Disparitia avionului MH370 ramane unul dintre marile mistere ale aviatiei

Vineri, 06 Martie 2015, ora 15:48
3423 citiri
Disparitia avionului MH370 ramane unul dintre marile mistere ale aviatiei
Foto: Forbes

Disparitia avionului MH370 al companiei Malaysia Airlines, la 8 martie 2014, continua sa fie unul dintre cele mai mari mistere ale aviatiei si sa genereze dezbateri aprinse si teorii dintre cele mai bizare.

Desi a trecut un an, cea mai ampla operatiune de cautare din istoria aviatiei nu a reusit sa clarifice disparitia avionului Boeing 777-200, care avea la bord 227 de pasageri si 12 membri ai echipajului, relateaza agentia germana DPA.

Avionul decolase de pe aeroportul din Kuala Lumpur si urma sa aterizeze la Beijing, dar la mai putin de o ora dupa decolare, contactul cu echipajul s-a intrerupt. "Noapte buna trei sapte zero malaysian" au fost ultimele cuvinte auzite din cabina si niciun semnal de alerta nu a fost transmis.

Analiza datelor de zbor a determinat autoritatile responsabile cu operatiunea de cautare sa creada ca avionul s-a indreptat spre sudul Oceanului Indian, unde s-a prabusit.

Cautarile pe apa si pe uscat s-au concentrat initial pe ruta programata a aeronavei. Dar dupa cateva zile, analiza datelor de zbor a aratat ca avionul ar fi deviat de la ruta obisnuita, astfel ca eforturile de cautare s-au mutat din Marea Chinei de Sud spre stramtoarea Malacca si apoi intr-o zona din sudul Oceanului Indian.

Vietnamul, Malaysia, China, Thailanda, India, Australia, Noua Zeelanda si Statele Unite au trimis nave si aeronave pentru a sustine eforturile de cautare. Incepand cu 30 martie 2014, cautarile sunt conduse de un Centru comun de coordonare (JACC) cu sediul initial in Perth, transferat in prezent la Canberra.

Pentru ca nu s-au gasit fragmente ale epavei la suprafata, eforturile de cautare s-au concentrat in ultimul an pe cercetarea fundului oceanului. Australia a alocat 90 de milioane de dolari australieni (70 de milioane de dolari americani) pe doi ani pentru cautarea avionului, dar Malaysia si China contribuie de asemenea cu fonduri. Costul total al cautarilor ar putea ajunge la cateva sute de milioane de dolari, potrivit estimarilor presei.

Lipsa informatiilor despre disparitia cursei MH370 a generat unele dintre cele mai bizare teorii ale conspiratiei despre unul dintre cele mai mari mistere ale aviatiei, precum si o dezbatere aprinsa pe Internet, comenteaza Euronews.

De la argumente stiintifice pana la cele mai stranii ipoteze, toate teoriile iau in considerare faptul ca lipseste o piesa din puzzle. Tim Clark, directorul companiei aeriene Emirates Airlines aprecia in noiembrie ca unele informatii sunt tinute secrete, insa Guvernul malaysian a negat ferm acest lucru.

Unele teorii mentioneaza deturnarea avionului, altele evoca o eroare tehnica sau de pilotaj. Scenariile merg insa mult mai departe, de la ideea ca ar fi fost doborat in mod accidental, sau ca zborul MH370 ar fi de fapt avionul MH17 doborat in iulie in Ucraina, pana la varianta conform careia a fost rapit de extraterestri sau de talibanii din Pakistan pentur a fi folosit in scopuri teroriste.

Nigel Cawthorne, autorul cartii "Cursa MH370 Misterul" a scris ca avionul ar fi putut fi doborat accidental in timpul unor exercitii militare comune americano-thailandeze, in Marea Chinei de Sud.

Fostul director al companiei franceze Proteus Airlines, Marc Dugain, considera ca aeronava ar fi putut fi doborata de armata americana, de teama unui atentat asemanator celor de la 11 septembrie, care viza baza navala a SUA din insula Diego Garcia, situata in Oceanul Indian.

Fostul pilot si expert CNN Jeff Wise speculeaza ca MH370 ar putea fi intact si s-ar afla in Rusia, dupa ce ar fi aterizat in Kazahstan in cadrul unui complot orchestrat de rusi.

De necrezut: Ce scria in revista companiei AirAsia, la scurt timp de la disparitia zborului MH370

Un locotenent-general american in rezerva a lansat ideea ca avionul ar fi fost deturnat si dus in Pakistanul controlat de talibani, pentru a fi folosit la transportul armelor de distrugere in masa, necesare unui atac asupra Israelului. Ideea a fost sustinuta de patronul de presa Rupert Murdoch, care a scris pe Twitter: "Poate nu prabusit, ci furat, efectiv ascuns, poate in Pakistan, ca ben Laden".

O alta varianta este ca avionul MH370 ar fi de fapt cursa MH17, apartinand tot companiei Malaysia Airlines, care a fost doborata in estul separatist al Ucrainei la 17 iulie 2014.

A inceput o noua etapa a cautarilor zborului MH370

In fine, una dintre cele mai bizare teorii este ca avionul ar fi fost rapit de extraterestri. Un sondaj CNN/ORC International efectuat la doua luni dupa disparitia cursei MH370 a aratat ca aproape 10% dintre americani cred ca extraterestri sau fiinte dintr-o alta dimensiune au fost implicate in acest caz.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#MH370 disparut Oceanul Indian, #avion disparut mh370 , #avion