In 2018, cand vom sarbatori centenarul Marii Uniri, Moldova va fi legata de Transilvania doar prin "autostrada aeriana"?

Autor: Marius Bodea - managerul Aeroportului Iași
Miercuri, 30 Martie 2016, ora 11:30
3765 citiri
In 2018, cand vom sarbatori centenarul Marii Uniri, Moldova va fi legata de Transilvania doar prin "autostrada aeriana"?

Despre proiectul autostrazii Moldova-Transilvania se vorbeste de mai bine de 10 ani. Sigur, gasim referinte despre autostrada care sa lege Moldova de Ardeal si Banat inca din perioada interbelica, insa ma refer la discutiile din ultimii 10-15 ani din jurul acestui proiect.

Prin Aeroportul International Iasi am reusit, odata cu introducerea curselor Iasi - Cluj si Iasi - Timisoara, sa realizam o "autostrada aeriana" care leaga regiunea de Nord-Est cu vestul tarii, insa aceasta realizare nu poate suplini intru totul lipsa unei autostrazi.

De ce are nevoie Iasul de realizarea acestui proiect fundamental?

Trebuie spus, din capul locului, ca invocarea traficului redus pe ruta Moldova-Transilvania este doar o forma de a ignora necesitatea realizarii autostrazii: infrastructura sta la baza cresterii economice, si nu invers.

Autostrada Moldova - Transilvania este un proiect fundamental pentru ca locuitorii din Regiunea Nord-Est, cea mai slab dezvoltata regiune a Romaniei si a Uniunii Europene, cu un PIB/locuitor cu aproximativ 40% mai mic decat media nationala, sa aiba sansa unui trai demn pentru o tara membra Uniunii Europene.

Comisia Europeana a cerut in mai multe randuri autoritatilor romane realizarea autostrazilor ce tin de "apartenenta proiectelor la reteaua TEN-T Core Network".

Autostrada Moldova - Transilvania este amplasata in aceasta retea principala de transport trans-european, la fel ca autostrada Sibiu - Pitesti.

Numarul coridoarelor TEN-T se va reduce dupa 2020. Drept urmare, daca nu reusim sa incepem constructia cu bani europeni a acestei autostrazi pana in 2020, vom pierde singura sansa de a face aceasta investitie extrem de costisitoare cu fonduri europene.

Uniunea Europeana are un interes direct in vecinatatea estica, iar Autostrada Moldova - Transilvania conecteaza doua state membre Uniunii Europene, Romania si Ungaria, cu doi vecini importanti, Republica Moldova si Ucraina.

Principalul motiv pentru inapoierea economica a Regiunii Nord-Est este lipsa unei autostrazi care sa ne lege de vestul Romaniei si de vestul Europei. Cresterea bunastarii, atragerea investitorilor si crearea de noi locuri de munca sunt indisolubil legate de realizarea autostrazii care sa conecteze Regiunea Nord-Est la vestul Romaniei si la Europa.

Avem toate argumentele ca in MasterPlanul General de Transport al Romaniei, care va fi dezbatut in Parlament in perioada urmatoare, sa cerem introducerea realizarii autostrazii ca proiect prioritar.

Marius Bodea este managerul Aeroportului International Iasi

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#autoastrada Moldova Transilvania , #autostrada