Cele mai enigmatice catastrofe aviatice din lume

Sambata, 15 Martie 2014, ora 10:25
6725 citiri
Cele mai enigmatice catastrofe aviatice din lume
Foto: Mixstuff

Putem spune cu certitudine ca victimele accidentelor produse de transportul terestru sunt mult mai numeroase decat cele ale avioanelor, dar efectul emotional al acestora din urma este mai socant in fata opiniei publice.

Nu putine sunt cazurile unor avioane care au disparut fara urma, in ciuda aparaturii, care le urmareste pas cu pas - noteaza portalul mixstuff.

S-ar putea ca recenta disparite misterioasa a aparatului 370 Malaysia Airlines, petrecuta la 8 martie 2014, sa fie unul din acestea, desi nu putem anticipa nimic, atata vreme cat cercetarile sunt inca in curs.

Cazul Air France zbor 447 (2009)

Avionul, de tip Airbus 330, zbura de la Rio de Janeiro la Paris, cu 228 de persoane la bord. Zborul decurgea normal si niciun semnal de la bord nu lasa de inteles ca s-ar petrece ceva neobisnuit.

Cu toate acestea, in timp ce avionul se afla deasupra Oceanului Atlantic, legatura a disparut brusc si, din acel moment, nu s-a mai stiut nimic despre avion si pasagerii sai. Cautari intense desfasurate in toata zona timp de cinci zile au dat de inteles ca orice speranta este pierduta.

Mult mai tarziu, s-au gasit cateva fragmente din coada avionului, pe baza carora s-au facut cercetari timp de doi ani. Ele au sugerat ca, probabil, cristale de gheata formate pe senzorii avionului au dus la blocarea acestora si la pierderea vitezei.

Bineinteles, cand pierzi viteza, ai timp sa semnalezi la sol, ceea ce nu s-a petrecut. Dar, in lipsa de alte ipoteze, dosarul s-a inchis.

Zborul 880 TWA (1996)

Apartul Boeing 747, care facea legatura de la New York la Roma, a explodat brusc in aer, cazand in Oceanul Atlantic. Toti cei 230 de pasageri de la bord si-au pierdut viata. Expertii Consiliului National pentru Siguranta Zborurilor din SUA presupun ca a fost vorba despre defectiuni in sistemul de cablaj.

Dar, pe de alta parte, specialistii in teoria conspiratiilor exclud o asemenea cauza tehnica, prea elementara, considerand mai credibila existenta unei bombe sau coliziunea cu o racheta a Marinei SUA. Consiliul National de Securitate a verificat insa datele de zbor ale tuturor rachetelor, constatand ca nu exista in momentul catastrofei niciun vehicul aerian in apropierea traiectoriei cu pricina. De altfel, nici ipoteza unei bombe n-are argumente.

Cazul EgyptAir 990 (1999)

Aeronava Boing 767, care efectua curse regulate intre Los Angeles si Cairo, s-a prabusit in Oceanul Atlantic, la scurt timp dupa decolare, cu cele 200 de persoane aflate la bord.

Dupa investigatii amanuntite care au durat doi ani, nu s-a putut emite alta ipoteza, decat aceea ca pilotul a facut o manevra gresita, foarte putin credibila de altfel. Avioanele moderne sunt prevazute cu destule mijloace ca sa avertizeze atunci cand primesc manevre care le-ar pune in primejdie.

Totusi, probele colectate de Consiliul National, precum si cercetarea parametrilor de zbor, i-a convins pe expertii americani ca atat comandantul cat si asistentul sau depuneau eforturi ca sa stabilizeze aeronava.

In plus, s-a retinut faptul ca ofiterul senior s-a fi exprimat repetat "Contez numai pe Dumnezeu", fara alta explicatie si fara sa comunice la sol eventualele dificultati. Dar acest detaliu n-a fost confirmat si de specialistii egipteni, care insista pe o defectiune de sistem a navei.

Aeronava "Cessna" (1972)

La 16 octombrie 1972, congresmanul american Thomas Hale Boggs si politicianul Nick Begich au plecat spre Alaska la bordul unui bimotor "Cessna". Disparitia brusca a avionului a provocat una din cele mai complexe cercetari din istoria aviatiei, care a durat 39 de zile, cu participarea a 70 de avioane. N-a rezultat o concluzie.

Singurele ipoteze semnalate de presa apartin unor amatori sau autori de stiri senzationale si presupuneau ca avionul ar fi fost doborat de sarbi sau de croati, dar faceau aluzie si la faptul ca Boggs a facut parte din comisia Warren, cea care anchetase cazul asasinarii presedintelui Kennedy. Toate par speculatii.

Cazul Amelia Earhart (1937)

Amelia Earhart este prima femeie din lume care a incercat sa inconjoare planeta in 1937 de-a lungul Ecuatorului, alaturi de copilotul ei, Fred Nonan, folosind un bimotor Lockheed model 10 Electra.

Disparitia lor in mijlocul Oceanului Pacific nu permitea cercetari prea amanuntite cu mijloacele din acea vreme, ceea ce a facut ca investigatiile sa se limiteze la presupuneri.

Cele mai multe s-au referit la faptul ca Amelia ar fi ramas fara combustibil, dar este putin probabil sa ramai cu rezervoarele goale, fara sa fi calculat precis imensele distante ale Pacificului.

Amatorii de senzatii excentrice au lansat si ipoteza ca cei doi ar fi fost capturati de japonezi, care avea baze militare pe traseu. Amelia nu implinise 40 de ani.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#catastrofe aeriene, #cazul 370 Malaysia Airlines, #bomba la bord , #avion