Care a fost cea mai sangeroasa luna din istoria dezastrelor aviatice si de ce

Marti, 18 August 2015, ora 11:51
4337 citiri
Care a fost cea mai sangeroasa luna din istoria dezastrelor aviatice si de ce
Foto: Arhiva Ziare.com

In luna august a anului 1985 au murit cei mai multi oameni in urma dezastrelor aviatice. De ce a fost atat de sangeroasa si ce schimbari a adus?

Sunt multe repere sumbre in istoria aviatiei, insa unul iese in evidenta in mod special, relateaza BBC, in contextul in care un avion s-a prabusit duminica in Indonezia, iar toate cele 54 de persoane aflate la bord au murit.

Oficial: Avionul cu 54 de persoane la bord s-a prabusit in Indonezia

Avion prabusit in Indonezia: A fost gasita cutia neagra. Nu exista supravietuitori

In urma cu trei decenii, 720 de pasageri si membri ai echipajului au murit la bordul unor avioane comerciale intr-o singura luna, mai multi decat in orice alta luna dinainte sau dupa.

Oamenii si-au pierdut viata in patru accidente distincte produse in luna august a anului 1985. Fiecare dezastru aviatic a avut cauze diferite, iar in accidente au fost implicate de la aeronave cu sute de persoane la bord pana la avioane de mici dimensiuni care transportau cativa oameni.

Ce s-a intamplat

Este vorba despre prabusirea avionului Japan Airlines, cel mai grav accident aviatic cu o singura aeronava din istorie, in care 520 dintre cele 524 de persoane aflate la bord au murit.

Avionul Boeing 747 zbura de la Tokyo la Osaka, pe 12 august, cand un perete despartitor dintre cabina aeronavei si coada s-a rupt, iar presiunea s-a schimbat instant. Avionul a inceput sa se clatine violent in sus si jos.

Aeronava a inceput sa cada, insa, pana sa se izbeasca de munti, unii dintre pasageri au apucat sa le scrie celor dragi mesaje de adio. Anchetatorii au ajuns la concluzia ca prabusirea a fost cauzata de proasta reparatie a avionului, dupa ce coada acestuia a lovit pista in urma cu sapte ani.

Inca 137 de oameni au murit cand o aeronava Delta Airlines a intrat intr-o zona cu vant puternic in timp ce se apropia de Aeroportul International Dallas-Fort Worth.

De asemenea un foc puternic izbucnit la bordul unui aparat de zbor British Airtours aflat pe Aeroportul Manchester a dus la moartea a 55 de oameni. Alte opt persoane aflate la bordul unui avion de mici dimensiuni Bar Harbor Airlines au murit in timp ce aeronava se apropia de un mic aeroport din Maine, Statele Unite.

A fost sfarsitul trist al unei luni tragice, mai putin socanta totusi decat ar fi fost astazi, intrucat la mijlocul anilor '80 accidentele aviatice erau destul de frecvente.

David Learmount, editor al revistei de specialitate Flight Global, a spus ca "aviatia era diferita atunci, acum este infinit mai sofisticata. Siguranta a fost transformata radical. Ar fi dificil pentru oameni sa inteleaga acum. Prabusirile erau atunci obisnuite".

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#luna sangeroasa avione, #avioane prabusite, #august 1985 dezastre aviatice , #avion