Avocatul Mircea Tiba va fi eliberat provizoriu din arest

Luni, 02 Martie 2009, ora 16:20
4308 citiri
Avocatul Mircea Tiba va fi eliberat provizoriu din arest
Foto: Realitatea Bihoreana

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, luni, recursul declarat de procurori impotriva deciziei Curtii de Apel Timisoara, care a dispus, in 24 februarie, punerea in libertate provizorie a avocatului timisorean Mircea Tiba, acuzat de trafic de influenta.

Curtea de Apel Timisoara a admis, in data de 24 februarie, cererea formulata de Mircea Tiberiu Tiba si a dispus punerea in libertate provizorie a acestuia, informeaza NewsIn.

Pe timpul liberarii provizorii, avocatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: sa nu depaseasca teritoriul Romaniei fara incuviintarea instantei care a dispus masura, sa se prezinte la organul de urmarire penala sau, dupa caz, la instanta, ori de cate ori este chemat, sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea, respectiv sectia de politie in a carei raza teritoriala domiciliaza inculpatul, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie.

De asemenea, el trebuie sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei care a dispus masura liberarii provizorii, respectiv Curtea de Apel Timisoara, sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nici o categorie de arme, sa nu se apropie de celelalte persoane cercetate in aceeasi cauza, respectiv de Iacob Schein, Ileana Schein, Viorel Renu, Adrian Ovidiu Stan, Petre Micu, se precizeaza in minuta CA Timisoara, din 24 februarie. In caz de incalcare cu rea credinta a obligatiilor care ii revin in timpul liberarii provizorii, se va lua fata de inculapt masura arestarii preventive, precizeaza magistratii.

Procurorii au atacat decizia CA Timisoara cu recurs, la ICCJ, care a respins recursul parchetului ca nefondat.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe Mircea Tiberiu Tiba, avocat in Baroul Bihor, pe Viorel Renu, ofiter de politie in cadrul Politiei Municipiului Timisoara - Biroul Investigatii Criminale, si pe alte trei persoane, potrivit unui comunicat al DNA remis in data de 3 februarie.

Tiba este acuzat de trafic de influenta, iar Renu de complicitate la trafic de influenta, complicitate la cumparare de influenta si favorizarea infractorului. Alaturi de Tiba si Renu, au mai fost deferiti justitiei Adrian Stan, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la trafic de influenta, Petre Micu, pentru trafic de influenta, si Iacob Schein, arestat in alta cauza, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.

In rechizitoriul intocmit de procurori, se arata ca, in perioada iulie-august 2008, avocatul Tiba, in calitate de avocat in cadrul Baroului Bihor, l-a lasat sa creada pe Iacob Schein ca ar putea sa isi exercite influenta pe langa magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea solutionarii favorabile a cererii de stramutare a dosarului lui Schein, aflat pe rolul Tribunalului Timis.

In acest dosar, arata procurorii, Schein era judecat in stare de arest preventiv pentru trafic de persoane, trafic de minori si complicitate la fals material in inscrisuri oficiale.

In acest scop, sustine DNA, Tiba Tiberiu Mircea i-a cerut lui Schein Iacob suma de 7.000 euro (din care 2.000 euro pentru sine si 5.000 euro pentru persoana ce urma sa intervina pe langa magistrati). Din suma pretinsa Tiba a primit 1.900 euro.

In acest context, Viorel Renu si Ovidiu Adrian Stan l-au sprijinit pe Schein in demersurile sale de a obtine stramutarea cauzei in mod fraudulos si au intermediat intelegerea dintre avocat si Schein, se mai arata in comunicat. Potrivit acestuia, ei au intermediat si pretinderea sumei de 7.000 de euro de catre avocatul Tiba. Pentru acest "serviciu", Ovidiu Stan ar fi primit de la Tiba suma de 400 de euro, din banii pretinsi de la Schein.

In aceeasi perioada, precizeaza procurorii, Viorel Renu Viorel l-ar fi ajutat pe Schein in demersurile sale de stramutare a dosarului de la Tribunalul Timis, in conditiile in care nu existau motive temeinice pentru o astfel de solicitare.

Astfel, Renu l-ar fi determinat pe un jurnalist de la editia regionala a unui cotidian central sa publice un articol referitor la abuzurile care s-ar fi facut asupra lui Schein de catre procuror pe parcursul urmaririi penale si i-a pus la dispozitie jurnalistului datele necesare redactarii articolului de presa. Dupa publicare, articolul a fost folosit de catre avocatul Tiba pentru motivarea si sustinerea cererii de stramutare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

La data de 10 august 2008, mai arata procurorii, Petre Micu i-ar fi pretins lui Schein suma de 40.000 euro cu scopul de a o remite unui procuror despre care a lasat sa se inteleaga ca ar avea influenta pe langa anumiti magistrati ce l-ar pune in libertate pe Schein in dosarul in care acesta era judecat de Tribunalul Timis.

La data de 12 decembrie 2008, procurorii au dispus retinerea lui Vorel Renu si Mircea Tiba, iar la data de 13 decembrie 2008, Curtea de Apel Timisoara a dispus arestarea preventiva a lor pe o durata de 29 de zile, masura care a fost prelungita ulterior.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Timisoara.

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Mircea Tiba, #avocat timisorean, #trafic de influenta , #avocati