Suparati pe noul Cod Fiscal, avocatii se gandesc la greva generala - Ce ar insemna asta

Sambata, 23 Mai 2015, ora 18:28
6112 citiri
Suparati pe noul Cod Fiscal, avocatii se gandesc la greva generala - Ce ar insemna asta
Foto: Hepta.ro

Baroul Alba va propune in cadrul forurilor nationale ale Uniunii Nationale a Barourilor declansarea unei greve generale a avocatilor ca masura de protest fata de schimbarile privind sistemul de pensii si domeniul fiscal.

Decanul Baroului Alba, avocatul Ioan Rus, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca baroul va propune in forurile de conducere ale Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si la congresul national, care ar urma sa aiba loc luna viitoare, abordarea unor forme de protest fata de schimbarile legislative si fiscale care ii influenteaza pe cei care activeaza in aceasta profesie.

Rus a spus ca este nevoie de o actiune comuna la nivel national, care ar putea merge pana la declansarea unei greve generale in sistem, iar Baroul Alba va sustine o astfel de masura.

Potrivit acestuia, nemultumirile avocatilor sunt legate de schimbarile privind sistemul de pensii si domeniul fiscal, dar si suprataxarea proceselor civile.

La randul sau, avocatul Mihai Baco, unul dintre reprezentantii Baroului Alba in forurile nationale al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, a declarat ca va cere ca avocatii sa treaca la actiuni radicale de protest si sa intre in greva generala, ceea ce ar insemna sa nu mai acorde niciun fel de asistenta juridica, nici asistenta obligatorie.

De ce e Fiscul cu ochii pe banii tai: Bancile sau avocatii, obligati sa raporteze zilnic tranzactii - Interviu

"Eu voi propune sa trecem la masuri radicale si sa intram in greva toti avocatii din Romania. Poate se trezesc guvernantii nostri. Nu mai acordam asistenta juridica la nimeni, nici cea obligatorie", a adaugat Baco.

El a explicat ca una dintre nemultumirile avocatilor este legata de modificarea Codului Fiscal, prin care contractele de colaborare ale avocatilor devin un fel de contracte de munca asimilate.

Critici dure la adresa schimbarilor fiscale aprobate de Guvern: Facem un pas inainte, doi inapoi

"Eu voi inainta o initiativa sa intram in greva fata de modificarea Codului Fiscal, in care contractele de colaborare ale avocatilor devin un contract de munca asimilat. Eu am casa de asigurari proprie si nu ma poti obliga sa cotizez la CAS. Eu, daca maine nu mai profesez, nu imi da statul niciun ban, spre exemplu un ajutor de somaj. Acea contributie la asigurari de sanatate este voluntara, dar ma obligi sa o dau. Singura mea obligatie este sa platesc impozitul la stat.

Eu platesc benevol o suma la CAS si daca nu platesc vine si imi blocheaza conturile, ceea ce este total ilegal pentru ca este o contributie si nu o taxa pe care o datorez. Eu, spre exemplu, nu am niciun contract cu Casa de Sanatate din Alba si sunt obligat sa platesc contributiile.

Mai mult, a fost trecuta in sarcina Ministerului Finantelor sa colecteze taxa pentru asigurari de sanatate ca sa aiba astfel inca o parghie sa te stranga. Sunt niste anomalii care se petrec in Romania", a spus Mihai Baco.

Amnistia fiscala marca Ponta, o discriminare neconstitutionala? - Interviu

Avocatul a criticat si taxele foarte mari pentru procesele civile spunand ca acestea ingradesc accesul la justitie pentru persoanele din Romania.

"Toata Europa a adaptat Codul Civil al lui Napoleon. Noi nu, noi am schimbat in totalitate. Avem noi coduri, revolutionare, care nu au niciun fel de aplicabilitate. Am venit cu noile coduri de procedura civila care ingradesc accesul la justitie, am venit cu taxe absolut prohibitive.

Intrati in salile de judecata si veti vedea cat a scazut numarul de cauze prin aceasta procedura prealabila prin care trece o gramada de vreme pana ajungi sa pui pe rolul instantei. Plus aceste taxe absolut prohibitive puse unui popor pauperizat, care nu are posibilitatea sa le plateasca", a spus Mihai Baco.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#greva generala avocati Codul Fiscal , #avocati
Comentarii