Ziare.com

Guvernul infiinteaza Avocatul Copilului

Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 21:01

   

Guvernul infiinteaza Avocatul Copilului
Guvernul a aprobat, miercuri, in sedinta, infiintarea Avocatului Copilului, ca structura in cadrul institutiei Avocatului Poporului, care se va ocupa exclusiv de protectia drepturilor copilului.

Proiectul de lege adoptat de Guvern modifica si completeaza Legea nr.35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatului Poporului si da posibilitatea copiilor sa faca plangeri direct Avocatului Copilului.

"Pana acum, problematica drepturilor copilului era inclusa intr-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii si persoanele cu handicap. Noua structura va putea primi si solutiona plangerile individuale facute de copii sau de reprezentanti ai acestora fata de institutii publice din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei speciale a copilului. Ulterior, Avocatul Copilului va verifica institutiile publice reclamate", explica reprezentantii Guvernului.

Noua structura va face studii si evaluari pentru a stabili gradul in care autoritatile administratiei publice centrale sau locale, specialistii sau persoanele fizice din Romania respecta drepturile copilului.

Potrivit proiectului, structura va avea, incepand cu 1 ianuarie 2018, 18 noi posturi dintre care patru posturi in aparatul central al Avocatului Poporului si cate un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta doar dosare si cazuri care vizeaza problematica drepturilor copilului.

"Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul respecta recomandarea de tara facuta Romaniei de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva, avand in vedere ca institutia Avocatului Poporului este organizata si functioneaza in conformitate cu Principiile de la Paris, conform carora statele membre sunt incurajate sa creeze sau sa consolideze institutiile nationale, carora sa le confere un mandat cat mai amplu posibil in promovarea si protectia drepturilor omului", mai precizeaza Executivul.

Citeste si Propunere legislativa privind infiintarea Avocatului Copilului in Romania, prezentata in Parlament


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Avocatul copilului infiintare
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 757 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.



Platforma pentru solutionarea online a litigiilor