Aberatia zilei: Avocatii clandestini din Romania

Vineri, 20 Martie 2015, ora 17:07
13191 citiri
Aberatia zilei: Avocatii clandestini din Romania
Foto: imgarcade.com

Retinerea Laurei Voicu, avocata Alinei Bica, de catre procurorii DNA a readus in atentia publica un subiect mai vechi: in Romania exista foarte multi falsi avocati care exercita aceasta profesie in mod ilegal de ani de zile.

Concret, Laura Voicu a fost ridicata de pe strada si adusa cu mandat la DNA pentru audieri, iar la final retinuta cu propunere de arestare preventiva, pentru savarsirea infractiunilor de "favorizare a faptuitorului si instigare la infractiunea de exercitare fara drept a unei profesii sau activitati".

Pe scurt, avocata s-a folosit de serviciile lui Niculae Learciu, inscris in asa numitul "Barou constitutional", dar care nu are calitatea legala de avocat.

"Parerea mea personala este ca masura de arestare preventiva este exagerata. Am in vedere faptul ca pentru cele doua infractiuni pentru care e cercetata legea prevede pedepse alternative cu amenda", a comentat avocatul Daniel Fenechiu, deputat si membru al Comisiei Juridice, pentru Ziare.com.

Avocata Alinei Bica, saltata de pe strada si adusa la DNA

Avocata Alinei Bica, retinuta - Ce acuzatii ii aduc procurorii DNA

Rugat sa explice cum este posibil sa profesezi ilegal ca avocat fara sa ajungi in spatele gratiilor si ce este Baroul constitutional al lui Pompiliu Bota, Daniel Fenechiu a dezvaluit existenta unei situatii aberante.

"Baroul constitutional al lui Bota nu este nimic altceva decat o initiativa abuziva, ilegala, a unui cetatean care nu a reusit sa intre in baroul legal si care, profitand de inactivitatea sefilor avocatilor din Romania si de un cadru legal nu foarte bine conturat (pentru ca nu si-a inchipuit nimeni ca cineva se va apuca sa isi faca un barou), si-a facut un ONG, o fundatie sau organizatie, care avea ca obiect de activitate inclusiv organizarea de barouri.

Judecatorul care a analizat cererea respectiva a fost oarecum superficial, ONG-ul respectiv a fost inregistrat si omul s-a apucat sa isi faca barouri si sa inscrie in ele tot soiul de absolventi de facultate care nu reuseau sa intre in Barou - picau examenele, veneau din diverse profesii, fusesera exclusi din Barou etc.

In prima faza nu s-a sesizat nimeni. Pana cand cei din Baroul Bota au devenit foarte multi. In momentul in care Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Barourile legale s-au sesizat, au inceput sa formuleze plangeri. Erau deja vreo 3-4.000. S-a ajuns in situatia in care erau dusi la Parchet si audiati, iar ei spuneau: De vreme ce am putut sa profesez pentru ca astia sunt infiintati legal, nu este treaba mea sa verific daca o fundatie poate sa faca barouri. Omul mi-a aratat o hotarare judecatoreasca!", a relatat avocatul Daniel Fenechiu.

Tocmai pentru ca situatia parea incredibila, reactia autoritatilor a fost foarte lenta.

"La inceput, organele statului au fost extrem de indulgente si le-au dat neinceperea urmaririi penale, pentru ca oamenii nu aveau de unde sa stie ca fac ceva ilegal. Intre timp s-au sesizat si cei de la conducerea avocaturii legale si au venit cu o initiativa de modificare a legii in care se mentioneaza ca unica uniune este UNBR, ca nu se pot organiza barouri decat in cadrul acestei uniuni si faptul ca organizarea profesiunii in afara UNBR este infractiune.

O mare parte din cei care erau in formele de organizare ale lui Bota au dat examene si au intrat in barourile legale, o alta parte au renuntat si au ramas cativa care persista. Insa, desi sunt putini, ei exista. (...) Nu s-a facut o verificare a lor. Motiv pentru care a fost destul de complicata eradicarea acestui fenomen.

Astazi, fenomenul avocaturii clandestine este redus drastic, dar inca mai exista. Iar ce i s-a intamplat colegei noastre Laura Voicu demonstreaza acest lucru", a continuat Daniel Fenechiu.

Avocatul spune ca cel mai grav lucru este faptul ca avocati din baroul legal intretin activitatea avocatilor ilegali.

Fiu de judecator in Baroul constitutional

Intrebat ce crede ca a urmarit Laura Voicu, Daniel Fenechiu a dezvaluit ca avocatul folosit de aceasta nu era unul oarecare.

"Exista doua posibilitati pe care le vad eu. Prima tine de lipsa de personal calificat. Probabil l-a angajat pe cetateanul respectiv ca sa lucreze diverse la birou si il folosea pentru servicii non-juridice - de corespondenta, incheiere de contracte, depunere de note etc. si ulterior, omul invatand si vazand ca se poate, s-a creat o stare care a ajuns infractionala.

A doua varianta ar fi ca cetateanul respectiv, Learciu (Niculae, n.red.), este fiul altui cetatean care e judecator la Curtea de Apel. Nu e chiar oricine, e judecator la Curtea de Apel! Baietasul a picat examenul de intrare in barou de 2-3 ori. S-a inscris in Baroul Constitutional ca sa aiba o legitimatie de avocat, pentru ca de foarte multe ori la niveluri joase nimeni nu te verifica cu exigenta, si omul profesa avocatura chiar generand impresia ca e avocat. Fapta este foarte grava", a subliniat avocatul Fenechiu.

Totusi, doar Laura Voicu este retinuta, in timp ce Learciu este doar urmarit penal pentru exercitarea ilegala a profesiei de avocat, care e "pedepsita cu pana la 3 ani de zile de inchisoare; teoretic, el poate lua o pedeapsa cu suspendare si nu risca mare lucru", a mai declarat Fenechiu.

Bine relationati si favorizati

Intrebat cum poate fi stopat acest fenomen infractional, Daniel Fenechiu a spus ca el este stopat, "dar implementarea legii si eradicarea formelor infractionale dureaza".

"Imaginati-va ca oamenii astia care practica avocatura in Baroul Bota (sau in celalalt, ca mai exista unul, al lui Botomei), pe langa faptul ca sunt foarte putini, sunt fie foarte bine relationati, in sensul ca sunt fie fosti politisti pensionari, fie rude, beizadele ale unor personalitati, fie persoane care exercita profesia cu o frecventa redusa si nu se expun. Adica redacteaza contracte, cereri. Teoretic, ei fac un soi de avocatura de back-office. Stau in spate, dau sfaturi, fac consultanta. Or, ei neiesind la lumina decat foarte rar, e foarte greu sa ii identifici.

In plus, sunt favorizati de unii judecatori, procurori sau politisti, si, iata, si de avocati, care, in loc sa combata aceasta tumora a avocaturii, ii ajuta", a mai spus acesta.

Iar unul dintre motivele pentru care sunt folositi acesti avocati clandestini este si acela ca din cauza lor pot fi anulate anumite acte, ceea ce convine unor acuzati.

"La Sibiu saptamana trecuta a fost arestat (doar retinut, n.red.) un alt avocat care folosea persoane din acest sistem paralel, din avocatura ilegala, iar acolo s-a ajuns la situatia in care lipsa avocatului legal ducea la anularea unor acte.

Fara indoiala ca DNA are dreptate cand spune ca cetateanul Learciu s-ar putea sa fi fost trimis cu intentie. Dar eu ma indoiesc, pentru ca Laura Voicu nu era in situatia in care sa isi doreasca sa ajunga in puscarie. Eu cred ca ea l-a trimis ca sa il ajute, sa se foloseasca de niste activitati ale lui, nicidecum pentru a genera nulitatea unor acte juridice. Pentru ca in momentul in care se constata nulitatea actului juridic se mergea pe fir, se vedea cine a semnat imputernicirea si se ajungea la ea. Deci eu nu cred ca asta era consecinta dorita.

Dar, repet, e foarte bine ca omul a fost depistat si ca aceasta forma de avocatura clandestina este pe cale sa fie eradicata", a mai spus Daniel Fenechiu.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#avocata Bica retinuta, #Daniel Fenechiu barou constitutional, #Barou Bota , #avocati