ROMATSA se modernizeaza cu 26 de milioane de euro

Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 22:49
3368 citiri
ROMATSA se modernizeaza cu 26 de milioane de euro
Foto: Romatsa

Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA va avea, la finele anului 2016, unul dintre cele mai moderne sisteme din Europa de management al traficului aerian, o investitie din fonduri proprii de aproape 26 de milioane de euro, a declarat directorul institutiei, Ion-Aurel Stanciu.

"Pentru indeplinirea obiectivelor Cerului Unic European, ROMATSA trebuie sa investeasca in infrastructura retelei de management al traficului aerian si o facem in prezent. Avem un program care se numeste ATM 2015+ si suntem in plina desfasurare. Vom avea la sfarsitul acestui program, la sfarsitul anului 2016, cand speram sa-l avem in full power, unul dintre cele mai moderne sisteme de management al traficului aerian din Europa", a spus Stanciu, la un eveniment de specialitate.

Compania care implementeaza proiectul este Indra Sistemas, cu sediul in Spania. Contractul a fost atribuit in iulie 2013, in urma unei licitatii deschise la care au fost depuse patru oferte.

"Sistemul ATM2015+ a luat in considerare si Regulamentul de Datalink. Este la nivelul Centrului de Control Aerian de la Maastricht", a subliniat Stanciu.

Sistemul ATM2015+ se caracterizeaza printr-o serie de particularitati, si anume: va fi principalul sistem de management al traficului aerian ce urmeaza a fi folosit de controlorii de trafic in dirijarea si controlul traficului aerian din intregul spatiu aerian al Romaniei, va fi folosit in furnizarea serviciilor de trafic aerian in spatiul aerian national pentru o perioada de aproximativ 15-20 de ani, este un sistem foarte complex, care contine atat aplicatii software, cat si echipamente (hardware).

ROMATSA subliniaza ca aceasta componenta software este formata din mai multe module (pentru supravegherea zborurilor, pentru procesarea datelor de zbor, pentru comunicatii prin legaturi de date - datalink, pentru managementul traiectoriei, pentru colaborare civil - militara, pentru managementul fluxurilor de trafic aerian etc.) cu functionalitati relativ diferite, insa care trebuie sa functioneze interdependent, efectuand in mod continuu schimburi de date intre acestea.

Este un sistem critic, din punct de vedere al sigurantei zborurilor in spatiul aerian national, deoarece orice cedare a acestuia poate conduce la producerea de incidente/accidente in care sa fie implicate aeronavele aflate in zbor si nu in ultimul rand pierderi de vieti omenesti.

Sistemul trebuie sa fie interoperabil cu sistemele utilizate de furnizorii de servicii de navigatie aeriana din tarile vecine Romaniei, precum si cu sistemele centralizate la nivel european utilizate de Eurocontrol, in asa numita "retea europeana pentru managementul traficului aerian".

ATM2015+ urmeaza sa fie autorizat de Autoritatea Aeronautica Civila Romana pentru punerea in serviciu operational, avandu-se ca baza de referinta standarde, cerinte si specificatii specifice domeniului aviatiei civile si trebuie proiectat, dezvoltat, testat si pus in serviciu operational intr-un timp relativ scurt pentru un astfel de sistem complex, si anume pana cel tarziu la 5 februarie 2015, astfel incat Romania sa respecte obligatiile ce-i revin ca urmare a adoptarii Regulamentului Comisiei Europene nr. 29/2009.

Consecinta nerespectarii termenului final de implementare a sistemului pana cel tarziu la 5 februarie 2015 este declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement, deoarece s-ar incalca prevederile Regulamentului CE nr. 29/2009, care precizeaza ca tarile UE trebuie sa foloseasca sisteme cu "capabilitati Datalink" incepand cu 5 februarie 2015.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Romatsa investitie management trafic, #Romatsa management trafic , #avion