Ziare.com

Cele mai sigure avioane de pasageri din lume

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 23:04

   

Cele mai sigure avioane de pasageri din lume
Doar douasprezece avioane de pasageri din intreaga lume se pot lauda cu zero accidente care sa fi cauzat moartea vreunuia dintre cei aflati la bord.

Patru avioane din top sunt europene, cinci rusesti sau ex-sovietice, doar doua sunt de productie americana si unul singur de provenienta canadiana.

Exista mai multe statistici si controverse cu privire la cele mai sigure avioane de pasageri din lume. Daca luam in calcul un singur criteriu, acela potrivit caruia avionul sa nu fi fost implicat in niciun accident care sa fi provocat moartea vreunuia dintre pasageri sau membri ai echipajului, atunci doar douasprezece tipuri de aeronave pot intra in top.

Surprinzator, nu cele americane domina acest top, ci cele europene si rusesti (sau ex-sovietice). Avand in vedere ca toate aceste avioane se pot mandri cu zero pasageri decedati in accidente aviatice, ierarhia am ordonat-o dupa criteriul numarului de aparate de zbor fabricate. Au fost luate in calcul doar avioanele cu capacitate de minimum 50 de persoane si care sa fi operat, cel putin un an, curse regulate de pasageri.

Un astfel de clasament (sau statistica), bazat pe un unic criteriu, zero victime, arata in felul urmator.

1. Boeing B777 - avion lung curier, de mare capacitate (intre 301 si 550 pasageri), aflat in exploatare din anul 1994 si produs pana acum in nu mai putin de 923 de exemplare. Multi specialisti in aviatie sustin ca acesta ar merita titlul de cel mai sigur avion de pasageri fabricat vreodata.2. Bombardier CRJ700/900/1000 - in ciuda numelui razboinic, e un avion de capacitate medie, scurt curier, produs in Canada incepand cu anul 2001. Poate transporta intre 66 si 104 pasageri. Pana acum, au fost livrate 584 de astfel de aparate.

3. Airbus A340 - avion, de asemenea, de mare capacitate, utilizat din 1993 si fabricat, deocamdata, in 375 de exemplare.

4. Boeing B717 - avion mediu curier, produs intre 1999 si 2006, in 156 de exemplare, capabil sa transporte intre 100 si 117 pasageri.5. Ilyusin IL86 - avion mediu curier de mare capacitate, produs in fosta URSS (inclusiv in cooperare cu Polonia) intre 1977 si 1992. Au fost livrate in total 106 aparate IL86. Majoritatea se afla si acum in serviciu. Interesant de precizat, acest avion a stabilit, la vremea lui, nu mai putin de 18 recorduri mondiale. Si mai interesant, 12 dintre acestea inca nu au fost depasite.6. Airbus A318 - mezinul gamei Airbus e un avion mediu curier, putand transporta intre 107 si 132 de pasageri. Produs din 2003 pana in prezent in 74 de exemplare. Patru dintre ele se afla in flota Tarom si opereaza zilnic curse regulate internationale.

7. Tupolev TU204/214 - avion de capacitate medie, in operare din 1994. Fabricat, deocamdata, in 70 de exemplare. Alte 100 de aparate TU 204 au fost comandate de companii aeriene rusesti, sud-americane si asiatice.8. Airbus A380 - cel mai mare avion de pasageri in lume, putand transporta intre 550 si 843 de pasageri. In serviciu din anul 2007, in numar de 69 de exemplare.9. SAAB 2000 - avion suedez, singurul cu elice din topul sigurantei absolute, nu se mai produce din anul 1999. Este si cel mai rapid avion de pasageri, cu elice, din lume. In total, au fost produse 64 de avioane. Actualmente, cel mai mare operator de SAAB 2000 e compania romano-moldoveana Carpatair din Timisoara, cu 12 astfel de avioane in flota.10. Ilyusin IL96 - avion lung curier de mare capacitate, putand transporta pana la 486 de pasageri. In serviciu din anul 1993, produs, deocamdata, in 28 de exemplare, cele mai multe operate de compania rusa Aeroflot. Alte 10 aparate au fost comandate si se afla in stadiu de executie. Un astfel de avion este folosit in mod curent de presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, si de prim-ministrul Vladimir Putin, pentru deplasari externe.11. Suhoi SU100 Superjet - avion regional de capacitate medie, putand transporta intre 68 si 103 pasageri. Fabricat de renumitul producator de avioane militare din Rusia. Fabricat incepand cu 2007. Deocamdata, zece astfel de avioane sunt operationale, insa nu mai putin de 219 aparate SU 100 au fost deja comandate. Sase dintre ele, culmea, chiar de catre o companie americana.12. Tupolev TU334 - avion mediu curier, de capacitate medie, produs in Rusia in numai doua exemplare, in anul 1999. Proiectul TU334 a fost abandonat, insa cele doua avioane fabricate zboara de 12 ani, operate de o companie aviatica ruseasca, fara sa fi inregistrat nici cel mai mic incident.

Desigur, sunt multe observatii de facut pe marginea acestui top al sigurantei. Se poate spune ca Boeing B777 e mult mai sigur decat celelalte avioane din top, gratie numarului mai mare de aparate aflate in exploatare. Insa, zero ramane zero, indiferent cu cat e inmultit.

Pe de alta parte, e cu atat mai impresionanta siguranta avioanelor ex-sovietice si rusesti, tinand cont de conditiile mult mai dure de operare din fosta URSS si din Rusia, precum si de mentenanta, uneori aproximativa, de care au parte avioanele acolo. Una peste alta, puteti calatori linistiti cu oricare din aceste avioane. Nimeni n-a murit inca la bordul vreunuia dintre ele, ca urmare a vreunui accident aviatic.

Citeste mai multe despre avioane pasageri avioane pasageri sigure
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 35073 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bai Sorine!

TU CHIAR INTELEGI SAU MACAR AI O VAGA IDEE DESPRE CE SCRII, DESPRE ACESTE LUCRURI LEGATE DE AVIOANE, DE SIGURANTA LOR, DE INTRETINERE si, nu numai .... daca mai pun lasocoteala ca unele afirmatii pot aduce prejudicii materiale din partea unor constructori si transportatori
QUOTE: 'Desigur, sunt multe observatii de facut pe marginea acestui top al sigurantei. Se poate spune ca Boeing B777 e mult mai sigur decat celelalte avioane din top, gratie numarului mai mare de aparate aflate in exploatare. Insa, zero ramane zero, indiferent cu cat e inmultit.

Pe de alta parte, e cu atat mai impresionanta siguranta avioanelor ex-sovietice si rusesti, tinand cont de conditiile mult mai dure de operare din fosta URSS si din Rusia, precum si de mentenanta, uneori aproximativa, de care au parte avioanele acolo. Una peste alta, puteti calatori linistiti cu oricare din aceste avioane. Nimeni n-a murit inca la bordul vreunuia dintre ele, ca urmare a vreunui accident aviatic" ...
*** RUSIA BAT-O VINA!!!

 

Consideratia mea ! Avioanele de tip CRJ 700-900-1000 !

Si motivul este urmatorul :
1. Deriveaza dintr-un avion de tip Chalenger,conceput in anii 80,si care a fost realizat in peste 1000 bucati.
2.Fiind avioane regionale,numarul de cicluri decolare-aterizare este de 5-10 ori mai mare. Momentul decolarii sau aterizarii este cel mai critic.si acest tip de avion nu a avut evenimente majore.
3. In anii 90 un avion CRJ 50 a aterizat fortat pe o pista inpracticabila din cauza unui meteo imposibil.Si avionul nu a luat foc chiar si atunci cind sa oprit intr-un copac.Doar citiva raniti usor.
4.Acest tip de avion dispune de o structura extrem de solida in comparatie cu omologul sau de la Embraer.
5. Pentru romini,un fapt ce poate sa va socheze. La conceptia acestu-i avion de 90 locuri a participat si un inginer de aviatie din tara noastra,la fel ca si alti citeva zeci de altfel. Dar numele sau poate sa va faca sa zimbiti. Ing.I. Coanda ,nepotul marelui Henri Coanda ! Inginerii romini sint foarte apreciati la Bombardier Aeronautique !

Cam asa...

Foarte faine CRJ-urile, nu demult am trecut printr-o furtuna cumplita inaine de aterizare pe O'Hare. Zdruncina ca dracu, se rasucea, dar nu era nici un zgomot, nici o scartaitura, aripa statea fixa directia clara. Dar Embraerul mi s-a parut intotdeauna mai confortabil, in ala m-am simtit cel mai bine dintre toate astea regionale.

CARE SUNT CRITERIILE

Dupa care s-a facut departajarea? Avionul comercial cel mai eficient este Boeing 747... Au fost incidente desigur, dar retineti ca este un model conceput la sfarsitul anilor '60!

Dupa 50 de ani de activitate si zboruri transoceanice au fost si evenimente carora acest tip de avion le=a supravietuit in mod miraculos...

Evenimentul de anul trecut cand traficul aerian a fost intrerupt datorita vulcanului din Islanda se datoreaza unui precedent in care a fost implicat un Boeing 747 care a supravietuit incidentului dupa 2 opriri ale tuturor celor patru motoare, la intervale destul de lungi de timp...

Felicitarii autorului.

Dl. Sorin Simion, constient de gradul ridicat de relativitate al acestui clasament, subliniaza acest aspect. Daca nu gresesc, indicatorul sintetic in toate felurile de transport, naval (fluvial/maritin) terestru (rutier, feroviar, conducte, cablu) aerian este ptr. marfa 1.000.000 Km./1.000 to. si la cel de calatori, tot 1.000.000 Km./1.000 calatori. Acest reper era folosit atat la siguranta cat si la consum combustibil, cheltuieli, samd.

 

Nu si in aviatie !

Aici se apreciaza longevitatea si siguranta in functie de...CICLURI decolare -aterizare. La fel ca si pentru piloti. Un pilot militar are infinit mai putine ore de zbor decit unul civil,mai ales daca este pe un avion intercontinental.Riscurile tehnice sint cum am spus,iar in cele citeva minute de zbor ,un pilot militar este solicitat la maximum,dar si avionul. In transportul rutier , cale ferata,pe mare....este cu totul alta poveste !

Ce am inteles eu,

ca in scrirea dl. Sorin S., se face strict vorbire de transport aerian de pasageri, pe cateva tipuri de avion. Eu am incercat sa adaug ca raportarile/statisticile etc., interne cat si la cele de reglementare internationale au repere bine definite. Desigur ca o analiza calitativa complexa si cat mai complecta, au stabilite mult mai multi factori, includ aici si pe cei amintiti de d.-voastra. Dar cred ca astfel se aluneca, nimic rau in aceasta, in o discutie specializata, eu nu cunosc multe, includ aici si aceasta zona. Va multumesc de atentie si un cat mai placut sfarsit de saptamana si o noapte asemenea.

Este o naivitate acest clasament

Cum poti egala un avion care este in uz 5 pana la 10 ani, cu un altul de un an si sa-i dai acelas calificativ? Parerea mea este ca trebuiau luate diferitele tipuri de avioane de aceeasi "varsta" sa spunem, sau cu acelasi timp de functionare. Avioanele care sant in utilitate de 10--15 ani nu pot fi comparate cu cele de un an. Am zis.

Bine ca vacaroiu a vindut Flota.

Numa dosprezece avioane de oameni care este din lume se laudeste cu zero acidente si na murit nimenea din cei ce estea atuncea pe scaunele din avion.

 

Absolut stupid clasament

Sa pui in acest clasament modele care au fost facbricate in numai cateva exemplare este *** de-a dreptul. Doar pentru ca autorul a vazut cifra zero la accidente!
Exista alte criterii, intre care numarul de kilometri, ciclurile si numarul de aparate fabricate au rolul cel mai important. Sunt avioane fabricate in peste 5000 exemplare, care zboara de 25-30 ani, de ce sa le compari cu unele acare abia au fost facute in cateva exemplare.
Ciresa de pe tort: lauda adusa avioanelor sovietice! Te intrebi daca autorul asta chiar stie ce spune!
Ei, e Ziare.com, pe langa alde Mirel e doctor!

 

@ Maxim

Ai calatorit cu Embraerul pe vreme buna.Dar nu stii accidentul de acum 5-6 ani. La o aterizare putin mai dura,un G4 ,avionul sa rupt in doua.Si asta pentru ca sa trisat la ranfortare,pentru o comoditate relativ mai buna.Morti si raniti intr-un accident stupid. Daca nu ma crezi,am sa-ti trimit o fotografie a accidentului.Numai sa-mi ceri prin MESAJE ( daca nu stii cum...acceseaza profilul meu si deschide pe figura ce reprezinta o scrisoare. Si cere lamuriri si foto.I-ti voi raspunde si vei fi anuntata cind treci pe profilul tau.Vad ca esti can nou sau noua pe aici.Cu CRJ 900 am aterizat in timpul testelor cu G6 fara probleme.Un G1 este socul pe care il simti atunci cind un obiect este stopat din miscare la o data greutatea sa.Un pilot excelent de vinatoare poate rezista la un G9,deci de noua ori greutatea sa.El poate pierde cunostinta instantaneu,din cauza socului dintre creer si cutia craniana.Un avion care aterizeaza cu un G4 inseamna ca suporta un soc echivalent cu de patru ori greutatea sa.

@ Maxim

Daca vrei sa ai un video despre accidentu Embraer,poti sa accesezi Y-Tube si sa ceri :( BLACK BOX-EMBRAER 145 SBCT )si vei vedea ceia ce ti-am spus.

 
 

 

Statistica accidente avioane de linie cu reactie

http://www.jacdec.de/statistics/types/Types.htm

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor