Decanul Baroului Iasi anunta ca onorariile avocatilor din oficiu vor fi majorate cu 141%

Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 20:11
4244 citiri
Decanul Baroului Iasi anunta ca onorariile avocatilor din oficiu vor fi majorate cu 141%
Foto: Arhiva Ziare.com

Decanul Baroului Iasi, Marius Striblea, a anuntat ca, in urma negocierilor purtate miercuri la Ministerul Justitiei, onorariile avocatilor din oficiu vor fi marite cu 141 la suta.

Avocatul Marius Striblea a scris pe Facebook ca, miercuri, repezentantii mai multor barouri din tara au purtat negocieri la Ministerul Justitiei si ca s-a obtinut majorarea onorariilor din oficiu pentru avocati cu 141 la suta.

El a precizat ca, joi dimineata, va fi semnat un protocol intre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Ministerul Justitiei si Ministerul Public.

"Negocierile de la Ministerul Justitiei s-au terminat. S-a stabilit forma finala a noului protocol. In esenta, modificarile sunt urmatoarele: protocolul va fi tripartit (UNBR, Ministerul Justitiei, Ministerul Public); onorariile vor fi majorate cu 141,02%; formularea art. 10 a fost modificata. Se precizeaza expres ca onorariile din protocol nu pot fi reduse; marirea numarului de prestatii ce sunt vizate de protocol; de asemenea, se precizeaza expres ca delegatia aparatorului desemnat din oficiu inceteaza potrivit art. 91 alin. 4 din Codul de procedura penala", a precizat decanul Baroului Iasi, Marius Striblea.

Protestele avocatilor

Avocatii din Bucuresti si din 14 judete au protestat, luni, pentru a trage un semnal de alarma in legatura cu nivelul si modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu.

Ei au purtat banderole albe pe brat si au avertizat ca vor organiza astfel de actiuni pana la solutionarea disfunctionalitatilor din sistemul de asistenta juridica. Facand remarca potrivit careia intelege ca se apropie alegerile la avocati si ca "unii au intrat in campanie", ministrul Justitiei Tudorel Toader a replicat demersurilor acestora repostand un mesaj privind corespondenta cu ei, respectiv memoriul lor si raspunsul ministerului, spunand ca reprezentantii avocatilor nu si-au mai precizat sau reconsiderat apoi pozitia.

Proteste au fost anuntate de barourile din Alba, Arges, Buzau, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Salaj, Timis. In Bucuresti, avocatii s-au adunat la ora 13.00, pe scarile Curtii de Apel.

Protestul este etapizat astfel: prezentarea avocatilor in cauzele respective, purtand o banderola alba pe brat in perioada 11-24 februarie; asigurarea asistentei judiciare exclusiv in cauzele penale in care se discuta masurile preventive in perioada 25 februarie - 10 martie; neasigurarea asistentei judiciare, la inceput cate 30 minute pe zi, timp de o saptamana, apoi pe termen nelimitat, pana la identificarea si aplicarea solutiilor la problemele de mai sus, din 11 martie.

Solicitarile avocatilor au vizat:

- Majorarea onorariilor cuvenite avocatilor pentru prestarea serviciilor de asistenta judiciara in materie penala, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenta judiciara si extrajudiciara, precum si pentru asigurarea serviciilor de asistenta judiciara privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala:

- Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneratiilor cuvenite curatorilor.

- Eliminarea practicii judecatorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.

In replica, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a scris, duminica, pe Facebook: "Intelegand faptul ca se apropie alegerile la avocati, intelegand si faptul ca unii au intrat in campanie, postez din nou mesajul din 23 noiembrie 2018, cu precizarea faptului ca avocatii nu si-au precizat/reconsiderat pozitia!".

Totodata, decanul Baroului Iasi, avocatul Marius Striblea, declara in urma cu doua zile ca ministrul Justitiei Tudorel Toader, membru in cadrul Baroului iesean, ar putea fi cercetat disciplinar pentru ultimele sale "afronturi" la adresa avocaturii romanesti.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#avocati onorarii majorate , #avocati