Clipul zilei: O performanta aeronava NATO a aterizat la Bucuresti - 3 romani fac parte din echipaj

Luni, 15 Mai 2017, ora 19:55
7092 citiri
Clipul zilei: O performanta aeronava NATO a aterizat la Bucuresti - 3 romani fac parte din echipaj
Foto: captura video Facebook/ Ministerul Apararii Nationale

Unul dintre cele 16 avioane AWACS E-3A ale flotei NATO a aterizat, luni, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, in contextul organizarii la Bucuresti a unui eveniment de prezentare a importantei misiunilor NATO Airborne Early Warning & Control Force - NAEW&C, in cadrul masurilor de intarire a posturii defensive a Aliantei.

Aeronava - din cadrul Fortei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie si Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force - NAEW&C) cu baza permanenta la Geilenkirchen, Germania - a fost intampinata de o delegatie condusa de comandorul Bazei Aeriene 90, general de flotila aeriana Viorel Pana, precum si de reprezentanti ai unor structuri de comanda NATO - general de brigada Kevin A. Huyck si general-maior Dawn M. Dunlop.

Generalul de brigada Kevin A. Huyck a vorbit despre intarirea flancului de est prin operatiuni ce folosesc avioane de acest tip.

"AWACS a jucat un rol important in operatiunile din Libia si Afganistan si a furnizat suport aerian pentru summit-urile NATO si alte evenimente internationale", a declarat Kevin A. Huyck.

La bordul avionului AWACS E-3A, care a aterizat in Romania, sunt si trei romani, care lucreaza pentru o perioada de patru ani in colaborare cu personal din alte tari NATO.

"Este foarte important pentru noi, ca si romani, sa avem personal la bordul AWACS-ului. (...) Avem oameni din 15 tari, Statele Unite, Germania, Franta, Italia, din majoritatea tarilor NATO. Totul incepe cu 'mission planning-ul', la care fiecare stie ce are de facut, se coordoneaza foarte bine misiunea, stabilim de la inceput contacte intre noi, cum trebuie sa efectuam misiunea si totul este foarte bine.

(...) Pentru noi este o experienta foarte mare mai ales atunci cand o sa ne intoarcem sa o dam mai departe celor care sunt aici", a spus capitan Mihai Iordache, "fighter allocator" la bordul avionului.

Un alt roman de la bordul aeronavei a vorbit despre rolul acestui tip de avion in misiunile NATO.

"Suntem cumva interfata in tot lantul de comanda in cadrul unei operatiuni, fie ca e de nivel tactic sau operativ. Noi actionam numai la nivel tactic si transformam cumva ordinele in realitati tactice prin actiunile aeronavelor care, sub indrumarea noastra, duc actiuni fie de suport, ceea ce inseamna sprijin aerian apropiat, misiuni de realimentare in zbor, dirijarea la interceptare. Putem tine legatura cu centre de comanda de pe suprafata pamantului, de pe suprafata apei, nave, aeronave din aer, alte centre de comanda in aer", a spus locotenentul Catalin Ciubotaru.

Evenimentul a avut loc in contextul in care Fortele Aeriene Romane organizeaza la Bucuresti, in perioada 15 - 18 mai, conferinta de planificare trimestriala a NAEW&C Force.

Bucurestiul a fost ales sa gazduiasca aceasta conferinta pentru a creste nivelul de cooperare dintre NATO si centrele regionale de comanda, cu aceasta ocazie urmand sa fie efectuata si o vizita la Centrul de Operatii Aeriene din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#avion NATO aterizat Bucuresti, #avion AWACS Bucuresti, #avion flota NATO Bucuresti , #avion
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Clipul zilei: O performanta aeronava NATO a aterizat la Bucuresti "
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5