Zapada a depasit 115 cm in Fagaras, riscul de avalansa e crescut

Sambata, 31 Decembrie 2016, ora 19:02
2304 citiri
Zapada a depasit 115 cm in Fagaras, riscul de avalansa e crescut
Foto: Ziare.com Arhiva

Grosimea stratului de zapada a ajuns la 115 centimetri in zona de creasta a masivului Fagaras, riscul de producere a avalanselor fiind mare, a anuntat sambata directorul Serviciului Public Judetean Salvamont (SPJS) Arges, Ion Sanduloiu.

"Riscul de avalansa este de gradul 4 la altitudini de peste 1.800 de metri, fiind modificat in crestere. La altitudini de sub 1.800 de metri, riscul de avalansa este de gradul 2", a precizat Sanduloiu.

Conform scalei europene de risc de avalansa, in cazul gradului 4 de risc, mare, stratul de zapada este putin stabilizat pe numeroase pante suficient de inclinate, declansarea fiind probabila chiar si printr-o slaba supraincarcare. In cazul gradului 2 de risc, moderat, declansarile de avalanse sunt posibile mai ales din cauza supraincarcarii cu schiori sau turisti, dar nu sunt asteptate declansari spontane de avalanse de mare amploare.

Potrivit unui comunicat al SPJS Arges, toate traseele montane din judet care se afla la altitudini superioare celei de 1.500 de metri raman inchise, din cauza riscului de producere a avalanselor.

Turistii care vor ajunge in zona montana din Arges sunt sfatuiti sa nu incerce sa urce pe traseele inchise si sa ceara informatii salvatorilor montani din zona sau la Dispeceratul National Salvamont. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuarii drumetiilor, in asa fel incat sa se incheie inainte de lasarea intunericului.

"In afara echipamentului obligatoriu iarna, constand in incaltaminte si imbracaminte adecvata, coltari si piolet, trebuie sa existe in permanenta in rucsac o lanterna cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitand astfel situatii neplacute. Chiar si in cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat ca turistii sa aiba incaltari si imbracaminte de iarna si o lanterna, pentru situatiile in care sunt nevoiti sa se deplaseze pe jos.

Nu se recomanda parcarea masinilor la baza pantelor mari, fara padure, incarcate cu zapada. In aceasta perioada este necesara o prudenta marita, pentru a evita situatiile nedorite", se arata in comunicatul SPJS Arges.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#zapada Fagaras risc avalansa , #avalansa