Inca o autostrada cedeaza: A10 este afectata de alunecari de teren. Ministrul Cuc sta linistit si da asigurari ca totul va fi bine

Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 13:51
6279 citiri
Inca o autostrada cedeaza: A10 este afectata de alunecari de teren. Ministrul Cuc sta linistit si da asigurari ca totul va fi bine
Foto: Facebook / Asociatia Pro Infrastructura

Autostrada A10, Sebes-Turda, este afectata de o alunecare de teren care a angrenat si aliniamentul lotului 4 al autostrazii, dupa cum arata imaginile surprinse de Asociatia Pro Infrastructura, insa ministrul Cuc da asigurari ca totul este in regula si termenul de predare a lucrarii va fi respectat.

"Acum cateva zile va anuntam ca pe lotul 4 din Autostrada A10 Sebes-Turda, construit de Porr, a aparut o alunecare urata care a angrenat nu doar taluzul unui debleu, ci si aliniamentul autostrazii. Ieri am realizat o filmare aeriana din acest punct. In ciuda acestei probleme serioase si a volumului mare de munca ramas de executat in zona Lacului Stejeris, constructorul isi asuma in continuare, la nivel oficial, finalizarea lucrarilor in acest an cel putin la un nivel care sa permita deschiderea traficului fara restrictii, in deplina siguranta. (...)

Nu ne este foarte clar cum vor rezolva problemele birocratice create de aceasta alunecare si nu stim acum daca si autoritatile vor fi motivate si vor putea sa se mobilizeze. In plus, si vremea va fi un factor", se arata pe pagina de Facebook a Asociatiei Pro Infrastructura.

Imaginile surprinse arata intr-adevar o alunecare masiva de teren care cuprinde si autostrada. Denivelarea este atat de mare incat un camion trece cu greutate in zona.

"Zona carierei Bretea Muresana. Aici este zona unde autostrada a alunecat (foto). Se executa ziduri de sprijin pentru stabilizarea versantului", se arata pe pagina de Facebook a Asociatiei Pro Infrastructura.

Intrebat de situatie, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, da asigurari ca nu vor fi intarzieri.

"Antreprenorul a promis ca respectivul tronson nu va fi afectat din punctul de vedere al termenului de predare, care este finalul anului 2017. Inclusiv la o intrunire desfasurata miercuri, desfasurata la Bucuresti, cu europarlamentarii din regiunile de dezvoltare, antreprenorul si-a asumat termenul de predare, astfel ca sunt convins ca toate problemele de pe acest tronson vor fi remediate in timp util", a declarat, pentru Mediafax, Razvan Cuc.

Autostrada A10 Sebes-Turda a fost impartita in patru loturi. Lotul 1, intre Sebes si Paraul Iovului, are 17 kilometri, lotul 2, de la Paraul Iovului si pana la intrarea in Aiud, are 24 de kilometri, lotul 3, de la intrarea in Aiud pana la Decea, are 12,45 kilometri, iar lotul 4, de 16,3 kilometri, este cuprins intre Decea si Turda. Contractele cu constructorii au fost semnate in aprilie 2014 avand termen de finalizare martie 2016.

De lotul 4 se ocupa SC PORR Construct SRL, valoarea contractului fiind de 470 de milioane de lei.

Romania a avut parte si de "autostrada plutitoare", dupa ce autoritatile au identificat apa la 10 metri sub carosabil pe lotul 3 al autostrazii dintre Sibiu si Orastie, la km 60. Portiunea a fost inaugurata in anul 2014, in plina campanie electorala, in prezenta premierului de la acea vreme, Victor Ponta, si a ministrului Ioan Rus.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#autostrada Seber alunecare teren , #autostrada