Avion doborat in Ucraina: Olanda ancheteaza rolul serviciilor sale secrete

Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 22:50
4363 citiri
Avion doborat in Ucraina: Olanda ancheteaza rolul serviciilor sale secrete
Foto: Business Insider

Olanda va ancheta in legatura cu informatiile de care dispuneau serviciile secrete olandeze despre securitatea spatiului aerian al estului Ucrainei inainte de prabusirea Boeingului malaysian - zborul MH17 - la jumatatea lui iulie, a anuntat marti organul insarcinat cu investigatia.

"De ce informatii dispuneau serviciile secrete cu privire la securitatea din estul Ucrainei si in ce masura au impartasit ele aceste informatii cu partenerii competenti in securitatea aeriana?", se intreaba Comisia pentru controlul serviciilor secrete olandeze (CTIVD) intr-un comunicat.

Avion doborat in Ucraina: Serviciile occidentale stiu cine si de ce a tras - general rus

Avionul Malaysia Airlines pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur s-a prabusit la 17 iulie in estul Ucrainei, o regiune devastata de un conflict armat. Toate cele 298 de persoane care se aflau la bord, dintre care doua treimi erau olandezi, au murit.

Aeronava, un Boeing de tip 777, probabil ca a fost doborata cu o racheta in timp ce survola o zona aflata sub controlul separatistilor prorusi.

Ancheta CTIVD se inscrie in contextul mai larg al anchetei efectuate de catre Biroul olandez de Ancheta pentru Securitate (OVV) asupra cauzelor catastrofei, inclusiv asupra deciziei de a permite avioanelor de linie sa survoleze estul Ucrainei.

Avion prabusit in Ucraina: Rusia prezinta fotografii in care un avion militar deschide focul

Alte trei avioane de linie - doua Boeinguri 777 si un Airbus 330 - se aflau in apropiere de Boeingul malaysian in momentul in care acesta din urma a fost doborat de la o altitudine de aproximativ 10.000 de metri.

OVV a cerut CTIVD sa ancheteze "asupra rolului serviciilor secrete in luarea deciziei cu privire la securitatea liniilor aeriene".

Ucraina si Statele Unite afirma ca avionul a fost doborat cu o racheta de tip sol-aer furnizata separatistilor prorusi de catre Moscova. Rusia a dezmintit si a aratat cu degetul fortele ucrainene.

Olanda a fost insarcinata atat cu procesul de identificare a victimelor si ancheta asupra cauzelor dramei, cat si cu ancheta penala care urmeaza sa stabileasca vinovatii de producerea catastrofei.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Olanda ancheta rol servicii secrete, #Olanda ancheta avion prabusit, #Olanda ancheta Malaysia Airlines, #Malayisia Airlines prabusit Ucraina , #avion