Hackerul care s-a laudat ca a preluat controlul unui avion in zbor s-a razgandit

Autor: Ana Ilie
Luni, 18 Mai 2015, ora 16:43
3424 citiri
Hackerul care s-a laudat ca a preluat controlul unui avion in zbor s-a razgandit
Foto: Twitter/Chris Roberts

Un hacker anchetat de FBI pentru ca ar fi preluat controlul unui avion in mijlocul zborului sustine ca vorbele i-au fost scoase din context si este preocupat doar de siguranta calatoriilor cu avionul.

Chris Roberts, de la One World Labs, o "firma de informatii de securitate", a generat un val de stiri luna trecuta, dupa ce a scris pe Twitter, in aparenta in gluma, ca s-a "jucat" cu sistemul de divertisment la bord si cu sistemul de alertare a personalului dintr-un avion al companiei United Airlines aflat in aer, scrie The Washington Post.

Dupa aceasta "gluma", computerul sau a fost confiscat si barbatul a fost impiedicat sa mai urce intr-un avion al companiei United.

"Lectia acestei seri, nu pomeni de avioane. Agentii federali asculta, echipaj dragut in Syracuse, am plecat de aici fara niciun echipament electronic", a revenit Roberts ulterior. Intr-un interviu acordat dupa incident, Roberts preciza ca nu a preluat controlul avionului, cu toate ca poate face asta.

Acum, FBI sustine ca Roberts le-a marturisit ca a preluat controlul avionului. "A afirmat ca a preluat controlul unui motor ceea ce a rezultat intr-o miscare laterala a avionului in timpul unui zbor (...) A mai spus ca a folosit software Vortex dupa ce a exploatat/patruns in retelele avionului. A folosit software-ul pentru a monitoriza traficul din sistemul din cabina", a scris agentul special FBI Mark Hurley intr-o cerere de mandat.

Duminica insa, Roberts a incercat sa-si clarifice afirmatiile, din nou pe Twitter:

"In ultimii 5 ani singurul meu interes a fost sa imbunatatesc securitatea avioanelor. Avand in vedere actuala situatie, am fost sfatuit sa nu spun mai mult".

Intr-un interviu, a mai spus ca afirmatiile sale facute in fata agentilor au fost scoase din context.

"Acel paragraf care este acolo este unul din multe discutii, asa ca are un context care evident lipseste si despre care nu pot sa spun nimic. Se pare ca agentii federali au luat un singur paragraf dintr-o multime de discutii si o multime de intalniri si note si au ales pe cel care parea opus celorlalte", a afirmat Roberts.

Roberts a mai spus ca One World si-a pierdut finantarea si trebuie sa concedieze din angajati, in urma anchetei FBI.

FBI nu l-a acuzat deocamdata pe Roberts de nimic.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#hacker control avion zbor, #hacker avion motor , #avion