Premiera in aviatie: Un avion electric a traversat Canalul Manecii

Vineri, 10 Iulie 2015, ora 21:06
6749 citiri
Premiera in aviatie: Un avion electric a traversat Canalul Manecii
Foto: Hepta.ro

Primul zbor al unui avion electric peste Canalul Manecii a fost realizat cu succes de un aparat produs de compania Airbus, care a parcurs vineri, in 37 de minute, distanta de 74 de kilometri dintre aeroporturile Lydd, din Marea Britanie, si Calais-Dunkerque, din nordul Frantei.

"Fabricarea si pilotarea unui avion de acest tip a fost ca 'un vis de copil'", a declarat, la finalul cursei, francezul Didier Esteyne, care s-a aflat la mansa aparatului E-Fan, la a carui proiectare a contribuit.

Inginerul a refuzat sa faca vreo paralela intre el si ilustrul sau compatriot Louis Bleriot, ramas in istorie pentru prima traversare cu avionul a Canalului Manecii, in 1909. "Ca multi altii din industria aviatica, Louis Bleriot a fost un erou si o sursa de inspiratie pentru mine si sunt foarte mandru ca pot onora mostenirea lui prin aceasta prima traversare cu un avion propulsat electric", a spus el.

Prezentat in premiera in 2013, la salonul aeronautic de la Bourget, de langa Paris, avionul electric este un bimotor care cantareste 600 de kilograme, are o lungime de 6,7 metri si o anvergura a aripilor de 9,5 metri. Aparatul are la activ aproximativ o suta de zboruri, de la prima sa testare, in aprilie 2014. Este alimentat cu baterii de 250 volti, instalate pe aripi, are o autonomie de zbor de 45 de minute, o viteza de croaziera de 160 km/h si poate atinge un maxim de 220 km/h.

Compania Airbus intentioneaza sa perfectioneze actualul prototip cu doua locuri, E-Fan 2.0, mai ales pentru a creste autonomia sa de zbor, urmand sa treaca apoi productia de serie, in Franta, la Pau Pirineos, si la comercializare, spre sfarsitul anului 2017. Investitia va fi de aproximativ 20 de milioane de euro si vizeaza si realizarea unui model cu patru locuri, E-Fan 4.0.

Grupul Airbus spera ca, in urmatorii 20-30 de ani, sa se poata efectua zboruri chiar si cu 60 de pasageri la bord in avioane propulsate exclusiv cu energie electrica.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#avion electric traversare Canalul Manecii, #avion electric premiera , #avion