Risc insemnat de avalanse in mai multe masive din Carpatii Meridionali

Sambata, 04 Mai 2019, ora 07:14
2019 citiri
Risc insemnat de avalanse in mai multe masive din Carpatii Meridionali
Foto: Arhiva Pixabay

Meteorologii spun ca in Masivele Fagaras, Bucegi, Tarcu-Godeanu si Parang-Sureanu este "risc insemnat" de producere a unor avalanse la altitudini mai mari de 1.800 de metri, unde s-a depus un strat proaspat de zapada de pana la 15-20 de centimetri.

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, in Masivul Fagaras este risc insemnat de producere a unor avalanse, intrucat la suprafata este un strat proaspat de pana la 15 centimetri de zapada umeda, care incarca suplimentar stratul vechi, umezit in partea sa superioara.

In interiorul stratului se gasesc numeroase cruste de gheata, iar pe pantele suficient de inclinate se vor semnala curgeri si avalanse de topire ce pot antrena, in cazuri izolate, si straturi din profunzime, riscul fiind amplificat la supraincarcari oricat de mici.

De asemenea, risc insemnat este si in Masivul Bucegi.

"Precipitatiile predominant sub forma de ninsoare din ultimele 48 de ore, insotite de intensificari ale vantului au depus un strat nou de zapada de pana la 20 de centimetri, instabil, care ingreuneaza suplimentar stratul existent, umezit la suprafata.

In interiorul stratului se gasesc numeroase cruste de gheata care se pot constitui in planuri de alunecare pentru straturile superioare. In aceste conditii, pe pantele suficient de inclinate, se vor semnala curgeri si avalanse de topire ce pot antrena in cazuri izolate si straturi mai din profunzime, riscul fiind amplificat la supraincarcari", arata ANM.

Meteorologii spun ca si in Masivele Tarcu-Godeanu si Parang-Sureanu, riscul de avalanse este insemnat. Aici, precipitatiile mixte si vantul intens din ultimele 48 de ore au depus un strat de zapada proaspata, instabila, de pana la 15 centimetri.

Acest strat este umezit, putand aluneca peste stratul mai vechi. In profunzime stratul este compactat, insa se regasesc intercalate mai multe cruste subtiri de gheata, ce se pot consitui in planuri de alunecare. Pe pantele inclinate, unde persista acumularile vechi de zapada si pe vaile umbrite se mai pot declansa izolat avalanse de topire, riscul fiind amplificat la supraincarcari.

Vezi si Nu va obisnuiti cu vremea frumoasa! Vine o masa de aer polar si o scadere dramatica a temperaturilor inclusiv la Bucuresti

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#risc avalansa masivul Bucegi, #risc avalansa Masivul Fagaras , #avalansa