Cati oameni au murit in accidentele aviatice, in 2011

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 11:42
8382 citiri
Cati oameni au murit in accidentele aviatice, in 2011
Foto: AFP

Anul 2011 a fost unul dintre cei mai siguri ani in ceea ce priveste numarul de decese cauzate de accidentele aviatice, in intreaga lume.

Astfel, anul trecut au murit 507 persoane, in urma a 28 de accidente aviatice, conform unui raport publicat de BBC si preluat de pe un site al Fundatiei Securitatii Zborului. Totodata, ale 14 persoane de la sol au decedat in aceste tragedii.

Cu toate ca este trist sa auzi despre astfel de decese, o statistica precum aceasta releva niste cifre incredibil de mici comparativ cu un numar de milioane de zboruri care au loc in fiecare an.

Procentual, sansele ca o cursa comerciala a unui avion produs in Occident sa se prabuseasca erau de una la trei milioane.

Rusia si Iranul - cele mai afectate tari

Rusia s-a confruntat cu cele mai multe probleme in siguranta aviatica, cu sase accidente fatale in 2011, inclusiv unul dramatic in urma caruia au murit membri unei echipe de hochei de elita.

Tragedie aviatica in Rusia: 44 de morti, majoritatea hocheisti (Video)

Nu mai putin de 45 de persoane, majoritatea hocheisti ai echipei Lokomotiv Iaroslav, au murit, pe 7 septembrie, dupa ce avionul in care se aflau s-a prabusit in apropiere de orasul rusesc Iaroslav, la 200 de kilometri departare de Moscova.

In Rusia exista o problema cu avioanele ramase din epoca sovietica, cu toate ca Guvernul a recunoscut problema si a admis ca isi dubleaza eforturile pentru a asigura securitatea pasagerilor.

Cu toate acestea, accidentul aviatic soldat cu cei mai multi morti s-a petrecut in Iran, pe 9 ianuarie, cand un avion de pasageri Boeing 727 apartinand companiei Iran Air s-a prabusit in nord-vestul Iranului, in apropiere de localitatea Orumiyeh, omorand 77 dintre cele peste 100 de persoane aflate la bord.

Un avion cu 105 persoane la bord s-a prabusit in nordul Iranului

In acelasi timp, Statele Unite ale Americii au fost norocoase anul trecut, niciun eveniment de acest gen neavand loc pe teritoriul sau. Nu acelasi lucru se poate spune si despre Canada, unde trei avioane s-au prabusit.

Tot cate trei accidente de acest fel au avut loc si in Indonezia si in Congo, in timp ce in Europa a avut loc un singur accident aviatic, in sudul Irlandei, pe 10 februarie, soldat cu sase morti. In plus, singura incercare de deturnare a unui avion, in 2011, a avut loc in Turcia, intr-o aeronava a Turkish Airlines, pe 5 ianuarie, dar nu a avut succes si nimeni nu a fost ranit.

Cele mai mari tragedii aeriene din istorie

La nivel mondial, in anul 2011 s-au inregistrat cele mai putin decese cauzate de accidentele aviatice, din 1945. Totodata, anul trecut a fost al treilea an din istorie in ceea ce priveste numarul mic de accidente aviatice, dar a marcat si cea mai lunga perioada fara ca vreun avion sa se prabuseasca, in istoria aviatiei moderne - 80 de zile, intre 13 octombrie 2011 si 1 ianuarie 2012.

Numarul mediu anual de decese, calculat pe o perioada de zece ani, este de 764, iar frecventa medie cu care se prabusesc avioanele este de aproximativ 12 zile. Anul cel mai sangeros din acest punct de vedere a fost 1972, cand au murit 2.374 de oameni in accidente aviatice.

Cel mai grav accident de acest tip a fost o coliziune intre doua Boeinguri 747, pe un aeroport din Tenerife, pe 27 martie 1977. Aceasta s-a soldat cu 538 de morti si ramane cea mai grava din aviatia civila. In schimb, evenimentele de la 11 septembrie 2001 pot fi privite drept cea mai mare tragedie care a implicat si persoane aflate la sol.

Tara in care au avut loc cele mai multe accidente aviatice este SUA, cu 653, urmata la mare distanta de Rusia, cu 265 de evenimente in intreaga istorie.

Aceste statistici tin cont numai de cursele comerciale si nu de cele militare ori cele destinate exclusiv transporturilor de marfa.

Intr-un alt studiu, Agentia de Evaluare a Transportului Aerian (AETA), care are sediul in Geneva, a evaluat cele mai sigure companii aeriene din lume, pe baza anumitor factori. Aceste companii sunt, in ordine alfabetica, Air France-KLM, AMR Corporation, British Airways, Continental Airlines, Delta Air Lines, Japan Airlines, Lufthansa, Southwest Airlines, United Airlines and US Airways.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#accidente aviatice, #accidente avion 2011, #2011 securitate avioane, #tragedii aviatice 2011 , #avion