Povestile neobisnuite ale bebelusilor care se nasc in avion

Luni, 01 Februarie 2016, ora 08:39
4467 citiri
Povestile neobisnuite ale bebelusilor care se nasc in avion
Foto: Pexeles

Reinnoirea pasaportului ori controalele la granita nu sunt lucruri deloc usoare pentru Shona Owen, care trebuie sa explice mereu locul neobisnuit al nasterii sale: peste 10.000 de metri altitudine.

In 1990, mama lui Shona se afla intr-un avion care zbura din Ghana in Londra. In mod neasteptat, a intrat in travaliu. A fost mutata la clasa intai si stewardesele au cerut ajutorul pasagerilor, relateaza CNN.

Din fericire, la bord se afla si doctorul olandez Wim Bakker, care le ajutase pe femeile din Ghana sa nasca.

Viitoarea mama isi facea tot felul de scenarii: cel mai negru era ca avionul va ateriza fortat si ca va ramane cu nou-nascutul in Africa. Nu s-a intamplat asa: inainte ca avionul sa ajunga pe pista aeroportului londonez Gatwick, a venit pe lume Shona Kirsty Yves (ale carei initiale - SKY - inseamna cer), iar lista cu pasagerii aflati la bord s-a marit.

"Mi s-a spus mereu ca m-am nascut pentru a calatori ori pentru a lucra in turism", spune Shona. Acum e director de marketing online la o companie de turism de lux. E interesata de povesti similare cu ale ei, pentru ca exact asta e tema pe care o abordeaza pentru teza ei de masterat la Goldsmiths University din Londra.

"Cand imi spun povestea, oamenii ma intreaba mereu cat de des se intampla asta, cati copii s-au mai nascut in avion. Iar eu n-am un raspuns", povesteste tanara.

Shona si-a petrecut ultimele luni citind intamplari cu bebelusi care au venit pe lume in avion. Mama ei s-a intalnit cu o alta femeie care a dat nastere la peste 10.000 de metri altitudine, au stat de vorba cu piloti, cu insotitori de zbor, s-a creat o adevarata comunitate.

A intalnit-o si pe Debs Lowther, care a adus pe lume un baietel - Jonathan - cu doar patru luni inainte ca Shona sa se fi nascut. Jonathan s-a nascut intr-un avion care se intoarcea din Malawi in Marea Britanie.

Cele mai multe companii aeriene nu tin evidenta nasterilor la bord, astfel ca statisticile sunt greu de gasit. Multe companii aeriene le permit femeilor gravide sa calatoreasca pana in a 36-a saptamana de sarcina. Apoi e nevoie de o scrisoare de la medic.

Una dintre problemele care apar in cazurile copiilor nascuti in avion este cea a nationalitatii.

In octombrie 2015, o mama care zbura de la Taipei la Los Angeles a intrat in travaliu. A adus pe lume o fetita sanatoasa, cu ajutorul unui medic care se afla la bord. Mai tarziu, insa, ea a fost criticata ca s-a urcat in avion, iar multi au acuzat-o ca si-a dorit sa nasca in SUA pentru ca fetita sa sa aiba cetatenie americana.

Legile cetateniei difera in functie de tara. De exemplu, in Marea Britanie, cetatenia nu este conferita in mod automat celor nascuti in Marea Britanie. In Statele Unite, pe de alta parte, chiar si un copil nascut in apele tarii sau spatiul aerian este un cetatean american prin nastere, in conformitate cu principiul jus soli (dreptul de sol).

Zboruri gratuite pe viata?

Exista zvonuri cum ca un copil nascut in avion va beneficia de zboruri gratuite intreaga sa viata. Dar cat adevar se ascunde in spatele acestor speculatii?

CNN scrie ca este un mit si ca foarte putine companii aeriene ar fi acordat nou-nascutilor zboruri gratuite pe viata.

Singurele companii aeriene care au facut acest lucru sunt Thai Airways, Asia Pacific Airlines, AirAsia si Polar Airlines. Virgin Atlantic a acordat, la randul sau, zboruri gratuite unui copil nascut la bord, insa doar pana acesta va implini 21 de ani.

Shona a primit doua bilete de avion gratuite spre Australia, la clasa intai, cand a implinit 18 ani. A mers sa-si viziteze bunica, pe care nu o vazuse de ani buni. Ulterior, a aparut intr-o reclama pentru o companie aeriana.

"Mama mea este cea care a trecut prin toate astea, asa ca poate ea ar trebui sa obtina zboruri gratuite, nu eu", puncteaza tanara.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#copii nascuti avion, #poveste bebelusi nastere avion , #avion