Seful CNADNR: Autostrada Sibiu-Pitesti era in moarte clinica, astepta injectia letala. Cand incep, in sfarsit, lucrarile

Vineri, 08 Iulie 2016, ora 14:08
13402 citiri
Seful CNADNR: Autostrada Sibiu-Pitesti era in moarte clinica, astepta injectia letala. Cand incep, in sfarsit, lucrarile
Foto: captura video Facebook/CNADNR

Lucrarile la autostrada Sibiu-Pitesti vor incepe in 2018 sau in 2019, iar autoritatile romane nu au reziliat contractul, in ciuda intarzierilor, pentru ca ar fi amanat inceperea lucrarilor cu pana la doi ani, a explicat directorul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Catalin Homor.

Autostrada Pitesti-Sibiu este, in prezent, cel mai important proiect de sosea rapida din Romania, pentru ca realizarea sa ar permite traficul neintrerupt pe autostrada intre Capitala si frontiera cu Ungaria, la Nadlac.

In plus, soseaua de circa 117 kilometri ar fi prima care ar trece muntii, facand legatura intre Muntenia si Transilvania, peste Carpati.

In prezent, proiectul se afla in faza de revizuire a studiului de fezabilitate, contractul suferind, insa, mari intarzieri.

Asocierea Spea Ingineria Europea (Italia) - Tecnic Consulting Engineering (Romania) a castigat contractul de revizuire a studiului de fezabilitate in 2014, pentru circa 11 milioane de euro, dar nu a respectat niciun termen pana acum, intarziiind automat si demararea efectiva a lucrarilor.

Cu toate acestea, directorul general al CNADNR considera ca rezilierea contractului ar fi dus la intarzieri si mai mari. De asemenea, nu exista garantia ca un alt proiectant ar fi fost mult mai bun.

"As spune ca era un proiect in moarte clinica, astepta injectia letala ca sa fie rezolvat. Rezilierea reprezinta ultima actiune a mea in ceea ce priveste un proiect, o aplic cand devin convins ca nu exista alta cale", a spus Homor, intr-un interviu acordat News.ro.

"Proiectantul pe care-l avem acolo, sigur, nu este cel mai bun. Daca am fi reziliat, am fi conservat situatia, adica nu am fi avut nimic probabil inca doi ani de acum incolo, am fi trait cu riscul de a ajunge in aceeasi situatie. Certitudinea ca vom avea un proiectant mult mai serios nu exista", a completat el.

Astfel, conform programului, lucrarile vor incepe la sfarsitul anului 2018 sau inceputul anului 2019. Iar pana atunci vor mai fi doua licitatii, inclusiv cea pentru proiectare, potrivit lui Homor.

Citeste si explicatiile premierului Dacian Ciolos despre stadiul in care se afla acest proiect

In septembrie 2015, ministrul Transporturilor de atunci, Iulian Matache, preciza ca lucrarile vor incepe cel mai devreme in 2017.

Autostrada importanta pentru Renault

Tronsonul este considerat deosebit de important de constructorul auto Renault, care detine fabrica Dacia de la Pitesti, pentru ca ar usura mult transportul automobilelor si componentelor auto catre si dinspre vestul tarii, reducand costurile.

Conducerea companiei a cerut, in repetate randuri, demararea lucrarilor, iar angajatii Dacia au protestat de cateva ori din cauza intarzierilor foarte mari care au aparut in ultimii ani.

Premierul Dacian Ciolos le-a dat asigurari, acum o saptamana, reprezentantilor Uzinelor Dacia, la finalul vizitei pe care a facut-o la Mioveni, ca proiectul autostrazii Pitesti-Sibiu "ramane in prioritatile" Guvernului, precizand ca obiectivul Executivului este finalizarea studiul de fezabilitate care anterior a fost gandit si licitat intr-un mod defectuos.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#autostrada Sibiu Pitesti, #cand incep lucrarile autostrada sibiu pitesti, #lucrari autostrada Sibiu Pitesti , #autostrada