Transporturile au primit 12 miliarde de lei in ultimii 3 ani - pe sosele nu se vad

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 08:56
1371 citiri
Transporturile au primit 12 miliarde de lei in ultimii 3 ani - pe sosele nu se vad

Ministerul Transporturilor a primit in ultimii 3 ani de la bugetul statului o suma de 12 miliarde de euro, cu care ar fi putut costrui 2.000 km de autostrada, insa acest lucru nu se vede practic.

Romania are in prezent doar 334 de kilometri de autostrazi, dintre care peste 100 construiti inainte de '89.

"Suma pe care a avut-o Ministerul Transporturilor la dispozitie in acesti ani este impresionanta, practic reprezinta valoarea pietei constructiilor pentru un an si jumatate. Exista o nemultumire si in zona de business, in conditiile in care infrastructura nu s-a dezvoltat la nivelul dinamicii solicitate de Comisia Europeana si chiar la cel asumat de autoritati", spune Laurentiu Plosceanu, presedinte al Asociatiei Antreprenorilor de Constructii (ARACO), citat de Ziarul Financiar.

Din bugetul pe anul 2012, 14,8 miliarde de lei (aproximativ 3,4 miliarde de euro) sunt alocati Ministerului Transporturilor, institutia urmand sa primeasca cea mai mare suma din ultimii 20 de ani.

In 2011, aproape doua treimi din suma pe care acest minister a primit-o a mers pentru constructiile din infrastructura rutiera. Insa anul acesta s-au inaugurat de cat 14 km din autostrada Soarelui, desi mai trebuia sa fie data in circulare si o portiune din autostrada Bucuresti-Ploiesti, iar in decembrie ar trebui finalizat un tronson din autostrada Arad-Timisoara.

In primele 9 luni ale acestui an, cei mai multi bani de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) au mers la firma Sedition UMB, detinuta de Dorinel Umbrarescu, care a obtinut 177,4 milioane de lei, urmand a construi, printre altele, si un nou tronson din autostrada Bucuresti-Ploiesti.

O alta suma importanta, de 103,3 a fost acordata companiei austriecilor de la Strabag, care au castigat licitatia pentru autostrada Orastie-Sibiu.

Veste mare pentru turismul românesc: Nouă autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral FOTO
Veste mare pentru turismul românesc: Nouă autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral FOTO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat că CNAIR a trimis marți, 23 aprilie, la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, documentaţia de atribuire a contractului pentru...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#constructii autostrada, #autostrazi Romania, #bani Ministerul Transporturilor , #autostrada