Presa de azi: Autostrada Comarnic-Brasov, amanata pentru "Pastele cailor"

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 07:18
4029 citiri
Presa de azi: Autostrada Comarnic-Brasov, amanata pentru "Pastele cailor"
Foto: Arhiva

Autostrada Zapezii s-a topit. Deranjat de "mancatorii de ...", ministrul Berceanu a pus punct: "Le-am spus constructorilor in franceza ca ce vor ei e Politie - Catuse - Puscarie", scrie, joi, Gandul.

Consortiul franco-elen Vinci-Aktor a denuntat miercuri contractul prin care urma sa construiasca Autostrada Zapezii. Cu numai patru zile inainte de expirarea perioadei in care nu trebuie sa plateasca niciun fel de penalizare, reprezentantii consortiului franco-elen Vinci-Aktor au anuntat ca nu mai vor sa construiasca Autostrada Zapezii Comarnic - Brasov.

Pentru ca nu au reusit sa faca rost de bani, constructorii straini au incercat sa prelungeasca termene si sa modifice substantial obligatiile de plata care-i revin statului roman.

"N-au insistat sa prelungeasca termene, au venit si au zis cu voce mica sa mai lungim, ca n-au de unde sa faca rost de bani. Eu le-am spus: dom'ne, ce vreti voi nu-i posibil, ca vine DNA si facem puscarie. I-am spus unuia de acolo in franceza celebra expresie 'PMP', adica Police - Menottes - Prison (politie - catuse - puscarie - n. red.)", a declarat pentru Gandul ministrul Radu Berceanu. El a explicat ca foarte curand va fi reluata procedura de licitatie, pentru a selectiona un alt constructor.

"Mie-mi pare rau ca am ajuns in situatia asta, pentru ca era primul contract de acest gen pe care-l semnam. Ce m-a deranjat insa pe mine este ca toti mancatorii de ... cand n-aveam contract ziceau ca de ce nu facem autostrada, pentru ca apoi, cand aveam contract, sa caute tot felul de bube", a mai spus ministrul.

Romania Libera: Autostrada Comarnic-Brasov, amanata pentru "Pastele cailor"

"Au venit (dupa semnarea contractului in ianuarie) cu alte termene de finalizare, intermediare si finale, un alt termen pentru inchiderea financiara, vroiau sa modifice platile de disponibilitate (plati anuale cuvenite concesionarului pe durata celor 26 de ani ai concesiunii), sa le adauge clauze care nu erau batute in cuie. Un soi de contract cu Bechtel, totul se modifica", povesteste un oficial din cadrul proiectului.

Potrivit acestuia, dincolo de faptul ca partea romana ar fi platit mult mai mult concesionarului Vinci-Aktor decat era trecut in oferta sa, lucrarile ar fi urmat sa inceapa si mai tarziu, adica undeva prin 2012, fata de 2011 in varianta initiala.

La recomandarea bancherilor de la BEI si BERD, care urmau sa asigure peste jumatate din finantarea necesara, Vinci-Aktor au venit cu alte conditii care au fost respinse de partea romana. "Un raspuns negativ a fost trimis celor doua firme", ne-a declarat oficialul indicat.

Potrivit acestuia, un factor important a fost si teama oficialilor CNADNR si ai Ministerului Transporturilor fata de o posibila ancheta a DNA daca ar fi acceptat schimbarile radicale fata de oferta castigatoare propuse de Vinci-Aktor.

O posibila explicatie a rezilierii este amatorismul organizatorilor licitatiei. In cazul celor mai banale licitatii, CNADNR cere participantilor sa dovedeasca cu documente cu putere contractuala ca detin utilajele si sursele necesare.

In situatia de fata, Vinci, Aktor, MT si CNADNR au procedat ca orice amator care trece pe langa o banca, intra de curiozitate sa vada in ce conditii poate obtine un credit, este ametit de vanzatorii de credite cu niste cifre, pleaca bucuros acasa, dupa care, atunci cand se intoarce la banca sa ia banii, i se pun sub nas adevaratele cifre.

Evenimentul Zilei: Autostrada Comarnic-Brasov s-a dus pe apa sambetei

"Subscrisa Carpatii Autostrada SA denunta unilateral prin prezenta contractul de concesiune cu efect imediat de la data transmiterii prezentei notificari", se arata intr-un document trimis Ministerului Transporturilor.

In notificare se specifica faptul ca anuntul e facut in termenul de 90 de zile prevazut in contract, astfel ca acordul "inceteaza de drept fara nicio formalitate prealabila, fara interventia instantelor judecatoresti sau arbitrale".

Reprezentantii ministerului spun ca acest deznodamant era previzibil dupa ultimele discutii avute.

"Initial, au vrut sa faca o serie de modificari, ba la termenele de executie, ba la sumele care trebuiau platite. In plus, lucrarile ar fi inceput cel mai devreme in 2012, dar nici asta nu era sigur", au declarat surse din minister.

Contractul semnat cu consortiul franco-elen urma sa se intinda pe o perioada de 30 de ani, timp in care constructorul ar fi beneficiat de circa 4,8 miliarde de euro. Lucrarea efectiva era evaluata la 1,2 miliarde euro. Acest tronson ar fi fost primul pe care urma sa se introduca o taxa.

Cotidianul: E oficial. Autostrada Comarnic-Brasov nu se mai face

Concesionarul Autostrazii Comarnic-Brasov, Carpatii Autostrada SA (Vinci Concessions SAS, Aktor Concessions SA, Vinci Concessions Grand Projets SAS si Aktor SA) au notificat, marti, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale precizand ca "denunta unilateral contractul de concesiune", conform notificarii trimise de Vinci.

Vinci - Aktor nu a reusit sa obtina finantare din partea bancilor pentru demararea constructiilor la tronsonul de 58 de kilometri din Autostrada Comarnic Brasov.

Valoarea totala a contractului care se intindea pe 30 de ani era de 4,8 miliarde de euro.

Adevarul: Compania de Autostrazi, datoare vanduta la 365 de firme

Compania de Autostrazi datoreaza mai bine de 1,7 miliarde de lei catre 365 de societati. Datoriile totale acumulate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) se ridica la 1.761.062.000 lei, respectiv peste 425.840.164 euro, la cursul afisat de BNR de 4,1355 lei pentru un euro. Numarul firmelor care inca asteapta banii promisi se ridica la 365.

Dorinel Umbrarescu, unul dintre "regii romani ai asfaltului" si cel care detine firma de constructii UMB Spedition, are de recuperat cei mai multi bani de la CNADNR, peste 580.8 milioane lei.

Firma lui Umbrarescu lucreaza, impreuna cu Pa & Co International a lui Costel Casuneanu, Euroconstruct Trading '98 a lui Dan Besciu si Com-Axa, la constructia autostrazii Bucuresti-Ploiesti, care ar trebui sa fie gata in acest an.

Premierul Emil Boc declara la inceputul lunii februarie ca lucrarile la tronsonul de autostrada Bucuresti-Ploiesti sunt realizate in proportie de 50%. De asemenea, primul ministru isi reafirma speranta ca autostrada care va lega Ploiestiul de Capitala va fi gata la finalul anului.

Pe hartie, 2010 este anul in care acest proiect ar trebui finalizat, cu exceptia primilor 7,5 kilometri dintre Bucuresti. Potrivit datelor publicate pe site-ul CNADNR, tronsonul Bucuresti-Moara Vlasiei este realizat in proportie de 20,71%. Lucrurile stau ceva mai bine la tronsonul Moara Vlasiei-Ploiesti unde sunt realizate circa 41.76% din lucrarile necesare.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#autostrada Comarnic Brasov, #amanare constructie autostrada , #autostrada
Comentarii
Poza AlmanahePSD
AlmanahePSD
rank 5
Berceanu a evitat un nou contract (jaf) "Bechtel"
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Pai nu stiti !?? Ei au bani ! Adica PSD-PC-PNL pot sa faca autostrazi la fel de multe ca si guvernul Tariceanu .