Avocatul Poporului: Masura concediului fara plata se ia doar prin lege

Marti, 18 August 2009, ora 18:53
1670 citiri
Avocatul Poporului: Masura concediului fara plata se ia doar prin lege

Avocatul Poporului considera ca impunerea a 10 zile de concediu fara plata pentru toti bugetarii poate fi obligatorie din punct de vedere juridic doar daca este stabilita printr-o lege adoptata de Parlament sau printr-o ordonanta a Guvernului.

"Consideram ca impunerea a 10 zile de concediu fara plata pentru toti bugetarii poate fi obligatorie din punct de vedere juridic doar daca este stabilita printr-o lege adoptata de Parlament sau sau printr-o ordonanta a Guvernului, emisa in conditiile articolului 115 din Constitutie", se arata intr-un comunicat remis de Avocatul Poporului.

Potrivit articolului 115, Parlamentul poate adopta o lege speciala de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonante in domenii care nu fac obiectul legilor organice.

Avocatul Poporului mai arata ca, potrivit articolului 139 din Constitutie, "impozitele, taxele si orice alte venituri ale bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege".

"Intr-o asemenea viziune, apreciem ca solutiile si indicatiile transmise catre agentii guvernamentali prin intermediul mass-media sau al adreselor unor functionari din cadrul Ministerului Finantelor Publice pot fi considerate masuri pregatitoare care, insa, nu au si nu pot avea efecte juridice. Ele nu pot angaja raspunderea juridica a conducatorilor autoritatilor publice", se mai arata in comunicat.

Avocatul Poporului sustine ca masurile preconizate privesc drepturile, libertatile si interesele legitime ale personalului bugetar, "dar acestea trebuie sa fie rezultatul negocierilor cu sindicatele, patronatele si cu asociatiile profesionale".

De asemenea, toate aceste masuri trebuie sa poarte girul, apreciaza Avocatul Poporului, Consiliului Economic si Social creat prin revizuirea constitutionala din 2003, ca organ consultativ al Parlamentului si Guvernului in stabilirea strategiilor si politicilor economice si sociale.

Presedintele Traian Basescu este de parere, dupa cum a declarat pe 13 august, ca solutia ca bugetarilor sa le fie acordate 10 zile de concediu fara plata nu este cea corecta si considera ca ar trebui organizate testari, pe baza carora sa ramana functionarii buni, si a mai spus ca statul "a ramas la fel de cheltuitor".

Sporuri eliminate

Surse ministeriale au declarat ca Executivul vrea sa isi asume raspunderea pe un proiect de Lege privind restucturarea unor institutii publice si aplicarea unor masuri cu caracter financiar.

Proiectul prevede ca ordonatorii principali de credite pot decide daca angajatii vor avea 10 zile de concediu fara plata in intervalul septembrie - octombrie - noiembrie sau pot decide reducerea programului de lucru astfel incat venitul lunar al salariatilor sa fie fie redus cu 15,5%.

Sporurile care ar urma sa fie eliminate sunt cel de confidentialitate, de mobilitate, de risc si solicitare neuropsihica, suplimentul postului si cel corespunzator treptei de salarizare.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#concediu fara plata bugetari, #Avocatul Poporului concediu functionari, #sporuri eliminate bugetari , #avocati