Avalansa din Retezat: Ce asteapta Protectia Copilului

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 16:00
2441 citiri
Avalansa din Retezat: Ce asteapta Protectia Copilului
Foto: Facebook/Dor Geta Popescu

Reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului Brasov asteapta rezultatele anchetei penale in cazul tragediei din Masivul Retezat, in care si-au pierdut viata cei doi alpinisti minori, si vor face verificari in functie de concluziile acesteia.

"In acest moment, asteptam finalizarea anchetei penale si, in functie de concluziile acesteia, vom evalua situatia", a declarat Lidia Mailat, purtatorul de cuvant al Directiei pentru Protectia Copilului Brasov.

Potrivit unor surse judiciare, in acest moment, Directia pentru Protectia Copilului nu ar putea face mai mult decat sa intervina in familiile celor doi copii morti in cazul in care ar mai exista alti copii minori si doar daca s-ar dovedi ca adultii din expeditie au ignorat intentionat avertizarile salvamontistilor.

"Astfel, daca se dovedeste ca adultii care au fost in expeditie, respectiv tatii copiilor, au ignorat intentionat avertizarile salvamontistilor si au urcat pe munte stiind ca isi pun copiii in pericol, oamenii sunt culpabili. Directia pentru Protectia Copilului ar putea interveni in acest caz, daca in familii mai sunt copii minori care ar putea fi supusi acelorasi riscuri si i-ar putea prelua sub protectie", au explicat sursele citate.

Potrivit acelorasi surse, in cazul familiei Popescu, nu se pune aceasta problema deoarece sora Getei, Crina Coco Popescu, este majora.

"In cazul familiei Gulacsi, se poate pune problema protectiei surorii lui Erik, Karla, care are 16 ani si care se afla in expeditia din Masivul Retezat alaturi de tatal si fratele ei care a decedat", au mai spus sursele citate.

Din grupul de 7 persoane mai faceau parte Ovidiu si Dor Geta Popescu, precum si doua femei care nu erau rude, ci doar persoane pasionate de munte.

La randul sau, directorul general al Directiei pentru Protectia Copilului Hunedoara, Geanina Mariana Ianc, a declarat pentru News.ro ca inspectorii nu s-au autosesizat in urma accidentului din Retezat, dar ca acest caz este in atentia lor.

"Deocamdata, nu ne-am sesizat in cazul decesului celor doi copii morti in urma avalansei. Asteptam rezultatul anchetei si in functie de acesta vom actiona. Oricum, cazul este in atentia noastra", a declarat Ianc.

Politistii hunedoreni continua ancheta in acest caz, iar pana in prezent au fost audiate sase persoane. Printre acestea nu se numara insa si parintii copiilor decedati.

"Sase persoane au fost audiate pana in prezent. Parintii copiilor decedati nu au fost audiati, acestia urmeaza sa discute cu politistii atunci cand starea de sanatate le va permite", a declarat Laura Bradu, purtatorul de cuvant al IPJ Hunedoara.

Avalansa produsa, sambata dupa-amiaza, in Muntii Retezat a surprins sapte persoane, cinci dintre acestea fiind ranite. In avalansa, Dor Geta Popescu si Erik Gulacsi, cei doi adolescenti alpinisti renumiti, avand la activ numeroase recorduri mondiale si europene, si-au pierdut viata.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#copii morti avalansa Retezat , #avalansa