Avalansa in Retezat Filmul tragediei, reconstituit cu martori: Cel mai dramatic a fost sa-si abandoneze copiii morti (Video)

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 10:08
15602 citiri
Avalansa in Retezat Filmul tragediei, reconstituit cu martori: Cel mai dramatic a fost sa-si abandoneze copiii morti (Video)
Foto: Facebook / Dor Geta Popescu-ErikGulacsi

Tragedia din Masivul Retezat s-a petrecut in timpul unei excursii de trei zile organizate de tatal alpinistei Dor Geta Popescu, grupul de turisti urmand sa escaladeze Varful Peleaga, la 2.509 m altitudine. Specialistii si autoritatile spun ca ar fi trebuit sa se tina cont de avertizarile meteo.

Dor Geta Popescu si Erik Gulacsi, de 13 si 14 ani, recunoscuti in lume pentru rezultatele obtinute in alpinism, faceau parte dintr-un grup de 7 de persoane, minori si adulti, care isi propusese sa ajunga pe Varful Peleaga din Masivul Retezat.

Excursia era anuntata si organizata de Clubul Montan Altitudine din Rasnov, condus de tatal Getei, cu mult timp inainte si facea parte din Circuitul "7 munti din gradina Carpatilor".

Potrivit programului afisat pe site-ul clubului, pentru ziua de sambata, cand turistii au fost surprinsi de avalansa, plecarea s-a facut la ora 08.00, pe traseul Cabana Pietrele - Cabana Gentiana - Curmatura Bucurii - Lacul Bucura, 2040m - Custura Bucurei - Varful Peleaga, 2509m - Caldarea Berbecilor - Lacul Bucura - Cabana Pietrele, pe un traseu de 7-9 ore. Desi meteorologii au anuntat ca vremea se inrautateste si ca exista pericol de avalansa in munti, organizatorul excursiei a decis ca, totusi, excursia sa continue.

"Salvamontul a dat avertizari din timp pe riscul de avalansa, a explicat acest lucru si trebuia sa fie luat in considerare si respectat. Avertismentele date de autoritati trebuie luate in serios. In momentul in care cineva actioneaza impotriva acestor recomandari face acest lucru pe propria raspundere. Ancheta va stabili cine este de vina", a declarat Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afecerilor Interne (MAI) si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU).

"La un moment dat s-au auzit tipete"

In paralel, un alt grup, de 51 de persoane, facea o drumetie in aceeasi zona. La un moment dat, cele doua grupuri de turisti s-au intalnit pe traseul catre creasta.

"Au luat-o pe traseul acela, era zona de avalansa clar si evenimentul s-a produs. Avalansa nu a fost declansata de noi pentru ca noi eram mult mai inainte. Noi nu ne-am deplasat pe un traseu cu risc de avalansa, intotdeauna am evaluat bine, unde erau zone expuse pur si simplu le-am ocolit pentru ca din cauza zapezii foarte mari a aparut acest risc. De aceea am ales acel traseu pe creasta muntelui. Daca nu ne duceam si noi pe acolo, dar nu era cazul. Au zis ca vor veni si ei cu noi, ca vor merge pe acel traseu, dar cand a fost bifurcatie pur si simplu ei au luat-o inainte pe jos, in dreapta, noi am luat-o in stanga. Am crezut ca vor face acea bucla si ca vor urca si ei in creasta. Vizibilitatea fiind foarte mica nu i-am mai vazut ulterior si eram preocupat mai mult de grupul meu decat pe unde au luat-o altii", a povestit un barbat care a alertat autoritatile, membru al grupului de 51 de turisi.

"Am inteles ca au spus (turistii din grupul de 51 - n.red.) ca la un moment dat s-au despartit, ei mergand pe traseul de iarna si ceilalti pe traseul de vara. Nu exista doua trasee acolo. Doar traseul de vara. Nu trebuie sa ai studii doctorale ca sa realizezi ca daca doua zile ninge dumnezeieste zapada nu este stabilizata si la cel mai mic sunet produs avalansa poate pleca. Oamenii muntelui stiu toate aceste lucruri, nici nu trebuie sa merg eu sa ii trag de maneca", a explicat seful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu.

Grupul format din 51 de persoane si-a continuat ascensiunea spre creasta, insa la un moment dat s-au auzit tipete.

"Distanta intre noi si ei in momentul in care s-au auzit tipetele era vreo 700-800 de metri. Noi eram sus pe creasta si ei erau in vale, iar accidentatii erau jos, in Caldarea Berbecilor, dusi tocmai la vale. Am abandonat ascensiunea, ne-am intors undeva in Vale si am asteptat sa ne regrupam", povesteste barbatul care a anuntat accidentul la 112.

Cel mai greu a fost sa-i convinga pe parintii care si-au pierdut copiii sa-i abandoneze.

"Cel mai dramatic lucru care s-a intamplat a fost echipa pe care am trimis-o acolo sa convinga parintii sa-si abandoneze copiii care erau decedati si sa urce in creasta, sa vina alaturi de noi. Daca nu faceau acest lucru ei erau doi barbati, doua femei si o fetita, cei care au scapat, daca nu faceau acest lucru exista posibilitatea sa moara si ei la locul respectiv, pentru ca temperatura era intre -15, -20 de grade. Ei erau raniti, debusolati si nu aveau simtul orientarii. Nu aveau semnal GSM, adica nu puteau anunta accidentul, nu putea veni nimeni dupa ei", a mai explicat barbatul.

Potrivit sursei citate, e posibil ca micutii sa fi murit ca urmare a faptului ca s-au lovit de stanci.

"Cred ca asta a fost si motivul decesului, pentru ca in timp ce erau proiectati de acea avalansa la vale sigur au fost loviti. Ceilalti, adultii, s-au zbatut, au facut miscari de inot cum se face intr-o avalansa si asa au scapat. Am inteles ca erau alpinisti experimentati, mai ales copiii, care erau copiii de aur ai alpinismului romanesc. Erau echipati, erau oameni de munte. A fost doar nesansa", sustine barbatul.

Sursa citata, ghid montan si care se afla intr-o tabara organizata in Retezat, spune ca riscul de avalansa a fost anuntat, sustinand ca "la munte exista risc de avalansa din luna noiembrie pana in luna mai, in toti muntii Romaniei".

Tatal Getei a ignorat avertismentul

Dor Geta Popescu, unul dintre cei doi copii decedati, detinea opt recorduri mondiale de varsta. Tatal ei ii era mentor, insotind-o adeseori pe traseele montane. Ioan Pivoda, seful Salvamont Zarnesti, a declarat ca nu a apreciat niciodata faptul ca Ovidiu Popescu isi supunea fetele, Dor Geta si Crina Coco Popescu, unor riscuri prea mari pentru niste copii doar de dragul performantei.

"N-am apreciat niciodata ce a facut Ovidiu Popescu cu fetele lui, inca de la Crina Coco Popescu. Nu poti sa faci performanta pe munte cu un copil, pentru ca nu e chiar asa de simplu cu muntele si trebuie sa ai experienta. Iar experienta se acumuleaza in timp. Iar un copil nu poti spune ca are experienta, oricat de mult i-ar placea lui muntele. Nu mai este o joaca. Pana la Revolutie nici nu aveau dreptul sa se inscrie in vreun club montan copii sub 18 ani", a spus Ioan Pivoda, seful Salvamont Zarnesti.

El a precizat ca salvamontistii din Hunedoara l-au avertizat pe Ovidiu Popescu de pericolul producerii de avalanse, insa acesta a ignorat avertismentul si a decis sa continue excursia, inclusiv cu copiii.

Seful Salvamont Zarnesti a mai povestit un episod din 2009, cand Ovidiu Popescu se afla pe munte, in zona Babele, cu cealalta fiica, Crina Coco Popescu si au fost surprinsi de o vijelie, avand nevoie de ajutorul salvamontistilor.

"Era foarte speriat atunci, s-au ascuns dupa un bolovan. Nu e in ordine sa iti expui copiii mereu la riscuri, chiar daca lor le place, pentru ca la varsta aceasta ei nu au discernamant si nu pot constientiza pericolul. Dupa varsta de 18 ani este cu totul alta treaba. Occidentalii nu-si permit sa-si duca copiii pe munte in conditii dificile", a precizat Ioan Pivoda.

Martor: Am auzit din vale tipete de ajutor. Cineva striga "Ajutor, avalansa!" Era un tipat disperat

Catalin Berenghi, unul dintre martorii tragediei din muntii Retezat, spune si el ca s-a intalnit cu grupul surprins de avalansa si ca a recomandat sa mearga pe traseul pe care el se deplasa alaturi de echipa sa. Ulterior, barbatul a auzit strigate, intervenind pentru a ajuta supravietuitorii.

Berenghi povesteste ca sambata a plecat cu scoala de ghizi pe care o conduce pe traseul Cabana Gentiana- Saua Bucurei - Saua Berbecilor - Varful Peleaga, iar in drum spre varf s-a intalnit cu un grup de sapte persoane, doi barbati, doua femei si trei copii. Din grupul de sapte persoane faceau parte si cei doi copii care au murit suprinsi de avalansa.

"Ne-am salutat, asa cum se face pe munte, am discutat cu ei si le-am zis ca noi vom merge spre varf pe traseul de creasta si ca ar fi recomandat si pentru ei sa mearga pe acelasi traseu, am insistat si a doua oara spunandu-le ca este risc de avalansa pe traseul de vara. Am pornit catre varf dar la scurt timp am fost depasiti de cele sapte persoane, care au pornit pe traseul de vara, adica pe curba de nivel.

Am ramas surprins ca nu au venit pe traseul de creasta asa cum este indicat in turele de iarna si au continuat pe traseul cu risc de avalansa. Am continuat ascensiunea catre varful Peleaga urmand linia crestei, iar la un moment dat cand mai aveam cam 100 metri pana in Seaua Pelegii, opriti fiind pentru a echipa o noua traversare, am auzit din vale tipete de ajutor venite de la o femeie. Cineva striga 'Ajutor, avalansa!', era un tipat disperat", scrie Berenghi pe pagina sa de Facebook.

Barbatul povesteste ca a trimis o echipa de trei persoane, echipata cu corzi, truse de prim ajutor si statii de emisie receptie, pentru a vedea care este starea persoanelor surprinse de avalansa.

"Intr-un final, apelul lor a venit dar suna astfel: 'Am ajuns, cinci sunt in picioare, loviti, raniti dar se deplaseaza si doua persoane decedate, un baiat si o fetita'. Dupa verificarea celor din echipa raspunsul a fost acelasi: 'Nu au puls si nu respira', fapt confirmat initial si de parintii celor doi copii, care verificasera si ei starea acestora. Au urmat cinci minute de liniste timp in care am facut toate scenariile. Am decis sa abandonam ascensiunea catre varf intorcandu-ne in Saua Berbecilor, pentru o noua regrupare cu cei cinci supravietuitori. Am rugat pe cei din echipa de salvare sa-i imbrace bine pe accidentati si sa incerce sa-i urce sus in creasta si sa ne urmeze", mai spune Catalin Berenghi.

Parintii au fost convinsi cu greu sa lase trupurile copiiilor acolo.

"Era decizia cea mai inteleapta care putea fi luata in acel moment de criza deoarece temperatura era -15 grade, -20 grade C, cei cinci erau in stare de soc dupa avalansa, dupa decesul celor doi copii si dupa loviturile suferite in timpul avalansei. In Caldarea Berbecilor unde se aflau accidentatii nu exista semnal GSM, deci sansele de supravietuire erau minime. Minunea nu a incetat sa apara, cei trei salvatori si cei cinci supravietuitori au inceput sa mearga spre noi. Am fost extrem de bucuros pentru ca asta insemna salvarea lor. Dupa 40-50 minute au ajuns la locul de regrupare unde au primit de la cei din grupul meu ceai cald si mancare. (..)

Am evaluat inca o data starea lor remarcand faptul ca un barbat avea o taietura foarte urata pe fata, care nu mai sangera, si faptul ca avea piciorul drept, stramb si deformat in zona genunchiului. Am banuit faptul ca avea o fractura destul de urata, dar barbatul care avea cam 1.80- 1.90m si cam 100 kg, se deplasa singur pe picioarele lui ajutat de niste bete de schi", explica barbatul.

Ulterior, pe drumul spre Cabana Gentiana, grupul s-a intalnit cu un salvamontisii si jandarmii, toti supravietuitorii fiind salvati. Catalin Berenghi precizeaza ca nu grupul condus de el a provocat avalansa.

Doi copii, campioni la alpinism, au murit, sambata, surprinsi de o avalansa in Muntii Retezat. De asemenea, cinci persoane surprinse de avalansa, printre care si tatii celor doi copii, au fost transportate, in noaptea de sambata spre duminica, la spitalele din judetul Hunedoara pentru investigatii.

Politistii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpa in acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#avalansa Retezat copii morti martori , #avalansa
Comentarii