Aterizare ratata pe aeroportul din Cluj Napoca: Unii piloti au fost informati ca exista probleme cu luminile

Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 15:40
3974 citiri
Aterizare ratata pe aeroportul din Cluj Napoca: Unii piloti au fost informati ca exista probleme cu luminile
Foto: B1TV

Turnul de control al aeroportului din Cluj Napoca le-a semnalat, joi, unor piloti existenta unor defectiuni la sistemul de iluminare al aeroportului. Informatia a aparut public vineri, dupa deschiderea anchetelor privind incidentul in care a fost implicata o aeronava Blue Air.

Ministerul Transporturilor cerceteaza circumstantele producerii incidentul aviatic de joi, iar procurorii au deschis dosar penal in legatura cu acest caz, fiind audiate, vineri, mai multe persoane.

Pilot: Tocmai am iesit din pista. Turnul de control: Confirm. Bine ati venit! - Anchete peste anchete la Aeroportul din Cluj

Aterizare ratata pe aeroportul din Cluj: S-a deschis dosar penal

Conform unor inregistrari ale dialogurilor purtate de turnul de control cu mai multi piloti, inregistrari obtinute de Digi24, turnul de control a transmis in repetate randuri mesajul "avem o defectiune la luminile de pe pista si de pe breteaua de rulare", dar mesajul nu ar fi ajuns si la pilotul aeronavei Blue Air.

Intr-o interventie telefonica la postul de televiziune citat, fostul pilot Roberto Iliescu a precizat ca in lipsa unui sistem corect de iluminare, pilotii nu pot ateriza sau decola normal.

"Sunt foarte importante luminile la decolare si la aterizare. Fara ele nu am putea sa aterizam pe un aeroport. De ce aceste informatii au fost facute catre alte companii, iar acest avion nu a fost informat? De ce Aeroportul Cluj nu a predat datele necesare ca vor sa deszpezeasca pista sau ca e inzapezita?

Informarea primita de pilot cand a plecat de la Otopeni era ca conditiile pistei erau medie la buna, desi erau conditii de minima. Dupa incident, starea pistei s-a deteriorat, a devenit doi, adica aeroportul era inchis. Sunt probleme peste care nu putem trece cu vederea, sunt probleme foarte grave. Nu trebuia sa se intample asa ceva. De ce au tinut avionul in holding 30 de mininute? Nu l-au informat pe pilot. Avea timp sa se intoarca la Bucuresti, se putea duce la aeroportul de rezerva. E o delasare continua", a comentat pilotul cazul respectiv.

In plus, acesta a sustinut ca, potrivit procedurilor, in cazul in care nu sunt conditii propice pentru aterizare aeroportul trebuie inchis si aeronavele redirectionate.

"Trebuia sa inchida aeroportul, dar nu le convine, pentru ca pierd. Clujul e unul dintre cele mai scumpe aeroporturi cu taxele. Nu e admisibil. Iti iau taxe fabuloase pentru servicii care nu sunt normale", a conchis pilotul.

Din cauza declaratiilor publice contradictorii, in urma incidentului de joi dimineata, cand un avion cu 166 de persoane la bord a iesit de pe pista la aterizarea pe aeroportul din Cluj-Napoca, a fost deschis si un dosar penal.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#aterizare Blue Air Cluj, #sistem defect llumini aeroport Cluj , #avion