Ipoteze in cazul avionului disparut cu 239 de persoane la bord: De ce n-a mai emis transponderul?

Joi, 13 Martie 2014, ora 16:24
9585 citiri
Ipoteze in cazul avionului disparut cu 239 de persoane la bord: De ce n-a mai emis transponderul?
Foto: CNN

In timp ce investigatorii cauta indicii privind soarta avionului disparut al Malaysia Airlines, misterul se poate lamuri din raspunsul la o intrebare: de ce transponderul avionului Boeing 777-200ER nu a mai transmis nicio informatie?

Un oficial al aviatiei militare malaeziene a declarat marti ca avionul a mers sute de kilometri in directia opusa destinatiei sale intiale si ca a incetat sa mai transmita codurile de identificare prin intermediul transponderului inainte sa dispara de pe ecranele radarelor, arata CNN.

Faptul ca avionul a deviat de la curs si ca transponderul nu mai functiona indica o posibila deturnare, dar, la fel de bine, o oprire a alimentarii cu energie si alte probleme ar putea explica anomaliile. Mai multi piloti si oficiali din industria aviatica au vorbit despre mai multe ipoteze posibile.

Ipoteza nr. 1: A fost transponderul oprit intentionat?

Kit Darby, pilot cu experienta, a declarat marti, pentru CNN, ca nu e clar daca transponderul a fost oprit intentionat. "Un scurtcircuit ar fi intrerupt transponderul principal si pe cel de rezerva, dar avionul ar fi putut sa mai planeze inca o ora cel putin", spune Darby.

John Nance, un alt pilot veteran, are indoieli. Sistemul electric al unui avion este foarte robust iar transponderul consuma atat de putina energie incat ar fi una din ultimele piese care si-ar inceta activitatea, chiar si in cazul catastrofal al unei explozii a motorului sau a unei fisuri a cabinei urmata de o rapida decompresie.

"Am dubii mari. Cel mai probabil e ca un om a oprit transponderul. Asta sugereaza ca a fost foarte probabil o deturnare", spune Nance.

Peter Goelz, fost director al Consiliului pentru Siguranta Transportului National din SUA inclina catre ipoteza unei actiuni umane: "Daca cineva a facut asta in cabina, a facut-o pentru a ascunde destinatia avionului. Inca ar putea fi o explicatie de natura mecanica pentru ce s-a intamplat, dar aceasta posibilitate e tot mai redusa".

Ipoteza nr. 2: Radarul care bajbaie

Alastair Rosenschein, fost pilot pe Boeing 747, spune ca ar fi putut exista o problema de depresurizare. Daca avionul ar avea o depresurizare si pilotii nu si-ar pune mastile de oxigen in cateva secunde, "si-ar pierde cunostinta", si avionul si-ar continua drumul pana la destinatie. "Daca asta s-ar fi intamplat, avionul ar fi trebuit sa se prabuseasca in mijlocul Oceanului Indian, in zona unde se fac cautarile", spune Rosenschein. Dar cum explica semnalul oprit al transponderului?

"Este posibil ca, chiar cu un transponder care emite semnale, controlorii de radar sa nu-l observe, sa nu fie atenti sau sa nu-l primeasca", spune el. "Radarele sunt destul de nesigure in zona", spune el.

Ipoteza nr. 3: Transponderul s-a stricat

Kirk Fryar, presedintele unei firme care vinde transpondere, Sarasota Avionics, spune ca transponderul s-ar fi putut strica.

"Nu ar trebui sa se strice, dar se mai strica", spune Fryar. Cele doua transpondere se afla in cabina, langa piloti. Ambele pot fi puse pe pozitia pornit, oprit sau pauza. "Se intampla ca uneori sa zbori si in timpul asta transponderul se strica si da coduri gresite sau indica o altitudine gresita si atunci trebuie sa-l opresti pentru ca da informatii eronate", spune producatorul de tranpondere.

Ipoteza nr. 4: Zborul la o altitudine mica, nedetectabila de radare

Sa zbori la o altitudine joasa e un alt mod de a scapa de detectarea radarelor si, in acest caz, transponderul iarasi nu mai poate emite semnale.

Transponderele au intrat in dotarea avioanelor in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, si au inceput sa fie puse pe toate avioanele din anii '60. Un transponder primeste un semnal din partea radarelor aflate la sol si transmite inapoi un pachet de date cu identitatea aeronavei, locatia, altitudinea si viteza. Radarele schimba constant informatii cu transponderele, ajutand astfel controlorii de trafic sa determine viteza si directia unui avion.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Avion disparut Malaezia ipoteteze, #Avion transponder avion Malaezia, #avion mister disparitie ocean transponder , #avion