Avalansa in Retezat: Filmul tragediei si ce spun salvamontistii despre legea muntelui incalcata de alpinisti

Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 17:48
17465 citiri
Avalansa in Retezat: Filmul tragediei si ce spun salvamontistii despre legea muntelui incalcata de alpinisti
Foto: Facebook / Dor Geta Popescu-ErikGulacsi

Un ghid montan care a vazut tragedia de sambata, din Muntii Retezat, cand doi copii de 13, respectiv 12 ani, Dor Geta Popescu si Erik Gulacsi au murit, a povestit cum s-au desfasurat evenimentele.

Avalansa a avut loc in Caldarea Berbecilor, o zona foarte periculoasa din apropiere de Lacul Bucura si la baza varfului Peleaga, cel mai inalt din Muntii Retezat, in jurul orei 14:00, relateaza Stirile Pro Tv.

Pe traseu se aflau doua grupuri - unul de 50 de turisti, din partea unei scoli de ghizi montani, condus de Catalin Berenghi, si unul de 7 persoane - 5 adulti si cei 2 copii.

"Ei au luat-o pe drumul de vara si pur si simplu le-a fost fatal. Toti cei 7 au fost surprinsi de avalansa, am auzit tipete, nu se vedea nimic, era vizibilitate la 5 metri. Am trimis trei dintre oamenii mei cu corzi la vale, cu truse de prim ajutor, cu statii. Au ajuns la fata locului, dar doua persoane din cele 7 erau deja decedate", a povestit Berenghi.

Seful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, a explicat ca cele doua grupuri pur si simplu nu aveau voie sa fie in acea zona.

"Vorbim de un numar foarte mare de persoane care intr-o perioada cu zapada proaspata nu aveau ce cauta acolo. Chiar daca este cum ziceau unii o scoala de munte. Pai tocmai, asta nu cred ca inveti la scoala de munte sa te duci a doua zi dupa ce a nins proaspat un metru. Asta este cea mai mare greseala pe care o faci intr-o scoala de munte. Sa le-arati ce?

Nu ne-au anuntat ca sunt in zona, de obicei se anunta cand e un grup mare ca sa suplimentam si noi - nu mai erau doi salvamontisti, erau 10, dar nu au zis nimic.

(...) Am dat (avertizare - n.red.) si ieri si alaltaieri, am dat tot timplul avertizari pentru ca zapada depusa, asta nu trebuie sa fii expert, depusa foarte multa intr-un timp foarte scurt nu are priza jos - e ca zapada de un metru pe acoperisul de tabla, asa se duce", a spus Bodeanu.

Acesta a explicat ca, dintre cei 5 adulti, unul a fost preluat de ambulanta - este vorba despre tatal Dor Getei Popescu - si ceilalti de politisti, pentru a da explicatii despre cum a avut loc tragedia.

A fost incalcata legea muntelui: Nu profana muntii prin mania recordurilor

Salvamont Neamt transmite, printr-un mesaj postat pe contul de Facebook, ca in evenimentul de sambata a fost incalcata ultima dintre cele 10 legi ale muntelui.

"Trecand peste tragedia in sine, peste drasmatismul situatiei, peste povesti si legende precum ca muntele isi ia din cand in cand jertfa, exista un mare semn de intrebare, un mare DE CE? DE CE... cand de zile intregi SALVAMONT Hunedoara emitea avertizari de pericol iminent de avalansa.

Mai mult de atat, aceste avertizari sunt emise pentru turistul obisnuit, nu pentru alpinisti cu mare experienta care au calcat in picioare varfuri de mii de metri...

DE CE? Exista o lege a muntelui uitata de mult si de multi, ultima din cele 10 'Nu profana muntii prin mania recordurilor. Intelege-le sufletul!'", a scris pe Salvamont Neamt.

Citeste mai multe despre cei doi tineri alpinisti morti in avalansa

Iata si care este starea de sanatate a tatalui alpinistei Dor Geta Popescu

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#film tragedie avalansa Retezat, #copii morti avalansa Retezat, #Dor Geta Popescu murit avalansa Retezat , #avalansa