Deocamdata mai e voie cu laptopul in avion, dar americanii nu renunta. De ce ar fi o masura riscanta

Vineri, 19 Mai 2017, ora 08:27
4150 citiri
Deocamdata mai e voie cu laptopul in avion, dar americanii nu renunta. De ce ar fi o masura riscanta
Foto: Arhiva Ziare.com

Reprezentantii SUA si UE, reuniti la Bruxelles, nu au luat inca nicio decizie privind interzicerea de laptopuri, tablete si e-reader in bagajul de mana pe zborurile din Europa cu destinatia SUA. Urmeaza noi consultari.

Potrivit Comisiei Europene, autoritatile americane nu au anuntat, la Bruxelles, ca decizia ar fi fost deja luata, convorbirile fiind, potrivit comisarului european Dimitris Avramopoulos, "constructive". Chiar pentru saptamana viitoare sunt programate noi intalniri la nivel de experti la Washington.

Certa este deocamdata doar o amanare a deciziei. Administratia Trump a hotarat deja in luna martie interzicea electronicelor mari la bordul avioanelor aflate in drum din opt state musulmane in SUA. Conform informatiilor oferite de serviciile secrete, exista pericolul ca in aceste aparate sa fie ascuns explozibil. Si anume in asa fel incat sa nu fie descoperit la controlul bagajului de mana din aeroporturi, inainte de decolare.

O masura controversata

Tentativa autoritatilor americane e controversata din mai multe motive.

Laptopurile care nu pot fi luate la bord raman in bagajul de cala. In cazul in care intr-unul din aparatele electronice ar fi ascuns explozibil, acesta ar putea fi actionat si prin telecomanda de la distanta. Apoi, daca se afla la gramada mai multe aparate electronice, bateriile lor ar putea deveni usor o sursa de incendiu, apreciaza Cord Schellenberg, expert in securitate aviatica din Hamburg.

O alta chestiune neclara e ca autoritatea de resort americana nu a vorbit deocamdata de interzicerea telefoanelor mobile inteligente la bord, desi un smartphone nu se deosebeste cu mult de aparatele electronice mari si nu e exclus sa poata contine de asemenea explozibil.

"Toate acestea arata ca masura americana nu e tocmai gandita pana la capat", atrage atentia Schellenberg.

Si industria turismului lanseaza semnale de alarma. Potrivit Consiliului International al Aeroporturilor ACI Europe, masura pe care o intentioneaza SUA ar afecta peste 65 de milioane de pasageri anual (peste 3.250 de zboruri saptamanale). Doar din Germania calatoresc anual in Statele Unite aproximativ 750.000 de persoane.

"Riscurile economice pentru companiile de zbor si bransa turismului sunt mai mari decat in cazul unor pandemii, eruptii vulcanice sau razboaie", avertizeaza Kevin Mitchell din partea Buseiness Travel Coalition. Interzicerea ar putea declansa un adevarat "tsunami economic", facand jocul teroristilor.

E greu de crezut ca milioane de oameni de afaceri isi vor lasa laptopul acasa, din cauza acestei interdictii. Cord Schellenberg aminteste si faptul ca multe firme nu le permit angajatilor lor sa lase laptopul din mana, deoarece contine informatii strict confidentiale.

Ca bagaj de cala, aparatele ar putea fi mai lesne inlocuite unele cu altele. Companiile aeriene vor ca pasagerii sa le ramana fideli si sa nu-si reduca, din cauza masurilor impuse de americani, calatoriile de afaceri.

Si ar mai fi un aspect inca neclar, spune Schellenberg: "Daca un pasager zboara din Abu Dhabi la New York, nu are voie sa aiba laptopul la bord, conform masurilor in vigoare. Dar daca zboara din Abu Dhabi via Frankfurt spre metropola americana, are dreptul". Aceasta nu sporeste securitatea, ci da nastere la haos, e de parere expertul german.

Ce urmeaza?

Posibile sunt doua scenarii: UE si SUA cad de acord asupra unei solutii de compromis. E totusi la fel de posibil ca americanii sa ia o decizie unilaterala pe care europenii vor trebui s-o aplice. Ramane de vazut ce rezultate vor da consultarile de saptamana viitoare, de la Washington.

Helena Kaschel

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#interzicere laptop avion, #interzicea electronicelor mari avioane , #avion