Ziare.com

Start la cinci noi autostrazi, in 2014, cu bani de la UE

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 16:39

   

Start la cinci noi autostrazi, in 2014, cu bani de la UE
Statul vrea ca construiasca, in concesiune, autostrazile Ploiesti-Focsani, Craiova-Pitesti, Autostrada Bucuresti Sud, Comarnic-Brasov, aflata la cea de-a treia tentativa de concesionare, precum si Autostrada Lugoj-Drobeta Turnu Severin-Calafat-Craiova-Bucuresti.

Parte din aceste proiecte se vor face cu fonduri UE nerambursabile, iar restul cu bani de la bugetul de stat.

CNADNR a publicat recent anunturi privind organizarea unor licitatii pentru construirea, in concesiune, a patru autostrazi. Primul dintre acestea este cel privind proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea Autostrazii Comarnic - Brasov, cu o lungime de 58 de kilometri.

Cat costa autostrada Comarnic-Brasov

Tronsonul se compune din doua sectiuni: Comarnic-Predeal cu o lungime totala de 36,2 km, care va avea 35 de poduri si viaducte, dar si 18 tuneluri cu o lungime totala de 2.890 metri, proiectat pentru o viteza de 120 km/h si 80 km/h, si Predeal-Cristian, cu o lungime totala de 21,8 km, care va avea 18 poduri si viaducte si proiectat pentru o viteza de 120 km/h si 80 km/h.

Valoarea estimata a proiectului este de 5,325 miliarde de lei, fara TVA. Nu se mentioneaza pentru ce perioada de timp se va incheia contractul cu viitorul castigator, data limita de depunere a ofertelor pentru firmele interesate fiind 29 ianuarie, ora 11.00. Contractul va fi atribuit prin dialog competitiv, criteriile de atribuire fiind 75% pretul si 25% solutiile tehnice.

Comarnic-Brasov este la a treia tentativa de concesiune, prima fiind demarata in urma cu 10 ani. In 2002, se lansa proiectul, iar in 2004 guvernul de atunci reusise chiar sa desemneze firma care sa construiasca si sa intretina autostrada, grupul francez Vinci Construction Grands Projects.

Pretul de constructie efectiv fusese stabilit la doar 379,3 milioane euro. Lucrarile de constructie erau programate sa inceapa in 2005 si sa se finalizeze in 2009. In 2005, dupa schimbarea guvernului, statul a reziliat acordul.

Autostrada de Centura Sud a Bucurestiului, proiect de aproape 50 de kilometri si 9 miliarde de lei

Cel de-al doilea contract de concesiune face referire la proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea Autostrazii de Centura Sud a Municipiului Bucuresti, cu o lungime de 48 de kilometri, la pachet cu operarea si intretinerea Autostrazii Bucuresti-Constanta si Autostrazii Bucuresti-Pitesti.

Traseul autostrazii Bucuresti Sud este proiectat a se desfasura la o distanta variind intre 1 si 6 km fata de soseaua de centura existenta, in exteriorul acesteia. A0, cum ar trebui denumita, va avea 36 de poduri, pasaje si viaducte si o viteza de proiectare intre 120 km/h si 140 km/h. Valoarea estimata a contractului este de 9,065 miliarde de lei.

Data limita de depunere a ofertelor este 28 ianuarie, ora 11.00. Nici in acest caz nu este mentionata durata pe care se va incheia contractul de concesiune. Atribuirea se va face prin dialog competitiv, in analiza ofertei pretul avand o pondere de 75%, iar solutiile tehnice 25%.

Taxe de autostrada

Viitorul castigator ar urma sa construiasca Autostrada Bucuresti Sud si sa intretina A0, A1 Bucuresti - Pitesti si A2, ceea ce presupune introducerea unei taxe pentru folosirea acestor autostrazi. Taxa poate fi aplicata prin porti de taxare la intrarile/iesirile de pe autostrada ori se poate regasi in valoarea rovinietei, care ar trebui astfel majorata.

Trebuie precizat ca intrarile si iesirile de pe A1 si A2 au fost din start concepute pentru amplasarea ulterioara a unor porti de taxare.

Un al treilea contract de concesiune se refera la proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea Autostrazii Ploiesti-Buzau-Focsani, cu o valoare estimata intre 801,7 milioane de euro si 1,066 miliarde de euro.

Autostrada ar urma sa aiba o lungime de circa 133 de kilometri, de unde ar rezulta un cost pe kilometru cuprins intre 6 si 8 milioane de euro. Ploiesti-Focsani face parte din Coridorul IX Paneuropean si ar fi putut fi construita cu fonduri UE nerambursabile in proportie de 85%.

Din scoaterea acesteia la concesiune rezulta ca autoritatile doresc insa sa foloseasca fondurile UE ce vor fi alocate Romaniei pentru perioada 2014-2020 pentru constructia Coridorului IV Paneuropean.

Autostrada intre Renault si Ford

Ultimul contract de concesiune priveste proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea unei autostrazi intre Craiova si Pitesti, dupa ce ani de zile autoritatile au vorbit doar despre un drum expres intre cele doua municipii, pe care l-au promis de ani de zile celor doi producatori auto din zona: Renault si Ford.

Totusi, CNADNR doreste ca Autostrada Craiova-Pitesti sa fie construita in concesiune, iar firmele interesate pot depune ofertele pana pe 28 iunie 2013.

Contractul va avea o perioada de 30 de ani, valoarea fiind estimata de CNADNR intre 3,68 si 4,89 miliarde de lei, fara TVA. Autostrada ar urma sa aiba o lungime de aproximativ 120 de kilometri, ceea ce ar insemna un cost intre 6,7 si 8,95 milioane de euro pe kilometru.

Concesionarul se va obliga sa proiecteze, sa finanteze, sa construiasca, sa intretina si sa opereze Autostrada Craiova-Pitesti, urmand ca veniturile pentru recuperarea investitiei sa provina din tariful de drum, plata de disponibilitate si operarea autostrazii (inclusiv spatii de servicii si utilitati).

A doua autostrada din sud: Drobeta Turnu Severin-Craiova-Bucuresti

Autostrada Craiova-Pitesti va dubla, practic, o alta autostrada care va trece prin Oltenia si al carei proiect a fost deja demarat: Autostrada Sudului. Recent, CNADNR a atribuit, in urma unei licitatii, contractul pentru realizarea unui studiu de prefezabilitate pentru proiectarea si constructia unei autostrazi care sa lege Lugoj, Drobeta Turnu Severin, Calafat, Craiova si Bucuresti.

In privinta sectorului Lugoj-Calafat, lucrurile sunt relativ simple: sectiunea face parte din ramura sudica a Coridorului IV Paneuropean, va fi finantata din fonduri UE in proportie de 85% si face legatura intre ramura nordica a Coridorului IV si noul pod de la Dunare Calafat-Vidin.

De la Calafat la Bucuresti, insa, studiul prevede luarea in calcul a patru variante de traseu:

a) fie Drobeta Turnu Severin - Craiova (partea de Nord a Centurii Craiova) - Slatina - Rosiorii de Vede - Alexandria - Bucuresti, cu o ramificatie spre Calafat;

b) fie Calafat - Craiova (partea de Sud a Centurii Craiova) - Caracal - Rosiorii de Vede - Alexandria - Bucuresti;

c) fie Drobeta Turnu Severin (ramificatie spre Calafat) - Craiova - Caracal - Rosiorii de Vede - Alexandria - Giurgiu - Bucuresti;

d) direct Drobeta Turnu Severin - Craiova - Slatina - Pitesti si prin A1 in Bucuresti, care se suprapune, practic, cu proiectul scos la concesiune al Autostrazii Craiova - Pitesti.

Prin urmare, aceasta ultima varianta va fi din start exclusa. In contextul construirii Autostrazii Craiova-Pitesti, varianta cea mai probabila pentru Autostrada Sudului va fi cea care va lega toate marile orase din sudul tarii, respectiv c) Drobeta Turnu Severin (ramificatie spre Calafat) - Craiova - Caracal - Rosiorii de Vede - Alexandria - Giurgiu - Bucuresti, mai ales ca sectiunea Giurgiu - Bucuresti face parte din Coridorul IX Paneuropean si ar putea fi construita cu fonduri europene nerambursabile.

Lucrarile la cele cinci proiecte vor putea fi demarate, cel mai probabil, in 2014.

Sursa: rNews

Articol citit de 8173 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

e clar!

Dezvoltarea Moldovei nu se poate face decat prin dezlipire de vechiul regat si Unire peste Prut.
Unirea peste Milcov e un dezastru.

 

dupa cum spun americanii: nu exista masa gratis

nu stiu daca ati observat, dar aproape toate proiectele au fost realizate cu "bani de la UE". Ma intreb ce se intampla cu taxele si impozitele pe care le platim cu totii si in schimbul carora multi dintre noi nu beneficiem de nimic?

 

Prosteala pe fata !

Anul viitor sa de-a Dumnezeu macar sa se poata platii salariile si pensiile la nivelul actual,ce sa mai visam cai verzi pe pereti.Vedem noi bani de la UE,dupa ce am sters cu ei pe jos in vara asta,cand mi-oi vedea eu ceafa...

Se fac studiile de fezabilitate.Asta este smantana

Autostrăzile răman pentru cand va fi Ponta doctor in științe.

fii atent ce scriu astia ?

ei vorbesc de autostrada Brasov - Comarnic ( cu TRONSONUL Comarnic - Predeal ) de cativa kilometri , de parca ar fii vorba de o imensa lucrare ! ha ha ha ha ha !
o sa se imprumute de undeva pana la urma , o sa fure iar banii ( ca la astea se pricep ) si se re-re-re-re-apuca de ea prin 2037 !

Macar sa se dea banii, ca de autostrazi ... ne-am

... saturat ca de promisiuni uslamiste.

o asa lista lunga de noi autostrazi

indica o foame mare de bani, iar autostrazile sunt proiecte cu bugete gigantice, de unde poate curge multa miere pe langa gura borcanului, mai ales ca se preconizeaza ca o portie groasa sa fie acoperita din fonduri UE, deci guvernul va face efort minim (desi important).

ha ha ha ha ha ha ! nu ma mai pot stapanii ! am ras sa plesnesc !

cum Doamne sa te apuci de autostrazi in 2014 ?
ce tara superba ! baietii sunt fenomenali !
ha ha ha ha ! nu mai pot .... lesin !
dupa ce o sa le construiasca ( daca o sa le construiasca cineva vreodat ) o sa va zica -
- START LA PLATIT DATORIA AUTOSTRAZILOR -
parola urmatoare o sa fie
- le-am facut , sunt cele mai scumpe autostrazi din toate timpurile , au fost facute la preturi RECORD , acum la munca pe bani putini ca trebuie sa le platiti !
sa nu fie nimeni in stare sa faca niste autostrazi ?
se vorbeste de autostrazi de parca e vorba de lansarea cocostarcilor pe Marte !

 

Fac studii de fezabilitate pentru fiecare metru.

Spic cu spic, mafiei snop!

sau mai bine sa nu faca nimic !

astia tot ce fac se strica repede si costa enorm !
o sa faca o niste autostrazi care o sa fie functionabile trei saptamani pe ani !
o sa-si faca niste "firme sugativa" cu care chipurile "le repara" si o dau la alba-neagra din alegeri in alegeri !

Eu cred ca Sova are un plan secret

sa bage evreii la munca fortata, altfel nu vad cum va construi cinci autostrazi odata.

 

Inlocuieste evreii cu prostii si s-ar putea sa construiasca 10

))) Vorbe'n vant .. studiile de fezabilitate le plateste statul 100%, acolo nu verifica UE. Mai departe .. ramane cum a zis unul mai sus, o se se apuce de construit cand va fi Ponta doctor in stiinte!!
PS Nu stiu de unde isi ia autorul articolului informatiile .. dar din moment ce la anul se da in folosinta noul pod peste Dunare de la Calafat, este imposibil sa construiesti o autostrada prin Dolj fara sa ajunga si pe acolo .. parerea mea!

reactia mea (spontana)

ha-ha, ha-ha-ha-ha. buna!

 

multi dintre noi forumistii care ne dam....

cu parerea despre autostrazile astea probabil o sa fim "oale si ulcele" cand vor fi terminate.Numai usl-leul este vesnic si tanar si de fiecare data ne prosteste-n fata....(opinca nu-i ca roata si nici o parte a romanilor deschisi la minte)...

 

cu relizarile marete din ultimile cincinale se mandresc bocbasestii,

alifia a fost un episod trecator, raportam peste un cincinal: n-am putut... mostenirea grea... criza europeana si alte samd-uri, ca asa-i in Romania, tara de jale, tara de dor.

1 (unu) kilometru de la granitele de Vest spre interior, n-apare pe

niciunde? Că planurile astea-s făcute ca să-nchidă gura tastatura-mi, care s-a tocit de cand tot arată că pentru conectarea zonei economice a Ţării la sistemul autostradal European sunt suficienti 200 km de prelungire a A1 de la Pitesti la Craiova (adică, taman portiunea de pe sub Carpati, cea mai indicată pentru conditiile meteo si pe care vor s-o "prevatizeze") si pană la Autostrada Beograd-Nis, din care 30 km tot cer să-i facă cei de la Ford! Restu', prin pustă, vara cald si iarna frig...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor