenea, pentru gara din Stuttgart si a trebuit sa gandeasca solutii cum sa protejeze aceste specii", a adaugat oficialul guvernamental.

Potrivit acestuia, pe traseul autostrazii Sibiu-Pitesti se afla 11 situri Natura 2000.

"In cele 11 situri sunt specii de animale, plante, care sunt dintre cele mai diverse si pentru anumite categorii de plante, insecte, animale, Comisia a trimis aceste clarificari, care sper sa eu sa se inchida in urmatoarea perioada si sa trecem cu bine perioada de evaluare a proiectului", a mai spus Bolos.

Pe 11 ianuarie, Ministerul Fondurilor Europene a precizat ca Executivul european a trimis o scrisoare de observatii prin care cere informatii suplimentare cu privire la acest proiect.

"Cererea de finantare a fost transmisa Comisiei Europene spre evaluare in data de 25 octombrie 2019. In data de 23 decembrie 2019, CE a solicitat autoritatilor nationale informatii suplimentare cu privire la proiect. Termenul pentru raspunderea la solicitarea de informatii din partea CE este de doua luni de la primirea scrisorii. Solicitarea CE nu afecteaza in niciun fel implementarea proiectului, care este in desfasurare", explica MFE.

In octombrie 2019, ministrul PSD Razvan Cuc a semnat pentru 3 sectiuni din Autostrada Sibiu-Pitesti care vor costa peste 1,3 miliarde de euro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#autostrada Sibiu Pitesti gandaci mutati , #autostrada