Controlorii de trafic au fost in greva 4 ore, zborurile pot avea intarzieri pana diseara. Ce trebuie sa faca pasagerii

Marti, 30 Mai 2017, ora 14:05
17837 citiri
Controlorii de trafic au fost in greva 4 ore, zborurile pot avea intarzieri pana diseara. Ce trebuie sa faca pasagerii
Foto: Arhiva Pixabay

Controlorii de trafic aerian au fost marti, timp de patru ore, in greva generala.

Ei au intrerupt lucrul la ora 9.00, iar la ora 13.00 protestul a fost suspendat, dupa o discutie intre ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, si Gabriel Turdorache, presedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania.

Cu toate ca traficul aerian a reintrat in normal, numeroase zboruri inregistreaza in continuare intarzieri.

Astfel, daca aveati programate calatorii marti, cel mai sigur este sa verificati cu compania aeriana situatia zborului. Totodata, reprezentantii aeroporturilor transmit pasagerilor sa fie din vreme la aeroport si gata de imbarcare, pentru ca, de indata ce exista o pozitie libera pentru decolare, avionul sa poata pleca.

Sindicalistii de la Romatsa au precizat ca greva nu are legatura cu salarizarea, ci cu situatia companiei. Astfel, principala solicitare a sindicalistilor este intocmirea unui nou plan de perfomanta care sa nu afecteze compania. Asta in conditiile in care Comisia Europeana impune reducerea tarifelor percepute de controlorii de trafic aeroporturilor, ceea ce ar putea duce la scaderea veniturilor. Romatsa nu este finantata de la bugetul de stat, ci din taxele pe care le platesc companiile aeriene. Sindicalistii spun ca Romatsa a pierdut in jur de 600 de milioane de lei, insumat in ultimii ani, ca urmare a prognozelor de trafic proaste facute de sefii regiei.

In plus, sindicalistii Romatsa spun ca mai au nevoie de inca 89 de angajati in acest an, avand in vedere cresterea traficului pe aeroporturile din Romania, altfel riscand sa fie puse in pericol vietile pasagerilor.

Vezi cum a ajuns Romatsa in pericolul de a intra in faliment si care sunt revendicarile sindicalistilor

Ziare.com va prezinta, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre greva controlorilor de trafic aerian:

14:05 - Valentin Iordache, purtator de cuvant al aeroportului international Henri Coanda, a declarat pentru Ziare.com ca cea mai mare intarziere a unui zbor a fost de doua ore la sosiri.

"Intarzierile au ajuns pe sosiri punctual pana la doua ore, dar de regula nu au prea depasit jumatate de ora. A fost destul de buna situatia ca am asistat pasagerii, am avut personal suplimentar", a spus acesta.

Intrebat despre cat timp va mai dura pana cand situatia o sa se regleze, Iordache a spus ca in cateva ore.

"Speram ca in cateva ore sa scada (intarzierile - n.red.) pana la zero. E posibil punctual sa mai apara intarzieri la acele curse care nu au cum sa recupereze intarzierea initiala, ca sunt avioane care sunt intr-o asa zisa rotatie - ele pleaca catre o destinatie, apoi se intorc si pleaca catre alta destinatie. Daca au plecat prima data cu o intarziere de o ora, o ora si jumatate, nu pot sa recupereze integral", a precizat reprezentantul aeroportului.

Acesta a spus ca mai mult de jumatate dintre curse au fost afectate de greva de la Romatsa.

"Cele mai afectate au fost plecarile ca numar de curse. Ca durata a intarzierilor au fost ceva mai mari pe sosiri. Mai mult de jumatate dintre curse au fost afectate. Important este ca intarzierile nu au fost mari. Si mai important este ca in afara de cele trei curse Ryanair care au fost anulate, nu au fost altele anulate. Toate companiile si-au operat cursele. Au preferat chiar cu intarziere, dar sa opereze", a incheiat Valentin Iordache.

13:55 - Numarul avioanelor care survoleaza Romania a inceput sa creasca, dupa se vede pe Flightradar.

13:26 - Patru curse aeriene sunt afectate acum la Iasi de greva controlorilor de trafic. Astfel, o aeronava Blue Air care trebuia sa plece spre Roma la 13.40 va pleca cu o ora intarziere din Iasi, la ora 14.40.

Tot o aeronava Blue Air, de data aceasta un zbor intern, a avut intarziere la aterizarea la Iasi de la Timisoara 45 de minute, avionul ajungand la Iasi la ora 12.00, in loc de 11.15.

La ora 13.35 ar fi trebuit sa aterizeze la Iasi cursa Tarom de Otopeni, insa va ajunge la 14.40, urmand sa plece inapoi spre Capitala la ora 17.00, cu trei ore intarziere. De asemenea, o cursa Wizz Air catre Bergamo va pleca din Iasi la 16.10, cu 20 de minute intarziere.

12:38 - Situatia din Cluj: 6 curse de pe Aeroportul International Avram Iancu din Cluj au inregistrat intarzieri cuprinse intre o ora si doua ore jumatate. La sosiri sunt intarziate cursele de la Luton, Tel Aviv si Zaragoza, iar la plecari cele care trebuiau sa decoleze spre Doncaster, Nurnberg si Basel.

Directorul operational al aeroportului, Iuliu Pop, a declarat pentru Mediafax ca exista posibilitatea ca mai multe curse sa fie afectate pe parcursul zilei si sa inregistreze intarzieri.

12:30 - Ministrul Transporturilor insista ca Romatsa are o "conducere competenta", in ciuda faptului ca sindicalistii arata ca, din cauza erorilor din planul de performanta, compania a pierdut in jur de 600 de milioane de lei.

"Eu va asigur ca Romatsa, in momentul de fata, este condusa de un om competent. Este din randul controlorilor de trafic, lucreaza de 20 de ani la ROMATSA si este director interimar. Eu am transmis inca de vineri un mesaj foarte clar catre controlorii de trafic: sa nu blocam si sa nu avem repercusiuni asupra minivacantei romanilor, in conditiile in care toate doleantele si tot ceea ce tine de minister au fost respectate si am respectat termenele.

Nu vreau sa aduc greaua mostenire in discutie, dar lucrurile putea fi preintampinate. Nu trebuia sa se ajunga in acest moment. De anul trecut putea fi deschis acest plan de performanta si se puteau face demersuri, astfel incat Romatsa sa aiba un calcul clar al traficului aerian pe care il coordoneaza si a veniturilor pe care le incaseaza de la Eurocontrol", a declarat la Realitatea TV, ministrul Transporturilor.

12:22 - Situatia pe aeroportul din Iasi: Doua zboruri au intarzieri, ambele interne, insa nicio cursa nu a fost anulata.

Intarzieri au avut zborul Iasi - Otopeni, care a decolat de la Iasi la ora 10:20, in loc de 09:30, in timp ce zborul BlueAir Timisoara-Iasi a aterizat cu o intarziere de 45 de minute, adica la ora 12:00, in loc de 11:15, informeaza News.ro.

Dupa ora 12:00, sunt programate zboruri catre si dinspre Otopeni, Roma, Londra, Bergamo, Viena si Bologna.

11:57 - Doua curse intarziate au intarzieri de doua ore, pe Aeroportul International din Sibiu.

Pasagerii care trebuiau sa ajunga marti, la Sibiu, de la Munchen (Germania), cu doua avioane, vor sosi cu o intarziere estimata de doua ore, a anuntat Nicoleta Boborodea, purtatorul de cuvant al AIS.

"Sunt afectate doua curse, Lufthansa si Tarom. Lufthansa este cursa care trebuia sa vina la Sibiu, de la Munchen, la 11:35. Nu a plecat de la Munchen inca. Este estimat sa ajunga la Sibiu la ora 13:21. Iar Tarom-ul care trebuia sa ajunga la 13:10, de la Munchen, este estimat sa ajunga la 15:45", a precizat Boborodea, pentru Agerpres.

11:20 - Ministrul Transporturilor Alexandru Cuc a anuntat, la Realitatea Tv, ca greva va fi suspendata si traficul aerian va fi reluat in conditii normale dupa ora 13:00.

"In urma cu 30 de minute am avut o discutie cu domnul Turdorache (liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania, Gabriel Tudorache, n.red.) si in acest moment se lucreaza la o conventie si greva va fi suspendata. Se va reveni la normal dupa ora 13:00", a declarat Cuc.

10:50 - Blue Air anunta pe pagina de Facebook ca pana la acest moment sunt afectate 10 zboruri din si inspre Bucuresti, Bacau, Iasi si Constanta. Cursele nu sunt anulate, insa au intarzieri.

"Nu putem previziona daca aceste restrictii se vor pastra sau reduce, prin urmare rugam pasagerii Blue Air sa se prezinte la aeroport la ora prevazuta pentru decolare", transmit reprezentantii Blue Air.

10:30 - Cerul Romaniei este ocolit pe timpul grevei generale. Iata cat de putine zboruri survoleaza Romania marti. A se remarca faptul ca cerul Ucrainei este mult mai "circulat" decat cel al Romaniei.

Ca sa aveti termen de comparatie, iata cum arata luni, 29 mai, la aceeasi ora, cerul Romaniei:

Foto: Captura Flightradar24

10:20 - Situatia de la Aeroportul Sibiu: Zece curse ar trebui sa fie operate pe toata durata zilei, catre destinatii din Germania, Austria si Spania, cele mai multre catre sau dinspre Munchen.

La Sibiu nu se stie deocamdata - nici la nivelul Aeroportului, nici la nivelul controlorilor de trafic - daca vreuna dintre aceste curse va fi aleasa pentru operare de catre Eurocontrol, informeaza News.ro.

10:08 - Purtatorul de cuvant al Aeroportului Otopeni, Valentin Iordache, a transmis ce trebuie sa faca pasagerii care aveau curse programate pentru marti.

"Pasagerii sa vina la aeroport la timp si sa tina legatura cu compania aeriana. Aceste intarzieri se vor propaga pe parcursul intregii zile. Sunt posibile intarzieri si la cursele de seara. Greva afecteaza toate aeroporturile din Romania", a transmis reprezentantul aeroportului.

Intr-o zi obisnuita din aceasta perioada pe Aeroportul Henri Coanda sunt in jur de 150 de aterizari si 150 de decolari.

10:00 - A trecut o ora de la declansarea grevei generale a controlorilor de trafic aerian. Situatia pe Aeroportul Henri Coanda este urmatoarea: 7 curse intarziate cu peste 30 de minute, in jur de 30 de intarzieri cu totul. Au fost anulate 6 curse in total in aceasta dimineaata pana acum - 3 zboruri low cost spre sosire, si 3 la plecare.

09:36 - In fata Tribunalului Bucuresti sunt prezenti aproximativ 30 de sindicalisti. Ei sunt imbracati in tricouri pe care scrie "Ne-ati vandut pamantul, urmeaza cerul?", informeaza Agerpres.

09:34 - Romatsa a contestat in instanta legalitatea grevei controlorilor de trafic aerian. Procesul urma sa se judece la ora 08:30 marti dimineata, insa judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au amanat pentru cateva ore, pentru a studia o cerere de interventie a Ministerului Transporturilor, ca parte in acest litigiu. Magistratii vor relua dezbaterile la ora 13:30.

09:27 - Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Gabriel Tudorache, a explicat, la Realitatea Tv, care este mecanismul prin care se decide ce zboruri sunt asigurate pe timpul grevei.

"Procentul de 33,3% este stabilit de Eurocontrol. Este un soft care selecteaza aleatoriu aeronavele care vor survola sau nu. Si decolarile sau aterizarile sunt luate in calcul. E foarte important ca pasagerii sa stie ca Eurocontrol anunta din timp fiecare companie si acestea stiu. Companiile stiu sigur si nu de acum inainte cu cateva minute, ci demult care vor avea aprobari de decolare sau nu", a explicat Tudorache.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#greva aeroport zboruri, #greva controlori trafic aerian Romatsa, #faliment Romatsa greva generala , #avion