Vanitatea poate duce la moarte. Un om de munte intelege natura si nu se ia la lupta cu ea Interviu cu un psiholog alpinist despre tragedia din Retezat

Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 14:20
12167 citiri
Vanitatea poate duce la moarte. Un om de munte intelege natura si nu se ia la lupta cu ea Interviu cu un psiholog alpinist despre tragedia din Retezat
Foto: Facebook / Alexandru Plesea

Pentru performanta in alpinism este nevoie de implinirea varstei de 18 ani, fiindca doar atunci omul are discernamant si poate sa aprecieze pericolele la care se expune, afirma psihologul si alpinistul Alexandru Plesea, subliniind totodata ca "un om de munte intelege pe deplin natura si nu se ia la lupta cu ea".

Intr-un interviu acordat Ziare.com dupa tragicul accident din Retezat in care si-au pierdut viata adolescentii Dor Geta Popescu si Eric Gulacsi, Alexandru Plesea vorbeste despre placerea de a practica alpinismul in contrast cu ego-ul care duce la "sfidarea legilor naturii" si afirma ca "o astfel de experienta ne expune modul in care trasaturile umane, ca vanitatea, devin un mecanism de neoprit, astfel ajungandu-se la situatii dificile sau chiar moarte".

"Recordurile sunt doar hartii si capricii egocentrice. (...) Prin alpinism omul nu se lupta cu natura, ci se lupta cu el insusi pentru a intelege natura", mai subliniaza, in interviul acordat Ziare.com, psihologul Alexandru Plesea (foto), care a urcat pe cei mai inalti munti din Europa, Africa si America (Elbrus, Kilimanjaro si Aconcagua) si i-a cunoscut personal pe Ovidiu, Coco si Geta Popescu.

Amintim ca Dor Geta Popescu este inmormantata astazi la Rasnov.

Spuneti-ne mai intai ce este alpinismul ca sport si care sunt competitiile oficiale? Credeti ca ar trebui sa fie introduse criterii de varsta pentru practicarea alpinismului la un nivel performant?

Alpinismul este un sport de placere, si nu de competitie. Daca devine unul de competitie, atunci duce la accidentari si la neplaceri.

Alpinismul este o stare interioara, un flux de buna dispozitie, de prietenie cu natura, si nu de depasire a ei.

Criteriul de varsta nu este important cat timp nu este competitie. Pentru competitii, este necesar minim 16 ani. Abia atunci adolescentul are licariri de intelegere asupra fenomenului din sportul ales.

Pentru performanta, este necesar discernamantul celui de 18 ani. Aceste varste ajuta la maturizarea interioara a omului si la armonia viitorului sau, in raport cu sportul ales.

Cat de importante sunt avertizarile privind riscul de avalansa pe munte? Un alpinist tine, de obicei, cont de ele sau sunt pur informative si multi isi asuma riscul de a lua propria decizie cu privire la iesirea pe traseu?

Alpinistii au ego. Ei vor sus la inaltime, sfidand legile naturii, din cauza egoului. Egoul este incarcatura omului, pe care omul nu stie ca o cara. E ca un bagaj greu pe spinarea lor si pe care il poarta oriunde merg. Acest chin uneori se resimte cand obosim, suntem furiosi, negativi.

Decizia de a alege un alt traseu fata de cel indicat de Salvamont este asumarea egoului. Astfel omul alege sa faca mai mult decat poate sau are, in acel moment, in fata. Propria decizie este cumulul experientei, competiilor si profesionalismului.

Un alpinist cu proprie decizie are judecata clara, inlaturand egoul si pericolele.

Doar 0,5% din alpinisti mor pe munte, restul de 99,5% sunt nevatamati. Cei din urma au judecata si intelegere clara asupra naturii si pericolelor montane.

Orice alt demers care presupune obstacole de trecut pe munte nu este decat dorinta egoului sa creasca in om. Lucru care duce la vanitate - astfel omul se poate mandri cu ceva ce a facut mai mult decat altii.

Salvamontistii care au gasit trupurile celor doi copii mai spun ca cei din grup nu erau legati in coarda, nu erau in ham. Aceste masuri erau obligatorii, date fiind conditiile meteo?

Da, hamul si corzile sunt obligatorii in vreme de zapada, conditii meteo grele. Copiii sub 18 ani nu pot fi raspunzatori de aceste lucruri, pentru ca nu au ajuns la intelegerea si discernamantul adultilor privind pericolele care pot interveni.

Exista recorduri in alpinism, inclusiv pe criterii de varsta, sau sunt doar chestiuni de marketing? Cum se stabilesc aceste recorduri si cine le omologheaza?

Recordurile sunt doar hartii si capricii egocentrice. Un om care iubeste ce face nu o face in competitie si marginalizand pe altii, ci o face din dorinta de a ajuta alpinismul sa fie vazut ca un sport al prieteniei cu natura.

Marketing este pentru ca institutiile omologheaza nivele si etape ale drumetiilor montane.

Alpinismul nu are nevoie de recorduri, ci doar de imbunatatire interioara a omului si a intelegerii naturii.

Prin alpinism omul nu se lupta cu natura, ci se lupta cu el insusi pentru a intelege natura.

Toata societatea ghizilor, printre care stiu personal cativa, e formata din iubitori de munte si doar ajutatori ai unor principii umane, nicidecum evaluatori cu sange rece, cum se crede.

Ovidiu Popescu este instructor de alpinism, presedinte al unui club afiliat Federatiei de Alpinism, dar nimeni nu stie daca e si ghid montan. Cat de important e ca un conducator de grup pe munte sa aiba pregatire speciala de ghid montan?

I-am cunoscut pe domnul Ovidiu si pe ambele fete ale lui pe Elbrus (cel mai inalt munte din Europa), in Rusia in 2014, stiam mai multe povesti despre abilitatea celor doua fete, dar mi-am rezumat vorbele si parerile.

Nu este important daca este sau nu ghid. Faptul ca si-a asumat responsabilitatea parinteasca este mai mult decat atat.

Dorinta sa de a-si ajuta fetele a fost mai mare decat dorinta lor. Lucru care a dus la intamplarea de fata.

Un conducator de grup montan are capacitatea de a discerne cine din echipa lui vrea competitie si cine prietenie cu natura. El are experienta sa conduca o echipa care sa fie sub directiile si intelegerile sale, nicidecum sa fie pe cont propriu.

Un conducator de grup montan trebuie sa observe starile si dorintele celor din grup, pentru a putea ajuta si armoniza grupul si a aduce vointa colectiva pentru obtinerea rezultatelor.

Despre Coco si Geta Popescu s-a scris mult in mass-media ultimilor ani, cele doua alpiniste au fost mereu elogiate. Ce parere aveti dvs, in dubla calitate pe care o aveti (alpinist si psiholog), despre aceasta familie de alpinisti? E vorba doar despre o chestiune de traditie in familie, de pasiune comuna, sau e mai mult de atat?

Intentiile altora care conduc peste alegerea proprie sunt periculoase. Cele doua fete, fiind minore, au fost directionate, fara alegerea lor, si cu multe intentii spre a ajunge la astfel de performante, ceea ce s-a si intamplat.

O astfel de experienta ne expune modul in care trasaturile umane, ca vanitatea, devin un mecanism de neoprit, astfel ajungandu-se la situatii dificile sau chiar moarte.

Dincolo de ancheta penala, in opinia dvs, cei doi tati prezenti in grupul surprins de avalansa sunt responsabili din punct de vedere moral pentru moartea celor doi copii? Si credeti ca ar trebui facute schimbari in legislatie?

Cei doi tati sigur nu au avut capacitatea sa inteleaga natura. Au dorit sau au gandit ca o pot intelege, dar in realitate, nici nu s-au apropiat decat superficial de ea. Un om de munte intelege pe deplin natura si nu se ia la lupta cu ea.

Cei doi tati au facut tot ce au putut ei sa faca, ancheta penala nu aduce inapoi sufletele celor doi copii, ci doar este o lectie de invatat pentru toti indaratnicii care vor avea intentia de a face alpinism fara sa inteleaga si sa asculte natura.

Consider ca Salvamont a fost bine informata si cei de acolo au facut tot ce au putut, incercand sa ajute grupurile prezente in zona. Sugerez sa fie introduse gps-uri si harti, iar toti cei care nu urmeaza indicatiile Salvamont sa riste mari penalizari, ca si la amenzile auto.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Geta Popescu murit avalansa, #copii murit avalansa Retezat , #avalansa