Afla totul despre pensia de intretinere a copilului - Sfatul avocatului

Advertorial
Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 08:30
199547 citiri
Afla totul despre pensia de intretinere a copilului - Sfatul avocatului
Foto: www.avocat-titueugen.ro

"Copilul nu datoreaza parintilor viata, ci cresterea", spunea Nicolae Iorga.

Nu ne-am propus sa filozofam pe marginea afirmatiei maestrului Nicolae Iorga, ci plecand de la aceasta am vrut sa discutam cu un avocat specializat in dreptul familiei despre drepturile copilului si obligatiile parintilor prevazute de lege, in special obligatia parintilor de a presta copiilor asa numita "pensie de intretinere".

D-le avocat, considerati ca, de fapt, copilul datoreaza parintelui viata sau cresterea?

Consider ca un copil datoreaza unui parinte si viata, dar mai ales cresterea. Statutul juridic al unui copil poate cunoaste mai multe aspecte de aici decurgand consecinte specifice.

Astfel, putem vorbi de copii care provin din casatorie sau de copii care provin din afara casatoriei, din asa numitele relatii de concubinaj.

Indiferent de aspectele de ordin juridic, din momentul in care am adus pe lume o viata ne-am asumat o serie de responsabilitati. Iar responsabilitatea majora fata de un copil este aceea de crestere si educare.

Pana la ce varsta sunt indreptatiti copiii, prin lege, sa primeasca intretinere de la parintele cu care nu locuieste?

Potrivit legii, cand un parinte este obligat sa presteze intretinere unuia sau mai multor copii, acestia au dreptul sa primeasca aceasta intretinere pana la varsta de 18 ani, respectiv 26 de ani, daca minorul isi continua studiile.

Sa intelegem ca drepturile copilului sunt aceleasi indiferent daca acesta provine din casatorie sau din afara ei?

Da, drepturile copiilor sunt aceleasi indiferent daca minorul provine din casatorie sau din afara acesteia. Diferentele apar in usurinta si caile prin care aceste drepturi pot fi recunoscute. In cazul in care minorul nu este recunoscut de catre tata, exista cai legale pentru a-l obliga pe tata sa il recunoasca si sa isi indeplineasca astfel obligatiile fata de acesta.

Pe langa obligatiile generale de crestere, educare, ocrotire si altele, in cazul in care unul dintre parinti nu va locui cu minorul, acesta este obligat la plata lunara a unei pensii de intretinere.

Cine stabileste obligatia de plata a unei pensii de intretinere in sarcina parintelui care nu locuieste cu minorul?

Daca fostii soti sau cuplul nu se inteleg pe cale amiabila cu privire la impartirea obligatiilor parintesti sau daca unul din parinti se sustrage acestor obligatii si nu ajuta la cresterea si intretinerea copilului, singura solutie este calea instantei de judecata. Este mai simplu, ai garantia ca solutia va fi respectata si este in beneficiul minorului.

Astfel, instanta stabileste obligatiile care sunt in sarcina parintelui care nu va locui cu copilul, obligatiile de crestere si educare, de intretinere a minorului, tinand cont de interesul superior al copilului.

La ce instanta se depune o astfel de cerere si care sunt costurile?

Cererea de stabilire a pensiei de intretinere este judecatoria de la domiciliul minorului. Costurile nu sunt foarte mari, o astfel de cerere fiind scutita de plata taxei judiciare de timbre.

Cum se stabileste valoarea acestei pensii de intretinere?

Legea cuantifica foarte clar aceasta valoare. Mai exact este vorba de un nivel procentual, care difera in functie de numarul de copii pe care parintele respectiv ii are in intretinere.

Astfel, parintele poate datora pana la o patrime din venitul sau lunar net atunci cand are in intretinere un copil, o treime pentru doi copii si jumatate pentru trei sau mai multi copii. Tinand cont de aceste procente, instanta poate stabili plata intr-o suma fixa sau procentuala.

Ce facem insa in situatia acelor parinti care nu au venituri sau un loc de munca?

Legiuitorul s-a ocupat si de acest aspect. In situatia in care parintele obligat la pensia de intretinere nu are venituri sau un loc de munca, cotele prezentate mai sus, respectiv o patrime, o treime sau jumatate, in functie de numarul de copii aflati in intretinere, se vor acorda prin raportare la salariul minim net pe economie. Parintele nu se poate sustrage platii invocand ca nu are venituri.

Ce se intampla daca pensia de intretinere nu este suficienta pentru cresterea copilului?

Exista o solutie si in acest caz. Doar pe calea instantei de judecata, parintele la care locuieste copilul intenteaza o actiune si solicita majorarea pensiei de intretinere.

Care sunt conditiile de exercitare a actiuni de majorare a pensiei de intretinere?

Ca orice actiune civila aceasta trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, dar cele particulare care privesc exclusiv majorarea obligatiei de intretinere sunt schimbarea nivelului veniturilor celui care presteaza intretinerea si schimbarea nevoilor de viata a copilului.

Unde anume putem introduce aceasta cerere?

Cererea de majorare a pensiei de intretinere se introduce, ca si cererea initiala de stabilire a pensiei de intretinere, la judecatoria din localitatea de domiciliu a copilului.

Cat dureaza un astfel de proces?

Tinand cont de faptul ca o astfel de actiune vizeaza interesele minorilor, instantele incearca sa solutioneze cat mai rapid o astfel de cerere.

Daca toate demersurile premergatoare judecatii sunt realizate conform legii si probele si solicitarile intemeiate corespunzator, un astfel de proces se poate finaliza chiar si la primul termen de judecata.

Ce se intampla in situatia in care parintele obligat la intretinere nu doreste sa plateasca?

In primul rand, o hotarare judecatoreasca ce stabileste obligatii de intretinere in favoarea unui minor se bucura de executare provizorie de drept, asta insemnand ca poate fi executata silit chiar daca nu este definitiva.

Totodata, exista si posibilitatea formularii unei plangeri penale pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie, atunci cand parintele obligat nu achita intretinerea vreme de 3 luni.

In concluzie, conform legii, pana la varsta de 18 ani sau 26 de ani daca minorul se afla in continuarea studiilor, copilul are dreptul la pensie de intretinere din partea parintilor.

Fie ca are sau nu un loc de munca stabil si cunoscut, un venit mare sau nu, parintele cu care minorul nu locuieste este obligat prin lege sa contribuie la cheltuielile de crestere si educare a copilului si nu se poate sustrage sub nicio forma de la obligatia de plata a pensiei de intretinere.

Pentru a vi se recunoaste aceste drepturi nu trebuie decat sa consultati un avocat specializat in dreptul familiei si sa va obtineti drepturile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#avocat pensie intretinere, #avocat drepturi copil, #avocat dreptul familiei , #avocati