Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

A devenit mai periculos ca niciodata sa zburam cu avionul?

Sambata, 21 Mai 2016, ora 10:17
20878 citiri
A devenit mai periculos ca niciodata sa zburam cu avionul?
Foto: Arhiva Ziare.com

Afland despre cea mai recenta tragedie aviatica din Mediterana, e firesc sa ne gandim cu mai multa ingrijorare la riscurile pe care ni le asumam atunci cand ne urcam in avion.

Cumva zborul a devenit mai periculos? Din contra, sustin expertii. Anul 2016 s-ar putea dovedi cel mai lipsit de incidente din istoria recenta a aviatiei, relateaza CNN. Pana la finalul lui 2016 mai este, asa ca ne rezumam la analiza anilor trecuti.

4 scenarii despre avionul prabusit in Mediterana - Ce s-ar fi putut intampla la bord

Aviatia a devenit mai sigura, media - calculata pe zece ani - va fi in curand de opt accidente si 167 de morti pe an, in comparatie cu cea actuala, de zece accidente si 205 morti pe an, a explicat expertul Geoffrey Thomas, editor la site-ul de specialitate Airline Ratings.

Expertii sustin ca, daca luam in calcul doar numarul accidentelor si al mortilor, aceasta nu este o modalitate corecta de a stabili cat de sigur este zborul cu avionul. Trebuie sa tinem cont si de numarul total de curse efectuate in perioada respectiva.

Potrivit datelor publicate de International Air Transport Association, peste 3,5 miliarde de oameni au zburat in siguranta in 2015, cand au existat in total 31,4 milioane de curse aeriene.

Intr-un raport recent publicat de Airline Ratings se precizeaza ca in 2015 aviatia a fost mai sigura decat in anul anterior. Afirmatia se bazeaza pe datele furnizate de Aviation-Safety.net, care arata ca in 2015 au existat 16 tragedii aviatice cu 560 de morti, iar in 2014 s-au inregistrat 21 de accidente fatale cu 986 de morti.

Daca ne intoarcem in urma cu 50 de ani, observam ca atunci au avut loc 87 de accidente mortale, care au ucis 1.597 de persoane intr-un singur an. Iar la acea vreme doar 141 de milioane de oameni au zburat cu avionul, adica 5% din totalul de astazi, se mai subliniaza in raportul Airline Ratings.

In 2015 au existat doua accidente aviatice majore. Unul dintre ele a avut loc in luna martie, cand un avion Airbus A320-211 al companiei aeriene low-cost Germanwings s-a prabusit in Alpii Francezi si toti cei 150 de oameni aflati la bord au murit. Ulterior, s-a aflat ca aeronava a fost izbita de stanci intentionat de copilotul Andreas Lubitz, despre care s-a descoperit ca avea tendinte suicidale.

Tragedia aviatica din Franta nu a fost un accident: Copilotul a prabusit intentionat avionul

De asemenea, anul trecut, un avion al companiei rusesti Metrojet s-a prabusit la scurt timp dupa decolarea de pe Aeroportul Sharm el-Sheikh din Egipt. Toti cei 224 de pasageri si membri ai echipajului au murit. Statul Islamic a spus ulterior ca avionul a fost tinta unui atac terorist cu bomba. Ancheta este inca in desfasurare, insa majoritatea informatiilor confirma teoria unui atentat la bord.

Avion rusesc prabusit in Egipt SUA: O bomba la bord, "scenariu foarte probabil"

Cate companii aeriene sunt sigure

In fiecare an, Airline Ratings publica o lista cu cele mai sigure companii aeriene. Acestea sunt selectate, printre altele, pe baza verificarilor facute de organismele oficiale din aviatie si de institutiile guvernamentale, avand in vedere si numarul acidentelor in care au fost implicate avioane ale operatorului de zbor respectiv.

Asadar, potrivit site-ului de specialitate, 148 dintre cele 407 companii incluse in cercetare sunt foarte sigure, intrucat au primit sapte stele de la organismele de verificare, adica cel mai inalt grad de securitate. Pe de alta parte, zeci de companii aeriene au doar trei stele sau mai putine.

Iar stelele acestea se obtin greu si se pierd usor. Daca o aeronava este implicata intr-un accident in care moare cel putin un pasager sau un membru al echipajului, compania care o detine pierde automat o stea.

Spre exemplu, EgyptAir are in prezent un rating de securitate de 5 stele din 7 - asta inainte de tragedia aviatica din Mediterana. De asemenea, zece companii, toate din Nepal, Indonezia si Surinam, se califica pentru o singura stea sau niciuna.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#siguranta zbor avion, #accidente avion, #riscuri zbor avion , #avion