Nou scandal pe avionul care ar urma sa fie achizitionat pentru demnitarii romani

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 14:14
3658 citiri
Nou scandal pe avionul care ar urma sa fie achizitionat pentru demnitarii romani
Foto: Arhiva

Un proiect de lege, trimis de Guvern, care presupune achizitionarea unui avion pentru transportul demnitarilor a ajuns pe masa comisiei de Aparare din Senat.

Potrivit primelor informatii, ar fi vorba despre o aeronava cu 14 sau cu 16 locuri despre care, presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, Corneliu Dobritoiu (PNL), a precizat, pentru Mediafax, ca ar costa 56 de milioane de euro.

Totusi, MApN a anuntat ca o eventuala discutie despre costurile achizitionarii aeronavei la aceasta data ar fi prematura.

"In Romania, ca si in alte tari membre ale UE, zborurile speciale se realizeaza de catre MApN cu aeronave din flota proprie. Pentru realizarea acestei misiuni, prin Ordonanta de rectificare a bugetului, a fost alocata Ministerului Apararii Nationale suma de 13,5 milioane lei, in vederea demararii procesului de realizare a capabilitatii de transport special. In acest moment, se analizeaza mai multe variante pentru identificarea solutiei optime. Avand in vedere cele precizate, este prematura o eventuala discutie despre costurile achizitionarii aeronavei la aceasta dat", se arata intr-o comunicare trimisa de MApN.

Parlamentarii nu s-au pronuntat inca asupra proiectului si exista o dezbatere aprinsa cu privire la o asemenea achizitie. Parerile sunt impartite. Liberalul Ioan Ghise sustine ca o astfel de investitie ar fi benefica intrucat costurile transportului demnitarilor in cursul unui an sunt destul de mari iar achizitionarea unei astfel de nave ar micsora cheltuiala. Senatorii PDL si PNL Traian Igas si Corneliu Dobritoiu nu sustin aceasta propunere. Social-democratii din comisie au declarat ca nu se pronunta pana cand nu studiaza mai bine proiectul de lege.

Partidul Democrat Liberal a trimis un comunicat in care isi exprima dezacordul fata de achizitionarea unui avion pentru demnitari.

"Astazi am avut parte de o surpriza in sedinta Comisiei de Aparare din Senat. Guvernul socialist 'impoziteaza tot' ne-a propus sa aprobam achizitionarea, in leasing, a unui avion de 12 locuri pentru deplasarile demnitarilor la pretul de 56 de milioane de euro, in conditiile in care, prin plata integrala, ar costa numai 35 de milioane de euro. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca Victor Ponta anuntase public ca avionul face numai vreo 10 milioane de euro. Chiar daca admitem ca Ponta a mintit din nou, ca de obicei, tot mai ramane o diferenta de 21 de milioane pentru care cerem Guvernului explicatii", a declarat senatorul PDL Traian Igas, membru al Comisiei.

In proiectul de lege de pe masa comisiei sunt incluse, pe langa avionul de transport special, si 12 avioane multirol pe care Romania ar trebui sa le cumpere.

Premierul Victor Ponta a anuntat, la sfarsitul lunii august, ca Executivul va incerca sa achizitioneze o aeronava de 12 locuri, care sa micsoreze costurile de deplasare ale presedintelui tarii, primului ministru, presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si pe cele ale ministrilor.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#avion guvern comisie, #avion achizitie milioane euro, #guvern avion transport special , #avion