Zbor anulat sau intarziat? Ce-i de facut, ce spun companiile aeriene si regulamentele europene

Sambata, 13 Februarie 2016, ora 20:00
20062 citiri
Zbor anulat sau intarziat? Ce-i de facut, ce spun companiile aeriene si regulamentele europene
Foto: Ziare.com

Nu de putine ori se intampla sa pierdem avionul sau sa ajungem la destinatie cu intarziere. Sunt situatii in care putem fi despagubiti, dar si numeroase altele in care acest lucru nu este posibil.

Cel mai des zborurile sunt intarziate sau anulate din pricina vremii nefavorabile, insa acesta este doar un caz care poate aparea.

Ziare.com a transmis intrebari legate de posibilele situatii de acest gen catre trei companii aeriene care opereaza numeroase zboruri in Romania - TAROM, Wizz Air si Ryanair.

Intrebati care sunt motivele pentru care se poate acorda o despagubire sau o compensatie de orice fel, inclusiv rambursare a costurilor biletului, in caz de pierdere, anulare sau intarziere a zborului, reprezentantii TAROM au precizat ca in cazul companiei de stat sunt respectate obligatiile asumate prin contractul de transport, respectiv biletul de avion, dar si prevederile Regulamentului EC261/2004 "in ceea ce priveste asistenta si compensatiile acordate pasagerilor in caz de anulare, intarziere prelungita a zborurilor si refuz la imbarcare din motive independente de vointa pasagerului".

"Aceste compensatii sunt acordate pasagerilor TAROM in conformitate cu reglementarile europene referitoare la drepturile pasagerilor, reguli ce sunt puse la dispozitia acestora, la toate ghiseele de check-in si la portile de imbarcare, de la care compania opereaza zboruri regulate", se mai arata in raspunsul companiei romanesti la solicitarea Ziare.com.

De asemenea, pasagerii sunt indrumati sa afle informatii suplimentare de pe site-ul TAROM, la sectiunea "Termeni si conditii de calatorie".

Pasii de urmat pentru obtinerea despagubirilor

In ce priveste pasii pe care un calator trebuie sa ii urmeze pentru a beneficia de aceste despagubiri, TAROM ne-a precizat ca "pasagerii pot adresa cereri de acordare de despagubiri pe www.tarom.ro sau oricarei agentii TAROM din tara/strainatate".

"Cererile se solutioneaza direct de catre companie. In cazul unui raspuns pozitiv, modalitatea de plata a compensatiei se stabileste direct cu pasagerul (cash, transfer, voucher de calatorie).

Fiecare procedura in parte este specifica conditiilor declansatoare si se supune unui regulament explicat in detaliu la sectiunea 'Termeni si conditii de calatorie'", mai transmite compania.

In ce situatii un pasager nu poate primi despagubiri sau compensatii

In ce priveste motivele pentru care nu se poate acorda o despagubire sau o compensatie, in caz de pierdere, anulare sau intarziere a zborului, reprezentantii TAROM subliniaza care sunt aceste situatii.

"Atunci cand un eveniment (intarziere, anulare etc) a fost cauzat de o situatie extraordinara ce nu a putut fi evitata, desi au fost luate toate masurile rezonabile, raspunderea TAROM este limitata sau exclusa.

Prin situatii extraordinare intelegem: conditii meteorologice incompatibile cu operarea cursei respective, riscuri de securitate, greve, decizii ale conducerii traficului aerian etc", se mai arata in raspunsul companiei.

In schimb, daca un pasager are un zbor anulat sau intarziat, ori nu poate urca in timp util la bord independent de vointa sa, desi s-a aflat in aeroport, iar acest lucru afecteaza si o eventuala legatura de transport din orasul de destinatie, reprezentantii TAROM transmit ca pasagerii trebuie sa inteleaga care sunt si dezavantajele atunci cand cumpara un bilet.

"Pasagerilor le este asigurat transportul alternativ pana la destinatia finala din contractul de transport (biletul), pe care il detin cu compania. Existenta unor contracte separate de transport implica posibilitatea pierderii unei conexiuni. La achizitionarea unor contracte separate, pasagerii trebuie sa inteleaga clar, de la entitatea care vinde biletele, avantajele si dezavantajele unei astfel de achizitii", a informat compania.

"Compania TAROM aplica si respecta, in totalitate, normele europene, in vigoare, referitoare la drepturile pasagerilor", incheie reprezentantii TAROM, facand referire la "Drepturile pasagerilor din transportul aerian", asa cum sunt prezentate pe site-ul oficial al Uniunii Europene.

Aceleasi intrebari au fost transmise si companiei Wizz Air, iar reprezentantii sai au recomandat ca informatiile despre aceste situatii sa fie preluate direct din regulamentele companiei, care sunt in linie cu cele europene. In plus, acestia recomanda consultarea rubricii "Intrebari frecvente", de pe site-ul companiei, si a conditiilor generale de transport, cu informatii complete si actuale.

"Toate companiile aeriene au interesul ca o cursa sa nu aiba intarziere sau sa nu fie anulata", au transmis reprezentantii.

De asemenea, compania Ryanair a raspuns solicitarii noastre, reprezentantii transportatorului aerian irlandez precizand ca "respecta in totalitate toate reglementarile Regulamentului EC261/2004 si trateaza fiecare revendicare de la caz la caz".

In plus, au transmis ca informatii aditionale pot fi gasite pe site-ul Ryanair, la capitolul "intrebari frecvente" despre situatiile de intrerupere a zborului.

Zboruri anulate si intarziate, din cauza ninsorilor

In urma ninsorilor abundente de la inceputul si de la jumatatea lunii ianuarie, numeroase zboruri de pe Aeroportul Otopeni au inregistrat intarzieri la decolare chiar si de aproape patru ore, iar pe 17 ianuarie patru curse au fost anulate, din cauza ninsorilor. O alta cursa, Oradea - Bucuresti, a fost anulata pe 18 ianuarie.

Romania sub zapada: Avioanele au intarzieri de 3 ore la decolare

Pasagerii aflati in avioanele ce urmau sa decoleze de pe Aeroportul Otopeni au fost informati, pe 17 ianuarie, ca intarzierea decolarii este cauzata de vantul puternic, de pista acoperita cu zapada si gheata, dar si de operatiunile de degivrare. Reprezentantii unei companii aeriene au spus, pentru Ziare.com, ca avioanele unor companii au avut intarziere la decolare si din cauza ca s-a asteptat dupa utilajele de degivrare, fiind o anumita ordine a degivrarii aeronavelor.

Ninsorile ingreuneaza si traficul aerian: Cum se zboara din Bucuresti

In plus, pasagerilor li s-a transmis ca anumite avioane au putut decola datorita faptului ca aterizasera pe Otopeni si urmau sa efectueze cursa retur.

Drepturile pasagerilor la despagubiri, potrivit Uniunii Europene

In ce priveste valoarea despagubirilor pe care le pot obtine pasagerii, conditiile in care le pot face si motivele, acestea sunt precizate clar de normele europene.

Astfel, "daca nu vi se permite imbarcarea, zborul este anulat sau ajungeti la destinatia finala, inscrisa pe bilet, cu o intarziere de peste 3 ore puteti primi si despagubiri intre 250 si 600 de euro, in functie de distanta", arata legislatia europeana.

"Daca operatorul aerian va ofera un zbor alternativ, cu un orar asemanator, valoarea despagubirii poate sa scada cu 50%", se mai subliniaza.

Exita insa si situatii in care pasagerii nu au dreptul la despagubiri, printre care si cele legate de conditiile meteorologice nefavorabile: "zborul a fost anulat din motive exceptionale, de exemplu din cauza conditiilor meteo nefavorabile; ati fost informat ca zborul este anulat cu 2 saptamani inainte de ziua plecarii; vi s-a oferit un zbor alternativ pe aceeasi ruta, cu un orar de zbor asemanator".

Chiar si daca pasagerii nu au dreptul la despagubiri pentru circumstante exceptionale, operatorul trebuie sa propuna o alta varianta, daca zobrul a fost anulat, dintre: "rambursarea costului biletului (intreg sau corespunzator segmentului de zbor pe care nu l-ati parcurs) ; o alta modalitate de transport pana la destinatia finala, cu prima ocazie; reprogramarea zborului la o data aleasa de dumneavoastra (in functie de locurile disponibile) ".

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#despagubiri zboruri anulate, #despagubiri zboruri intarziate, #drepturi pasageri companii aeriene, #zboruri anulate vreme, #reguli europene despagubiri zboruri, #drepturi pasageri avioane , #avion